Velilerden kitaplı protesto

Üsküdar Amerikan Lisesi öğrenci velileri, kontenjan dışı öğrenci alımına tepki göstermek için Kadıköy’de kitap okuma eylemi yaptı

07 Mayıs 2015 - 16:02

Erhan DEMİRTAŞ
Türkçe, matematik ve fen derslerinin sınav sonuçlarına göre öğrenci alan Üsküdar Amerikan Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla bir öğrenciyi kontenjan dışı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınav(TEOG) puanıyla aldı. Karara tepki gösteren veliler ise 3 Mayıs Cumartesi günü Boğa Heykeli önünde kitap okuma eylemi yaptı.
 “168+1’e Hayır” ve “Dede beni okula gönder” yazılı tişörtler giyen veliler, 10 dakika boyunca sessizce kitap okuyarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı protesto etti.
“Öğrenciler ve veliler sınavlara odaklanırken sistemin düzgün çalışacağına inanmak zorundadırlar” ifadelerinin yer aldığı basın metninde ise konuyla ilgili şu açıklamalara yer verildi: “Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yapılan bu oldubittiye karşı biz veliler ve çocuklar kendimizi çok aciz hissediyoruz. Her gün ‘169’ diye adlandırılan çocukla aynı sınıfı paylaşmak zorunda bırakılan çocuklar isyankâr ve sisteme karşı güvensiz. Bu şartlar altında hukuka ve adalete olan güven zedelenmiştir. İsteğimiz, okulumuza hakkaniyetsiz bir şekilde yer işgal eden öğrencinin ait olduğu eski okuluna kaydının alınmasıdır.”
Son sınıf öğrenci velisi Rındı Gül Oral, puanı yeterli olmayan bir öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla okula kaydedildiğini ifade ederek,  “Bizim okulumuzda kontenjan az olduğu için bu durumu fark ettik ama kalabalık okullarda bu fark edilmeyebilir. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.
Oral, Kadıköy’de eylem yapma nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Kadıköy’de birçok dershane var. Gün içinde yüzlerce öğrenci buradan gelip geçiyor. Aynı zamanda Kadıköy halkı eğitime çok önem veriyor. Biz de sesimizi duyurmak için burayı seçtik.”

ARŞİV