Vergide mobil tahsilat dönemi

Emlak ve Çevre Temizlik vergisinin 1. taksit ödeme süresi, 31 Mayıs 2012 Perşembe günü sona eriyor.

25 Mayıs 2012 - 09:02

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 1. taksit ödemelerinin 1-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılması gerekiyor. Yurttaşlar isterlerse 1. ve 2. taksit ödemelerini peşin yapabilecekler. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, 2012 yılı vergi ve diğer ödemelerini hatırlatmak amacıyla mükelleflerin adreslerine hesap özetlerini gönderdiklerini söyledi. 

Vatandaşın emlak vergisi ödemeleri konusunda haberdar edilmesini sağlamak için Kadıköy’de çeşitli bölgelere ödeme nokta ve tarihlerinin belirtildiği bilbord ve afişler yerleştirdiklerini belirten Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, önemli bir hatırlatmada bulunarak, “Bilindiği gibi her türlü ödeme işleminde özellikle TC. Kimlik numarası ile işlem yapılma zorunluluğu bulunmakta. Gönderilen hesap özetlerimiz vergi ödemelerini hatırlatmakla beraber halen TC. numaralarını kayıt ettirmemiş yurttaşlarımızdan, eksik olan sicil bilgilerinin 0216 444 55 22 çağrı merkezimizi arayarak bildirmelerini istedik. Ayrıca www.kadikoy.bel.tradresinden de vergi ödemelerini çok kolay bir şekilde yapabilirler. ‘Yaşlıyım, yürüyemiyorum, engelliyim, nasıl ödeme yapabilirim?’ diye de düşünmeyin. Bizim vatandaşın ayağına kadar giden mobil tahsilat ekibimiz var. Kredi kartıyla tahsilat yapılabiliyor. 2007’den beri uyguluyoruz. Vatandaşımızın çağrı merkezimizi aramaları yeterli” dedi.
Hulusi Özocak, eski yıllardan vergi borcu olanların ve 6111 sayılı kanun gereği taksitlendirme yapan yurttaşların; taksit dönemlerinde ödemelerini yapmaları ricasında bulunarak, “Vadesi geçmiş borcu olmayan yurttaşlarımızın son günlerde kalabalıkla ilgili sorunları olmaması için ödemelerini son güne bırakmamalarını rica ediyoruz. Cumartesi ve Pazar günleri 09.00-16.00 arası merkez binamızda nöbetçi tahsildarlarımız ödeme yapmak isteyen vatandaşlara hizmet verecekler. Ödemelerini zamanında yapan tüm yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EMLAK VERGİSİ BORCU OLAN NE YAPMALI?
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak emlak vergisi borcu olanların yapması gerekenleri özetlediği konuşmasında, “Geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcu olanlar 6183 sayılı kanundan yararlanarak tecil faizi ile de taksitlendirme yapabilirler. Tecil Faizi oranı yıllık yüzde 12. Ancak vergi borcu olan mükelleflerimiz 6111 sayılı yasa kapsamında, 31 Mayıs 2012mesai bitimine kadar müracaat ederek geçmiş döneme ait borçlarını yapılandırabilirler” dedi.
Hulusi Özocak vergi oranlarıyla ilgili vatandaşların bazı eleştirilerine de açıklık getirerek, vergi oranlarının resmi makamların resmi kararları doğrultusunda belirlendiğini söyledi. Özocak, “Başka ilçelerle kıyaslayınca Kadıköy’de emlak vergisi oranları çok düşük” dedi.
SORULARLA EMLAK VERGİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, emlak vergisi konusunda vatandaşın merak ettiği birkaç soruyu da şöyle örnekledi:
-Arsa üzerine yeni bina yapıldı. Emlak vergim neden azalmıyor?
Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi arsa vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşaatlarının bittiği yıldan itibaren 4 yıluygulanır.
-Emlak vergisinde yeni biten inşaatlara geçici muafiyet uygulanıyor mu?
Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinde inşaatının bitim yılını takip eden 5 yıl süre ile vergi değerlerinin yüzde 25’i oranında geçici muafiyet uygulanabiliyor. Ancak muafiyetten istifade edilmesi için şahsen müracaat edilmesi şart.
-2007 yılında inşaatı biten dairem için bugün yüzde 25 geçici muafiyet müracaatında bulunduğum halde neden geriye dönük düzeltme yapılmıyor?
Emlak vergisi kanununun geçici muafiyeti düzenleyen 5. maddesinde, inşaatı yeni biten konutla ilgili geçici muafiyetten yararlanması için bütçe yılı sonuna kadar bildirimde bulunulması gerektiği bildirilmiştir. Bu nedenle müracaat hangi tarihte yapılmış ise o tarihten itibaren geçici muafiyet uygulanmaktadır.
-Emlak vergisinde zamanaşımı süresi kaç yıl?
Bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar. Geriye dönük zamanaşımı yoktur. Örneğin; 1997 yılında edinilen gayrimenkul için bildirimde bulunulmadığı 2011 yılında öğrenilmiş ise 1998-2010 yılı ödenmeyen emlak vergileri ve cezaları 2011 yılında tahakkuk edilerek gecikme zammı ile ödenmesi gerekmektedir.
-Tek evim var. 2002 yılında emekli olduğum halde neden 2002 yılından itibaren emlak vergilerimde düzeltme yapılmıyor?
Muafiyet işlemlerinde müracaatın kuruma bildirildiği tarih esas alınmaktadır. Bununla birlikte hatalı tahakkuk ve tahsil edilen emlak vergilerinde 213 sayılı V.U.K.’nun 126. md. gereğince 5 yıllık düzeltme zamanaşımına göre düzeltme işlemi yapılıyor. Bu nedenle düzeltme zamanaşımı öncesine ait ödenmeyen veya fazla ödenen vergilerde düzeltme işlemi yapılamıyor 
ÇİFT TAPUYA DİKKAT!
Diğer taraftan farklı bir konuya da dikkat çeken Hulusi Özocak, mülkiyetin çift tapulu olmasından dolayı bazı sıkıntıların yaşandığını belirterek, emlak vergisi ödemelerinde çiftlerin aynı anda ödeme yapmalarının karışıklığı önleyeceği tavsiyesinde bulundu.

ARŞİV