Vicdani Retçiler Kadıköy'e taşındı

Askerliğin zorunlu olmasını reddeden Vicdani Ret Derneği artık Kadıköy’de...

21 Kasım 2014 - 10:42
 Askerliğin zorunlu olmasını reddeden Vicdani Ret Derneği artık Kadıköy’de...

Semra ÇELEBİ

Mayıs 2013’te kuruluşunu gerçekleştiren Vicdani Ret Derneği (VR-DER) Eylül ayı ortasında, Kadıköy’deki yeni ofisine taşındı. Hemen sonrasında, 9-12 Ekim tarihlerinde, VR-DER’in de üyesi bulunduğu Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO)’nun Konsey Toplantısı ve etkinlikleri yapıldı. Bu nedenle ertelenen açılış etkinliği, 8 Kasım’da gerçekleştirildi.
Açılışta, Uluslararası Savaş Karşıtları (WRI) Yürütme Kurulu üyesi, vicdani retçi Osman Murat Ülke’nin ve birçok vicdani retçinin de avukatı olan Hülya Üçpınar, üyelik formunu doldurarak VR-DER’in üyesi oldu.
Asker Hakları İnsiyatifi’nden Tolga İslam, gazeteci Tuğba Tekerek, vicdani retçi Halil Savda ve Ali Fikri Işık, VR-DER Eş Başkanları Merve Arkun ve Oğuz Sönmez, Dernek avukatı Davut Erkan, VR-DER üyeleri ve dostları açılışta bir araya geldi.
“Zorunlu Askerlik Hizmetinin Reddedilmesi Hakkı”nın anayasal bir hak olarak tanınması için mücadele eden, askere gitmeyi reddedenlerle dayanışmak amacıyla kurulan Vicdani Retçiler Derneği’nin yeni adresi Söğütlüçeşme.

VİCDANİ RET NEDİR?
Derneğin internet sitesi vicdaniret.org’da yapılan tanımlamaya göre “en basit anlamıyla vicdani ret; kişinin ahlaki tercihleri, dini inancı ya da politik görüşleri nedeniyle askere gitmeyi ret etmesi” anlamına geliyor. Vicdani reddin bir hak olduğunu savunan VR-DER, bunun gerekçelerini ise şöyle açıklıyor: “Birey savaşlara karşı olabilir ve savaşların yürütücüsü olan ordulara hizmet etmek istemeyebilir. Birey, politik görüşleri doğrultusunda ordusuz, sınırsız, devletsiz, özgür bir dünyada yaşamak istiyor olabilir. Birey, emir almak ve vermek, itaat etmek ve hükmetmek istemiyor olabilir. Birey, şiddet kullanmayı ve insan öldürmeyi öğrenmeyi istemiyor olabilir.
Birey, ( Yehova Şahitleri örneğinde oluğu gibi) dini inaçları gerekçesiyle savaşa, savaşmaya, savaş eğitimi almaya, insan öldürmeye karşı olabilir.

 
 

DERNEKLERİN TERCİHİ KADIKÖY

 
 
” Son dönemde hem sosyolojik hem de politik konumu itibariyle, dernek ve vakıf faaliyeti yürüten pek çok grubun tercihi Kadıköy oluyor. Özellikle Beyoğlu ve çevresindeki kentsel dönüşümün de bunda payı büyük. Vicdani Ret Derneği’nden önce LGBTİ bireylerin hakları için mücadele yürüten Lambda İstanbul, Kadıköy’e taşınmıştı. Kadıköy’de yıllardır faaliyet gösterdikten sonra kapanan Bilim Eğitim Estetik Kültür ve Sanat Derneği BEKSAV da yıllar sonra yeniden Kadıköy’de açıldı.

 

 

ARŞİV