Bolu Grand Kartal Otel’de yaşanan yangın faciasının ardından akıllara kendimizi en güvenli hissettiğimiz yerde, evimizde yangın çıkarsa ne yapmalıyız sorusu geldi. Biz de Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK-Kadıköy ekibinden Arama-Kurtarma Eğitmeni Özge Özdemir ile konuştuk, kendisinden ev yangınları ve yangın anında neler yapmamız gerektiği hakkında bilgiler aldık.
ATEŞİN HAVAYLA TEMASI KESİLMELİ
Genelde ev yangınları nereden çıkar?
Evimizde en çok mutfakta yangınla karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda kesinlikle panik yapmamamız gerekiyor. Ateşle temas edip kolayca tutuşabilecek maddeleri ocağın yanında bulundurmamamız gerekiyor.
Kızartma tavasındaki yağ alev aldıysa ne yapmalıyız?
Yağ yangınıysa, kızartma yapıyorsak kesinlikle suyla temas ettirmiyoruz. Daha fazla parlayıp patlayıp yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden önceliğimiz ocağı kapatıp, tutuşan tencerenin kapağını kapatarak havayla temasını kesmek olmalıdır. Kapak bulamazsak hafif nemli bir bez yardımıyla yine tencerenin havayla teması kesilmelidir. Oksijenle beraber ateş tekrar harlanacağı için uzun süre kapağı kaldırmayıp soğumaya bırakmalıyız.
ELİNİN TERSİNİ KULLAN
Yangın elektrik kaçağından çıktıysa ne yapmalıyız?
Elektrik yangınlarına da tıpkı yağ yangınları gibi suyla müdahale etmiyoruz. İlk olarak elektriği kaynağından kesip, kuru kimyevi yangın söndürücü varsa müdahale edebiliriz. Yangın söndüreceğimizden büyük bir boyutta ise yani oturduğumuzda kapladığımız alandan büyükse, bulunduğumuz alanı hemen terk edip 112’yi aramalıyız.
Bulunduğumuz odadan nasıl çıkmalıyız?
Öncelikle elimizin dış kısmıyla kapının ısısını kontrol ettikten sonra eğer sıcak değilse çıkış yapmalıyız. Bunun nedeni de avucumuzun içinin dışından daha hassas olması. Kapıyı açmak için elimizin dışını kullanmalıyız. Duman yukarı doğru çıkacağından yangın sırasında bulunduğumuz alanı, mümkünse ağzımızı ve burnumuzu ıslak bir bezle kapatarak, yere yakın sürünerek terk etmeliyiz.
KAPILARI KAPAT, ÇEVREYE HABER VER
Yangın alanını terk ederken ne yapmalıyız?
Yangın sırasında tahliye olurken bütün kapıları kapatıp oksijenle temas ederek büyümesini engellemeliyiz. Yangın alarmı varsa mutlaka çalıştırıp “YANGIN VAR!” diye bağırıp etrafımızdaki komşularımızın haberdar olmasını sağlamalıyız. En kısa zamanda yangın merdiveninden tahliye olmalıyız.
Ev içinde ne tür yangın tüpü kullanabiliriz?
Evimizde en az 6 kiloluk A, B ve C tipi Kuru Kimyevi Portatif Yangın Söndürücü bulundurabiliriz. Portatif yangın söndürücünün her yıl bakımının yapılması, dört yılda bir tamamen boşaltılıp yenilenmesi gerekmektedir.
Portatif yangın söndürücü kullanımıyla ilgili bilgi almak isterseniz [email protected] adresine e-posta atarak Temel Yangın Bilgisi Eğitimi talebinde bulunabilirsiniz.