Çocukluk hayallerini hayata geçiren Kadıköylü gençler Simay Salı ve Berin Yıldırım, onlarca öğrenciye yardım ettikleri “Yarına Umut Ol Projesi”ni Gazete Kadıköy’e anlattı
Erhan DEMİRTAŞ
Simay Salı ve Berin Yıldırım başarılı Kadıköylü iki genç kadın. Salı ve Yıldırım, 2013 yılında, Türkiye’deki 5 öğrenci lideri arasına seçilerek, Amerika’da burslu “sosyal girişimcilik eğitimi” almış. Türkiye’ye döndükten sonra da bu eğitimin hakkını vermek ve insanlara faydalı olabilmek için sosyal sorumluluk projeleri üretmeye başlamış.
“Tabii ki çıkış noktamız, ülkenin geleceği çocuklar oldu” diyen Salı ve Yıldırım, kötü koşullarda eğitim gören öğrenciler için “Yarına Umut Ol” projesini hayata geçirmişler. 2014 yılında gerçekleştirdikleri ilk sosyal sorumluluk projesiyle, Diyarbakır’ın Çınar Alabaş Köyü’ndeki ilkokula futbol sahası yaptırıp, spor malzemesi tedarik etmişler. Çocukların ve öğretmenlerin ilgisinden çok mutlu olan Yıldırım ve Salı, doğru yolda ilerlediklerini düşünüp projelerini geliştirmeye devam etmiş. Son 2 yıl içerisinde 15 okula kitap, bilgisayar, kırtasiye ve spor malzemeleri gönderen iki arkadaş, Muş’taki bir okula da kütüphane kurmayı başarmış. Simay Salı ile Berin Yıldırım ile “Yarına Umut Ol” projesinin nasıl ortaya çıktığını ve hedeflerini konuştuk.
HAYALLERİ GERÇEK OLDU
• Nasıl tanıştınız?
İlkokulda sınıf arkadaşıydık. Sonra basketbolda takım arkadaşı olduk. 20 senedir de ayrı günümüz geçmiyor.
• “Okullara ve öğrencilere yardım edelim” fikri nasıl ortaya çıktı, neden böyle bir çaba içine girdiniz?
Berin Yıldırım: Sanırım içten gelen bir istek bu. Sahip olduklarıma ve olamadıklarıma şükretme şeklim. Çocukken bile Simay’la keşke okul yaptırsak ilerde derdik. Sonra üniversitede de sosyoloji okuduğum için eşitsizlik konusu hayatımda ana temaydı diyebilirim. Ülkemizde de ne yazık ki zengin ile fakir arasındaki fark oldukça fazla. Eğitim alanındaysa birileri özel okullara para yağdırıldığı halde okumaya burun kıvırırken, başka yerde çocukların kitapsız kalması benim ağrıma gidiyor. Daha fazla seyirci kalamadım ve gönüllü olmaya karar verdim.
Simay Salı: Her zaman içimde yardım etme isteği vardı, sadece nereden başlayacağımı bilmiyordum. Özellikle Amerika’daki programa sosyal girişimci olarak seçilip burslu eğitim aldıktan sonra, bursun da hakkını verebilmek için bu konuda daha kararlı adımlarla yürümeye karar verdim. İlk projemiz Diyarbakır’ın Çınar Alabaş köyündeydi. Öyle koca yürekli öğretmenlerle tanışıp, çocukların öyle küçük şeylerden mutlu olabildiğini gördük ki... Buna bir kez tanık olanın devam etmemesi zaten mümkün olamazdı. Biz de bu nedenle her yıl en az bir okulda büyük bir proje gerçekleştirmeye karar verdik ve Yarına Umut Ol’u kurduk.
15 OKULA YARDIM
• Şimdiye kadar kaç projeyi hayata geçirdiniz, hangi okullara yardım ettiniz?
Simay Salı: United States Department of State’in hibe desteği ile Diyarbakır Çınar Alabaş Köyü’nde 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlayarak, Spor Festivali düzenledik. Bütçe dâhilinde futbol sahası kurarak, okula çeşitli spor ekipmanları sağladık. Öğretmenlerin desteğiyle diğer köylerle iletişime geçerek köyler arası futbol ve voleybol turnuvaları organize ettik. Çocuklarla oyunlar oynayıp, yarışmalar düzenleyerek, çocuklara 23 Nisan’da çocuk olduklarını hatırlattık. Okullarında kütüphane vardı ancak kitapları yoktu; yardımseverler ve Boyner Holding çalışanları sayesinde okulda 1000 kitaplık bir kütüphane kurulmasını sağladık.
Berin Yıldırım: TÜBİTAK’tan aldığımız hibe ile Muş Malazgirt Nurettin Okulu’nda Bilim Şenliği düzenledik. Öncelikle çocuklara hayatlarını kolaylaştıracak bir icat yapabilmeleri için gerekli olan malzemeleri sağladık. Ardından yaptıkları icatları sunabilecekleri bir Bilim Şenliği organize ederek hem çocukların buluşlarını yorumladık hem de beraber oyunlar oynadık. Amacımız; çocuklara bilimi sevdirmek olan bu projede kazananları ‘geleceğin mucidi’ olarak adlandırıp ödüllendirdik. Aynı zamanda, okulda kullanılmayan boş binaya tadilat yaptırarak sıfırdan kütüphane ve küçük bir fen laboratuarı kurduk. Muş ziyaretimizde en çok kütüphaneyi gördüğümüzde duygulandık, bu kadarını biz bile beklemiyorduk... Bunlara ek olarak, 2015 yılı son çeyrekte sosyal medya üzerinden başlattığımız kampanyalarla Muş, Niğde, Ağrı, Van ve Bitlis’teki okullara kitap, kırtasiye malzemesi gönderdik. Bunun yanında elektrikli soba ve bilgisayar da gönderdik.
“SUYU OLMAYAN OKULLAR...”
• Okulları nasıl belirliyorsunuz?
Berin Yıldırım: Önce hibe miktarına göre bir proje hazırlıyoruz, sonra da projeyi uygulayabileceğimiz okulları internetten araştırıyoruz. Bazen de önce ihtiyaç sahibi okulu bulup ihtiyacına göre proje hazırladığımız da oluyor tabi. Bir de sosyal medya üzerinden başlattığımız yardım kampanyaları sayesinde yardıma ihtiyacı olan okullar direk bize yazıyor. Biz de onlar için sosyal medya hesaplarımız üzerinden yardım kampanyası başlatıyor ve kısa zamanda ihtiyaçlarını gideriyoruz.
• Yardım ettiğiniz okullarda gördüğünüz eksikler nelerdi?
Simay Salı: Yalnız Doğu’da değil, her bölgedeki köy okulunda çok eksik vardı. Çoğu sınıfın ısıtıcısı yok. Ya da pencere ve yazı tahtası olmayan okul gördünüz mü siz hiç? Biz gördük mesela. Tuvaletler çok kötü, hiç suyu olmayan okullar da var. Bunlara ek olarak, ulaşım kısıtlı olduğu için kırtasiye malzemesi çok eksik. Çocuklar bazen kalemleri bitince iki hafta kalemsiz kalıyor. O yüzden bir kitap, bir boya kalemi, resim defteri bile onlar için lüks. Keşke bunlara sahip olan çocuklar değerini daha çok bilse.
• Projenize destek sunmak isteyenlere bir çağrınız var mı?
Simay Salı: Herkesi yardım etmeye çağırıyoruz tabii ki. Sosyal medyadan yürüttüğümüz kampanyalarımızı destekleyip sadece 1 kitap bağışında bile bulunarak bir çocuğun hayatını değiştirebilirler. Bir de yeterli maddi gücü olamadığı için yardım etmek istediği halde edemeyenler var... Onlara da bizimle gönüllü olarak çalışıp, bizle birlikte okulları ziyarete gelip çocuklarla vakit geçirebilirler. Biz gerçekten her çocuğun en azından temel öğrenim ihtiyaçlarını karşılayıp hayata yenik başlamamaları için çalışıyoruz. O yüzden kapımız herkese açık ve tüm yüreğimizle herkesi Yarına Umut Ol’a destek olmaya çağırıyoruz!
Facebook: http://on.fb.me/1IjKmcs
instagram: http:/instagram.com/yarinaumutol