‘Yaşasın Kadın Dayanışması'

Kadınlar, yoksulluğa, güvencesizliğe, kadın cinayetlerine, ayrımcılığa, doğanın talan edilmesine karşı Kadıköy’de buluştu. ‘Birbirimize sahip çıkıyoruz, isyan ediyoruz, sokağa çıkıyoruz’ diyen kadınlar, örgütlenerek özgürleştiklerini belirtti.

10 Mart 2011 - 11:31

Kadıköy iki gün üst üste 8 Mart mitinglerine ev sahipliği yaptı. 5 Mart Cumartesi günü sadece kadınların katıldığı mitingte yaklaşık 10 bin kadın biraraya gelirken, 6 Mart Pazar günkü miting erkeklere de açıktı.
Kadıköy’de 5 Mart Cumartesi günü biraraya gelen binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. İşçi kadınlardan ev emekçisi kadınlara, Karadenizli kadınlardan feminist kadınlara, gençlerden yaşlılara kadar çeşitli kesimlerden binlerce kadın, mutfakları terk ederek alanlara çıktı. 8 Mart’ın resmi tatil olmaması nedeniyle hafta sonu yapılan mitingde, kadınlar “Yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, cinsiyetçiliğe, erkek egemenliğine, doğanın talan edilmesine, ayrımcılığa karşı örgütleniyor, özgürleşiyoruz” yazılı İstanbul 8 Mart Kadın Platformu imzalı pankartın arkasında yürüdü. Kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Karadeniz kaduni geldi çatti isyani”, “Mutfakları terk ettik alanlardayız”, “Külkedisi değil ev işçisiyiz, sendika sigorta istiyoruz” şeklinde dövizler taşıdı, sloganlar attı.

KEFENLERLE PROTESTO

ESP Sosyalist Kadın Meclisleri’nden kadınlar, kocaları, babaları, erkek kardeşleri tarafından öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu kefenleri giyerek, kadın cinayetlerine tepkilerini gösterdi. Ellerinde “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Kadın katliamlarına indirim değil ağır ceza”, “Kadınlar korkmuyor hesap soruyor” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, köşesinde yazdığı “Bacı” adlı yazısıyla kadınları aşağılayıcı tabirler kullanan Sabah Gazetesi yazarı Engin Ardıç’a da oklava gösterdi.

TULUMLARLA, DÜDÜKLERLE, ISLIKLARLA…

Kitlenin büyük bir kısmını Kürt kadınlar oluştururken Karadenizli kadınlar da bu yıl 8 Mart alanındaydı. “Karadenizin isyankar kadınları” pankartını taşıyan kadınlar, kadın tulumcuları, Lazca, Hemşince, Rumca yazılı dövizleri, puşileri, keşanlarıyla mitingde yerlerini aldılar. Karadenizli kadınlar, HES’lerle yaşam alanlarının talan edilmek istendiğine dikkat çekerek, derelerini sattırmayacaklarını haykırdılar. “Dereler gümbür gümbür, kadınlar özgürdür” sloganını attılar.
Mitingde sendika ve meslek örgütleri de pankart ve dövizleriyle yer aldı. Ev İşçileri Sendikası Girişimi, DİSK’li kadınlar, KESK’li kadınlar, TMMOB’lu kadınlar, TTB’li kadınlar, EDP, EHP, EMEP, ÖDP, SDP, Sosyalist Partili kadınlar da mitinge katıldı. Sendikalı kadınların kortejlerinde, kadına yönelik şiddet ve yoksulluğun yanı sıra, sendikalardaki kadın örgütlülüğünün zayıflığı ve sendika yöneticisi kadınların sayısının az olması sloganlarla eleştirildi.

‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’

Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingte Tertip Komitesi Başkanı Rahime İldemir bir konuşma yaptı. Kadına yönelik şiddetin kadınların en önemli gündemlerinden biri olduğunu hatırlatan İldemir, kadın katliamının bir cins kırımı gibi sürdüğünü belirtti. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu ifade eden İldemir, kadına yönelik şiddetin taciz ve tecavüzlerle de sürdürüldüğünü söyledi. Geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren eğitim sistemine karşı olduklarını da kaydeden İldemir, çalışan kadınların sorunlarına dikkat çekti: “Ülkede yapılması gereken bütün işlerin üçte ikisini biz kadınlar yapıyoruz. Ücretli çalışsak da çalışmasak da evde tüm aile üyelerinin bakımı, beslenmesi, giydirilmesi, evin çekip çevrilmesi, yaşlılarla, çocuklarla, hastalarla ilgilenmek hepsi bizim tartışılmaz ve karşılıksız görev ve sorumluluğumuz kabul ediliyor. Çalışıyoruz ama emeğimiz görülmüyor, karşılığını alamıyoruz; hakkımız patronların ve erkeklerin cebinde kalıyor.”
Rahime İldemir, esnek çalışmaya, sağlığın paralı hale getirilmesine, güvencesizleştirmeye karşı da kadınların mücadele ettiğini söyledi.
Tertip Komitesi’nin ortak metni daha sonra Kürtçe okundu. Kadın müzik grubu Sapo’nun dinletisinin ardından direnişçi Ontex işçileri, Limter-İş Sendikası öncülüğünde mücadele eden ve kazanan Tepe Klima Denizcilik işçilerinin eşleri, kayıp yakınları adına konuşmalar yapıldı.
Miting, Mezopotamya Kültür Merkezi Kadın Müzik Grubu’nun dinletisiyle son buldu.

KADIN-ERKEK EL ELE

Kendilerine “Devrimci 8 Mart Platformu” adını veren bir grup da 6 Mart Pazar günü Kadıköy’de ikinci 8 Mart mitingini gerçekleştirdi. Aralarında erkeklerin de olduğu yaklaşık 3 bin kişi, “Emekçi kadınlar; açlığa yoksulluğa, baskıya ve sömürüye karşı mücadeleyi yükseltelim” ana pankartı arkasında yürüdü. Yürüyüşün ardından Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen mitingde, tek başına başlattığı direnişi kazanarak işe geri dönen kadın işçi Türkan Albayrak ve Nuran Alkan birer konuşma yaptılar.
Albayrak ve Alkan şöyle konuştu: “Bugün bu alanda insanca bir yaşam için emeğine sahip çıkarak sömürenlere karşı direnen Novamedli kadınlar, Emine Aslanlar, Gülistan Kobatanlar, Aynur Çamalanlar haykırıyor, Türkan Albayraklar, Batıgül Tunçlar, TEKEL işçisi kadınlar, MEHA’da kazanan kadınlar, Bericap’ta mücadele eden kadınlar haykırıyor. Ve ismini sayamadığımız niceleri ile bugün mücadele bayrağı bu alanda bizlerin, işçilerin, emekçilerin ellerinde yükselmeye devam ediyor.”
Mitingde ayrıca, geçen yıl 8 Mart mitinginin örgütlenmesi için emek sarfeden ama bu yıl tutuklandığı için alanda bulunamayan Yazar Nevin Berktaş’ın miting alanına gönderdiği mesaj okundu.
Miting Grup Yorum, Adalılar, Ayışığı Kültür Merkezi Müzik Grubu dinletisi ve Tanyeri Şiir Topluluğu’nun dinletilerinin ardından son buldu.

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Cansu ÇAĞIRTEKİN
 


ARŞİV