Yaşlılar bilgisayar öğreniyor

Bilgisayarla ilgili en temel bilgilerin verildiği, 60 yaş üstü yurttaşlara yönelik olarak düzenlenen Kadıköy Belediyesi Fikirtepe Eğitim ve Destek Merkezi'ndeki kursta, yaşlı yurttaşlar büyük ilgiyle dersi izliyor...

08 Şubat 2011 - 10:35

Kadıköy Belediyesi Fikirtepe Eğitim ve Destek Merkezi'nde (ESDEM) 60 yaş üstü yurttaşlara yönelik verilen ücretsiz bilgisayar kursları başladığı ilk günden beri büyük ilgi görüyor. Biz de hem kurs ortamını görmek hem de kursiyerlere konuşmak üzere ESDEM'e gittik. ESDEM’in kapısından içeriye giriyor, kursun verildiği bilgisayar derslikte yerimizi alıyoruz. En temel bilgilerin verildiği bu kursta yaşlı yurttaşlar büyük ilgiyle dersi izliyor, büyük bir çabayla eğitmen tarafından gösterilen komutları uyguluyor. Yaşı ilerlemiş öğrenciler uygulama çalışmalarını yaparken eğitmen Mine Göner’in yanına gidip sorularımızı sormaya başlıyoruz.
Göner, derslerin cumadan cumaya saat sabah ve öğle sınıfları olmak üzere iki grupta dörder dersten oluştuğu bilgisini veriyor. Sınıflar 30’ar kişi kapasiteli ve 60’a yakın kişi burada eğitim görüyor. 21 Şubat’ta başlayan kurs, 25 Mart’ta son bulacak. Göner, “Geçtiğimiz üç hafta içinde kursiyerler çok önemli ilerleme kaydetti, buraya gelenlerin hemen hemen hepsi daha önce hayatında hiç bilgisayara el sürmemiş kişilerden oluşuyor” diyor.
Eğitmenden izin alarak bir kursiyerin yanına gidiyoruz. Yanına gittiğimiz kişinin adı Zuhal Bozoğlu… 66 yaşında… Emekli öğretmen... Zuhal öğretmen, “Kadıköy Belediyesi’ne biz yaşlılar için açtığı bu programdan ötürü çok müteşekkirim” diyor ve devam ediyor: “Evladım, biz yaşlıları düşünen yok şu devirde; insanın istenmeyeni yaşlı olanı!”
Bozoğlu, etraftaki diğer yaşlılar ilgiyle bizi dinlemeye başlayınca onlara dönüp “Bakmayın öyle, fırsatı buldum konuşayım” deyip gözleriyle onay bekliyor akranlarından. “Önce bir söz söylemiştim ya yaşlıların istenmediğiyle ilgili; Selami Başkan bu sözü zihinlerde çürütmüş oluyor” diye sözlerine devam eden Bozoğlu'na “Sizi, bilgisayar eğitimi almaya iten nedir?” diye soruyoruz. Yanıt veriyor: “Bilgisayar modern çağın icadı. Şu güne kadar kişisel olarak ne bilgisayar alacak param oldu ne de zamanım. Elli yıl engelli anneme, 25 yıl sevgili eşime baktım. Eşimin ölümüyle de kursa yazıldım. Eşimin ölümünden sonra onun diz üstü bilgisayarı bana kaldı. Eşimin parmaklarının dokunduğu tuşlara dokunabilmek, o tuşlarla işlerimi yapabilmek inanın bana çok zevk veriyor. Eşimin ölümüyle de yalnızlık çekmeye başladım. Şimdi bilgisayar benim yeni hayat arkadaşım...”
Tam Zuhal Öğretmen teşekkür ettiğimizi söyleyip kalkacakken son bir şey ekliyor; “Selami Başkan’a, Zuhal Öğretmen onun hayatına renk kattığınız için size teşekkürlerini gönderdi der misin lütfen?” diyor. “Elbette” deyip, ayrılıyoruz ESDEM'den.

C. Can YÜKSEL


ARŞİV