Yaşlılar unutulmuyor

Kadıköy halkının yüzde 17’sini oluşturan yaşlılar için evde temizlik ve sıcak yemek hizmeti başlıyor

18 Ağustos 2016 - 15:08
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan birimlerden Sosyal Servis bu yıl çalışmalarını yoğunlaştırarak sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında yaşlı bireylere yönelik olanlar ağırlıkta.
Sosyal Servis birimi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl kasım ayında kuruldu. Sosyal Servisin, belediye içerisindeki tüm sosyal hizmet uygulamalarının koordine edildiği bir ofis olduğunu söyleyen Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Sosyolog E. Duygu Adıgüzel, sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının bu birimde görev aldığını belirtti. Sosyal Servis, başvuru veya Kadıköy Belediyesi’nden destek talebi doğrultusunda ev ziyaretleri gerçekleştiriyor, uzmanlar sosyal gözlem yaparak çalışmalarını raporlaştırıyor.
Sosyal Servisin, insanların problem çözme ve baş etme kapasitelerini geliştirmek, sosyal refah ve yaşam kalitelerini iyileştirmek, kaynak, destek ve hizmet sağlayan sistemler ile insanları bir araya getirmeyi, bu sistemlerin etkili ve insancıl çalışmasını sağlamayı amaçladığı ifade edildi.

EV TEMİZLİĞİ VE SICAK YEMEK
Yoksulluk dendiğinde sadece maddi boyutun düşünülmemesi gerektiğini, bir insanın yalnız yaşıyor olup, günlük ihtiyaçlarını giderememesinin de bir ihtiyaç olduğunu ve bunun sosyolojik bir yoksunluk olduğunu söyleyen Duygu Adıgüzel, Kadıköy’de yaklaşık yüzde 17 oranında yaşlı nüfus yaşadığını belirtti. Adıgüzel, bunlar arasında çok fazla yalnız yaşayanların bulunduğunu da ifade ederek, “Amacımız bilimsel metotlarla sürdürülebilir sosyal hizmet uygulamaları yapmak. Sosyal servisin verileri geldikçe bakıma ihtiyaç duyan yaşlılarımız olmak üzere kişilerin evlerine temizliğe gidilmeye bu ay sonunda başlanacak. Yalnız yaşayan, desteğe ihtiyacı olan, alışverişini dahi yapamayan yaklaşık 100-150 yaşlımız için sağlık durumları da göz önünde bulundurulup, menüleri dahi özel olarak hazırlanacak şekilde yılın 365 günü sıcak yemek sağlayacağız. Yürüme engeli olan yaşlı bireyler için engelli taksimiz refakatçi eşliğinde uygulanmakta. 60 yaş üstü yaşlılarımız için evde kuaförlük hizmetimiz var. Saç ve tırnak kesimine varana kadar yapılıyor. Yoğun talep var” dedi

KUŞAKLARARASI BULUŞMA
İstanbul’daki bazı üniversitelerin sosyoloji bölümünde öğrenim gören gençlerin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nde staj yaptığını, kuşaklararası bir buluşma gerçekleştirdiklerini anlatan Adıgüzel, “Yalnız yaşayan yaşlılarımızın evlerini ziyaret ettik. Onlarla sohbet ettik, Sağlık İşleri Müdürlüğümüzün Sosyal Yaşam Evine götürdük. Orada bir gün geçirdiler. Ardından onlarla yemek yedik. Gençlerimizle yaşlılarımızı buluşturarak kuşaklararası bir buluşma gerçekleştirdik. Öğrencilerin sosyal hizmetler uygulamalarını görmeleri açısından önemli bir çalışma” diye konuştu. Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Servis biriminin Kadıköy’de 1017 hanede sosyal inceleme yaptığı, 2016 yılında da 278 yeni kaydın alındığı belirtildi.
Etiketler; evde temizlik

ARŞİV