Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Burcu DEMİRBAŞ
Kadıköy Belediyesi’nin kardeş belediyelerle işbirliği çerçevesinde Yayladere’de yaptığı Yayladere Kültür Merkezi,15 Eylül Cuma günü büyük bir katılımla hizmete açıldı.
Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek’in ev sahipliği yaptığı kültür merkezi açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleriyle birlikte katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Veli Ağbaba ile CHP Bingöl İl Başkanı Ahmet Bazencir’in katıldığı açılışta Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Kiğı Belediye Başkanı Yılmaz Gündüz, Adaklı Belediye Başkanı Zeki Işık, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Ilıcalar Belediye Başkanı M.Akif Günerigök, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman ve Beylikdüzü Belediyesi meclis üyeleri hazır bulundu. Açılışta ayrıca İlçe Özel İdare Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, CHP, AKP ve HDP ilçe başkanları ile ilçe idari amirleri, dernek temsilcileri ve muhtarlar yer aldı.
Kardeş belediyelerle işbirliği çerçevesinde Bingöl Yayladere Belediyesi’nin talebi doğrultusunda projesi ve inşaatı Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan Yayladere Kültür Merkezi’nin açılışına çevre köylerden de çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmalardan önce Tunceli’den gelen Varvara Halk Oyunları Grubu bir gösteri sundu.
Açılış töreni CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mesajının okunmasıyla başladı. Kılıçdaroğlu mesajında Kültür Merkezinin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Düzenlemiş olduğunuz Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen bu güzel projede herkesi içtenlikle kutluyorum” dedi.
AKYÜREK: ÖRNEK TEŞKİL EDECEK
Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek, aylardır bu açılışa hazırlandıklarını, çok büyük emeklerle bu merkezi yaptıklarını belirterek “Kardeş belediyemiz Kadıköy Belediyesi ikinci ailemiz oldu” dedi. Oldukça meşakkatli bir süreçten sonra kültür merkezinin yapıldığını belirten Akyürek şöyle devam etti “Başkan ve ağabeyim demekten onur duyduğum Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun kapısını her çaldığımızda bizi boş göndermeyen tavrından ve desteklerinden dolayı şahsım ve halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Yayladere Kültür Merkezi toplumsal barışa vesile olacak etkinliklere ortam sağlayacak, eğitim ve kültür faaliyetleri ile örnek teşkil edecektir.”
NUHOĞLU: PIRIL PIRIL BİR GELECEK SAĞLAYACAK
Merkezin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, açılışa katılan herkesi selamlayarak şunları söyledi: “Kadıköy ile Yayladere’nin geçmişi aslında 100 yıl öncesine dayanıyor. Haydarpaşa Garı’nın yapımında Kiğılı, Yayladereli taş ustalarının büyük emeği var. Yayladereli vatandaşların Kadıköy Yeldeğirmeni’ne yerleşmesiyle Kadıköy ile bu ilçe arasında çok yakın bir bağ oluştu. Ben buraya gelince çok fazla Kadıköylü görüyorum. Sanırım çoğunluk kışın Kadıköy’de yazın ise Yayladere’deki köylerinde ikamet ediyor. O anlamda Yayladere ile bizim kardeşliğimizin bir aile yaşamına dönüştüğünü görüyorum.”
Kadıköy Belediye Meclisi oy birliği ile Yayladere ile “Kardeş İlçe” projesinin başladığını söyleyen Nuhoğlu şöyle devam etti: “Kentlerin birbirlerini tanıması, kültür alışverişinde bulunmasının gelecekte bize pırıl pırıl bir gelecek sağlayacağını düşünüyoruz. Siz eğer çocuklarınızı müzik ve spor ile yetiştirirseniz aydınlık bir gelecek yaratırsınız. Teröre şiddete karşı olduk, her zaman demokrasiden yana olduk. O nedenle bu kültür merkezinin ilçeye iyilik, güzellik ve demokrasi getireceğine inanıyorum ve Yayladere halkına göstermiş olduğu bu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.”
“ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR YAPIYA KATKI”
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise açılışa katılan herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında çalışmaları nedeniyle Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek’e, destekleri nedeniyle de Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür etti. Yayladere’de bir kültür merkezi yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Barakazi, “Birçok yerde çok kültürlü yapılar vardır ama Bingöl’de bu çok kültürlü yapı hem etnik hem de mezhebi temelde çok eskiye dayanan bir kültürdür. Ve Bingöl’de bu çok kültürlü yapı çatışma değil barış, huzur ve bütünleştirme unsurudur. Biz inanıyoruz ki bu çok kültürlü yapımız bu şekilde devam ederse Bingöl örnek teşkil edecek bir yapı arz eder” dedi. Farklı siyasi görüşlerin yerel yönetimde kendileri için önemli olmadığını belirten Barakazi “Biz Bingöl’de hiçbir parti ayrımı göz etmeksizin onlarla birlikte her türlü çabayı gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
“BURADAKİ KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRECEK”
CHP Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba yaptığı konuşmada Kadıköy Belediyesi’ne ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür etti. Kardeş Belediye projesi sayesinde Kadıköy Belediyesi desteğiyle herkesin kullanabileceği bir kültür merkezi yapıldığını belirten Ağbaba, şöyle devam etti: “Aykurt Nuhoğlu bizim hem Kadıköy’de hem Türkiye’de örnek belediye başkanlarımızdan birisi. Bu proje örnek bir proje oldu. Buradaki kardeşliği pekiştiren bütün belediye başkanlarımıza, siyasi parti temsilcilerimize teşekkür ediyorum”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise yaptığı konuşmada açılışa katılan vatandaşlara teşekkür ederek, kadınların ağırlıklı katılımına dikkat çekti. Kültür merkezinin ilçe halkı için önemine dikkat çeken Bingöl, “Beni mutlu eden şey çok uzaktaki Yayladereli hemşerilerimin bu açılış için buraya gelmiş olmalarıdır. İstanbul’dan bugün kalkan uçaklar büyük bir çoğunlukla Yayladere seferi yaptılar.” dedi.
Konuşmalarından ardından, katılanlara plaketleri sunuldu ve merkezin açılışı kurdele kesimiyle yapıldı.
YAYLADERE KÜLTÜR MERKEZİ
Çeşitli kültür sanat etkinliklerine ve kurslara ev sahipliği yapacak olan “Yayladere Kültür Merkezi” Yayladereli vatandaşların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda şekillendirildi.
İki çok amaçlı salon, kütüphane, spor salonu ve bilgisayar laboratuarının bulunduğu Yayladere Kültür Merkezi’nde mutfak ve misafir ağırlama odaları da yer alıyor.
970 metrekare alana kurulu olan Kültür Merkezi’nin zemin katında çok amaçlı salon, spor odası ve mutfak bulunuyor.
Kültür Merkezi’nin birinci katında ise çok amaçlı salonun yanı sıra bir kütüphane ve bilgisayar odası yer alıyor.
****
İZLENİM…
- Yayladere’ye bağlı 28 köy ve mezra bulunuyor ve köylerde yaşayanlarla toplam nüfusu 1100’ü buluyor. Yaz aylarında bu nüfus iki-üç katına çıkıyor. Çünkü nüfusunun çoğunluğu başka şehirlerde, hatta farklı ülkelerde yaşıyor. Ancak 90’lardan sonra, çatışmaların azalmasıyla, köylerini terk eden yurttaşlar tekrar buraya ev yapıp yaz aylarını köylerinde geçirmeye başladılar.
- Yayladere merkezde, ilkokul, ortaokul ve lisenin bir arada olduğu bir okul dışında ne bir eğitim kurumu var ne de kütüphane… Sinema ve tiyatro salonu da bulunmuyor. Tek sosyalleşme alanı; kahveler ve bir internet kafe. O da çoğunlukla erkekler için…
- Kültür Merkezi’nin açılışına çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı. Nüfusu yaz aylarında 2 bin civarı olan Yayladere’deki açılışa yaklaşık bin kişi geldi. Köylerden gelenlerin çoğunluğu kadındı. Bu durum herkesin dikkatini çekti. Kadınların bu kültür merkezine ne kadar ihtiyaç duydukları ve bundan sonrasında da buraya en çok onların sahip çıkacakları gözle görünür bir gerçek olarak ortaya çıktı.
- Yayladere Kültür Merkezi’nin sinema olarak kullanılabilecek bir salonu, bilgisayar odası, konserden tiyatroya pek çok farklı etkinlik yapılabilecek çok amaçlı salonları bulunuyor, iki de misafirhanesi var. Yayladere Belediyesi çalışanları ile konuşunca gözlerindeki heyecanı görüyoruz çünkü artık burada insanları mutlu edecek pek çok etkinlik organize edebilecekler. Tabii kendileri de bu etkinliklerden faydalanabilecekler. Çalışan arkadaşlardan biri heyecanla “Belki festival bile düzenleriz” demekten kendini alamıyor.
- Son iki yılda, bazı köylerde “Köy Evi” yapılmaya başlandı. Sarıtosun (Conag) ve Batıayaz (Murun) köylerinde yapılan bu evler, köylülerin cenazelerde, düğün ve bayramlarda toplanıp bir araya gelmesini, kültürlerini yaşatmasını sağlıyor.
- Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu ve meclis üyeleri, bu iki Köy Evi’ni ziyaret etti, köylülerle sohbet etti. Bu ziyaretlerde öne çıkan, yaz aylarında köylerine dönenlerin çoğunluğunun uzun yıllar Kadıköy’de çalışmış ve yaşamış, emekli olduktan sonra tekrar köylerine kısmi olarak dönüş yapmış vatandaşlar olduğuydu. Kadıköy Belediyesi’nin Yayladere’yi kardeş belediye olarak seçmesinin çok isabetli bir karar olduğunu belirten yurttaşlar, kültür merkezinin ne kadar önemli olduğunu konuşmalarında defalarca dile getirdiler.
- Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun açılış konuşmasında belirttiği “Yayladere ile Kadıköy arasındaki 100 yıllık geçmiş” konusu, yurttaşların dikkatinden kaçmadı. Açılışta ve köylerde kiminle konuştuysak, başkanın bu geçmişe sahip çıkmasından duyduğu memnuniyet dile getirildi. Haydarpaşa Garı’nın yapımında olduğu gibi sonrasında da garda çalışmak üzere çok sayıda Yayladereli, Kadıköy’e özellikle de Yeldeğirmeni, Moda ve Fikirtepe’ye göç etti. Pek çok Yayladereli için Kadıköy onların ikinci evi… Bu nedenle de Kadıköy Belediyesi’nin, ihtiyacı doğrultusunda yardım isteyen Yayladere Belediyesi’ne el uzatması ve bu bağı güçlendirmesi onları çok mutlu etmiş durumda…
- Kadıköy’den Yayladere Kültür Merkezi’nin açılışına giden heyet, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek ile birlikte Tunceli’de de bir takım ziyaretlerde bulundu. Nazımiye Belediyesi’ne giden ekip burada Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, belediye çalışanları ve halkla buluştu. Nazimiye’yi gezen ve sokaktaki vatandaşlarla konuşan Aykurt Nuhoğlu, bir süre sonra Tunceli merkeze geçti.
- Geçen yıl Kadıköy Kaymakamlığı’na atanan Tuncay Sonel, kısa bir süre sonra Tunceli Valiliği görevine getirilmişti. Başkan Nuhoğlu, beraberindeki bir heyetle birlikte Vali Tuncay Sonel’i de ziyaret etti. Kadıköy’den gelen heyetin ziyaretinden çok mutlu olduğunu ifade eden Sonel, Tunceli’deki yaşamı ve çalışma ortamını anlattı. Vali Sonel ve Başkan Nuhoğlu, bir süre Kadıköy ve Tunceli üzerine sohbet etti.