Yaz sıcakları hayvanları da etkiledi

Yaz sıcaklarında sevimli ayı ailesi Yumoş ve Yumuk’un en büyük zevki dondurma…

09 Ağustos 2011 - 11:55


Mustafa SÜRMELİ


Yüksek sıcaklık değerleri, hayvanları da etkileyince Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yetkilileri çareyi hayvanları serinletmekte buldu. 200 türde 2000’den fazla hayvanı barındıran Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nde hayvanların rahatı ön planda.
 

YUMOŞ VE YUMUK DONDURMASIZ YAPAMIYOR

Sevimli ayılar Yumoş ve Yumuk aşırı sıcaklardan en fazla etkilenen hayvanlardan. Sıcaklardan fazla etkilenmemeleri için barınaklarındaki mevcut havuzlarının suyu sık sık değiştiriliyor. Park görevlileri tarafından günde 5-6 kez soğuk suyla duş aldırılarak serinletiliyorlar. Yumoş ve Yumuk’un farklı bir zevki daha var: Dondurma… Hayvanat bahçesi yönetimi onların dondurma sevgisini bildiği için meyve sebze içerikli buz kalıpları eşliğinde dondurma hazırlayarak, çiftin yaz sıcaklarını ferahlayarak geçirmesini sağlıyor.

TOKİ’NİN DUŞ ZEVKİ GÖRÜLMEYE DEĞER

Gözlüklü penguenlerin ise havuz suları sık sık değiştiriliyor ve serinlemeleri sağlanıyor. Kerpiçten yapılan yuvaları, ferahlamak isteyen penguenler için muhteşem bir mekân oldu.
Sıcaklarda, 91 yaşında ve 270 kg. ağırlığındaki Aldabra dev kaplumbağası Toki de unutulmadı. Normalde tropik iklim hayvanı olan Toki, aşırı sıcaklarda rahatsız oluyor ve sık sık suyla duş aldırılıyor ve bu Toki’nin çok hoşuna gidiyor.
Sibirya kaplanı Erkan aşırı sıcaklardan en fazla etkilenen hayvanlardan. Gününün büyük bir kısmını havuzda ve gölgelik alanlarda geçiriyor.
Normalde çöl hayvanı olan deve Leyla bile bu sıcak havalarda soğuk bir duşa hayır demiyor.
Sürüngenler yapıları gereği sıcaklardan etkilenmiyor. Zürafalar da sıcağa alışık hayvanlar ama yine de serinletiliyorlar. Etkilenen hayvanların da bu sıcak günleri rahat geçirmesi için hayvanlara duş aldırma, havuzlarını sık sık değiştirme, daha hafif yemlerle beslenme, gölgelik alanlarını arttırma gibi işlemler yapılıyor.
 


ARŞİV