Yazarlardan Kadıköy tramvayında Sivas Anması

Türkiye Yazarlar Sendikası, 2 Temmuz Sivas katliamının yıldönümünde Kadıköy’de yaptıkları anma etkinliğinde bir tramvayı işgal etti.

05 Temmuz 2012 - 15:04
 Semra ÇELEBİ
 
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan katliamda yaşamını yitiren şair ve yazarları unutmayan Türkiye Yazarlar Sendikası, her ay gerçekleştirdiği “Meydan Okumaları”ndan sonuncusunu katliamın yıldönümünde Kadıköy’de yaptı. 2 Temmuz Pazartesi akşamı Kadıköy Postanesi önünde buluşan sendika üyesi yazarlar burada bir basın açıklaması yaptı. Aralarında Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner gibi şair ve yazar ile gençlerin bulunduğu kitle adına açıklamayı sendika başkanı Mustafa Köz okudu. Köz, “1977 Taksim, 1978 Sivas-Maraş, 1980 Çorum, 1980 Ulucanlar, Metris, Diyarbakır, 1993 SİVAS, 2000 Ümraniye, Bayrampaşa, Uşak, Çanakkale, 2012 Uludere katliamları” nı hatırlatarak “Onlarca kayıp, onlarca gözaltı, onlarca, işkence, onlarca tutuklama…Bu kısa Türkiye tarihinde hangi iktidarın elinin kandan sıyrıldığını söyleyebiliriz ki?” diye sordu.

“19 YIL, YÜZYIL GİBİ AMA DEĞİL”
“19 yıl, yüzyıl gibi ama değil. Çünkü bu 19 yılda ülkede Sivas’ı yüreğimize düşürecek, Sivas’a benzer onlarca acı yaşandı, yaşanıyor. İki yüze yakın gözaltında kayıp ve yargısız infaz, Hayata Dönüş Operasyonları(!), Güneydoğu asit kuyuları, toplu mezarlar, daha dün Uludere, daha dün Urfa, Gaziantep, Adana cezaevleri…Muhalifleri, azınlıkları düşman gören gerici iktidarların kanlı oyunları, siyasal tetikçileri 60 yıldır değişmedi.” Diyen Köz açılamayı şöyle bitirdi:
“Biz bu ülkenin yazarları, onların sözlerine hiç inanmadık ve erklerine boyun eğmedik. Halkımızın aydınlığı için yazmaktan, düşünmekten yılmadık, yılmayacağız. Çünkü belleğimizi köreltirsek, kalemlerimizin de köhneleşeceğini biliyoruz. Bunun için Sivas davasının zaman aşımına uğratılmasıyla daha da kirlenen vicdanların sorgulayıcıları olmayı da sürdüreceğiz. Sivas’ı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.”

“MECBUREN” TRAMVAY İŞGALİ
Açıklamanın ardından kitle ellerinde “2 Temmuz Yan Yana / Türkiye Yazarlar Sendikası” imzalı bir pankart ve fotoğraf sanatçısı – şair Mehmet Özer’in katliam sırasında çekilmiş fotoğraflarıyla Tramvay Durağı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz” sloganları atıldı. Tramvay penceresinin dışına pankartı asan ve camlara fotoğrafları asan yazarlara tepki gösteren vatman, “elektrik olmadığı” gerekçesiyle aracı bir süre hareket ettirmedi. Kitlenin tepkisi üzerine olay yerine gelen özel güvenlik görevlileriyle yazarlar arasında tartışmalar yaşandı. Pankartın indirilmesini isteyen özel güvenlik görevlisine tepki gösteren Sennur Sezer “O pankartta yasadışı hiçbir ifade yok. Fotoğrafları da pankartı da indirmiyoruz. Bizi tramvayı işgal etmeye zorlamayın” dedi. Bu sefer vatman kitleden bazılarının akbil basmadığını gerekçe gösterdi. Akbiller basıldıktan sonra da bir süre devam eden tartışmanın ardından pankart ve fotoğraflarla süslenmiş tramvay hareket etti. TYS üyeleri, Kadıköy-Moda hattını tramvayla dolaştı, çevredekiler de alkışlarla eyleme destek verdi.

FENERBAHÇE TARAFTARINDAN DESTEK
Surp Takavor Kilise Meydanı’nda devam etmesi planlanan Sivas anması, başkanları Aziz Yıldırım’ın tahliye edilmesiyle büyük sevinç yaşayan Fenerbahçe taraftarının meydandaki kutlaması nedeniyle yakınındaki başka bir medyanda yapıldı. Açıklama burada tekrar okunduktan sonra, şair ve yazarlar Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Behçet Aysan, Metin Altıok ve Uğur Kaynar’ın şiirleri ile onlara adanmış kendi şiirlerini okudular. Bu sırada alana gelen Fenerbahçe taraftarları da şair ve yazarlara destek verdi, hep birlikte “Sivası unutma unutturma” sloganı atıldı. Anma Masalın Aslı Müzik Grubu’nun dinletisiyle sona erdi.

ARŞİV