Yeditepe ile Felsefe'de 15 yıl

‘Dünya Felsefe Günü’ ülkemizde de başta Türkiye Felsefe Kurumu olmak üzere, özellikle üniversitelerin felsefe bölümleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor...

23 Kasım 2011 - 10:51

‘Dünya Felsefe Günü’ ülkemizde de başta Türkiye Felsefe Kurumu olmak üzere, özellikle üniversitelerin felsefe bölümleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü de hem Dünya Felsefe Gününü hem de bölümün kuruluşunun 15. yılını yapılacak bir etkinlik ile kutluyor.

-Dünya Felsefe Günü'nün açılış konuşmasında dünyadaki sorunları çözmek için felsefeciler, siyasetçiler ve karar vericiler arasında diyaloga ihtiyaç olduğunu söylediniz. Bugün Türkiye'nin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak felsefecilerin görüşlerine başvuruluyor mu?
Bildiğim kadarıyla pek başvurulmuyor. Özellikle eğitim işlerinde ve insan haklarına dayalı hukuk ve politika oluşturmada felsefi bilgi çok önemli. Ben şunu söylüyorum: Dört yıl boyunca her biri üçer saatlik dört felsefe dersi koyalım okullara; biri bağlantı kurma alıştırmaları, biri değer sorunları, biri etik sorunları, biri de insan haklarıyla ilgili. İddia ediyorum, 15-20 yıl sonra Türkiye farklı olur. Eğitim programlarında bu dört dersi bizim düşündüğümüz gibi programlayalım, öğretmenleri hazırlayalım. Ve bu dersler ciddi ciddi yapılsın, ilköğretimden başlayarak...
-Peki, 15-20 yıl sonra Türkiye nasıl olur? Ne vaat ediyorsunuz?
Kendi kendine düşünmeye çalışan ama bilgi ve değer bilgisi temelinde düşünmeye çalışan, bunu başarabilen insanların arttığı bir Türkiye... Bu bilgi temeli üzerinde kendi adlarına düşünebilecek ve işini, bu arada kamu işlerini de böyle yapacak insanlarımız çoğalır.
Bu röportaj 2007 yılında Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile Milliyet Gazetesinden Filiz Aygündüz tarafından yapıldı. Bu röportajda yer alan iki soruya verilmiş cevaplar hâlâ çok önemli argümanlar içeriyor. Liselerden Felsefe dersleri kaldırılıyor ve düşünce tarihinin çok önemli insanlarına ve onların metinlerine ulaşmanın olanakları ortadan kaldırılıyor. Bu adım zaten çok sıkı bir düşünce geleneği olmayan, okuma alışkanlığı çok gelişmemiş bir toplumda sadece felsefenin yol almasını engellemiyor, ülkede yaşayan insanların olaylara yaklaşım tarzını da etkiliyor.
Siyasi kutuplaşmanın had safhada olduğu, temel kavramlar üzerinde dahi bir uzlaşının sağlanmadığı bir ortamda şiddet ve baskının bir siyaset yapma tarzı olmaya başladığı, insan ve değerlerinin, medya, yargı, parlamenter temsiliyet gibi birçok kurumda temel etik tartışmalarına ihtiyaç duyulduğu yerde felsefenin yapacağı çok iş var. İonna Kuçuradi’nin söylediği gibi en başta kamu kurumlarında çalışanlar ve karar verici pozisyonda olan kişilerin insan hakları, insan ve değerleri, etik ve muhakeme yeteneklerini geliştirecek birkaç çalışma bile çok önemli yollar kat ettirebilir, çünkü ülkeyi yönetenlerin kafasında otonom bir birey olarak insanın insan olarak varlığına saygı duymanın dahi bir mesele olduğu açık bir gerçek.  Bu yıl da her yıl olduğu gibi tüm Dünyada ve Türkiye’de Dünya Felsefe Günü kutlanırken yaşadığımız topraklarda felsefe eğitimi ise yukarıda bahsedilen zorunlu ihtiyaca rağmen liselerde seçmeli ders olarak bile çoğu okulda yer almıyor. Buna rağmen felsefe yapma mücadelesini sürdüren belli üniversite kurumları da yok değil. Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü de bu kurumlardan biri.
Bu yıl kuruluşunun 15. yılını kutlayan Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü tam da liselerden felsefe derslerinin kaldırıldığı bir dönemde özel üniversiteler içinde bir ilk olarak kurulmuş felsefe bölümü olma özelliğini taşıyor. Tek disipline takılıp kalmayan farklı disiplinlerde çalışma yapma olanağı tanıyan bölümün en önemli özelliği yabancı dil olarak İngilizcenin yanı sıra klasik batı dillerinden antik Yunanca ve Latincenin de öğretiliyor oluşu. Bölümün temel amacının felsefe metinlerinin bire bir orijinal metinlerden okuyarak anlama yorumlama ve kavramsal olarak da bu metinlerde yer alan ifadelere Türkçe karşılıklar bulmaya çalışarak Türkçede felsefe yapma olanağının yaratılması. İlk kurulduğunda bir öğrenci ile yola başlayan bölüm zamanla hem öğretim görevlisi kadrosunu genişletiyor hem de öğrenci sayısını arttırdı. Diğer bölümlerden lisans eğitimi aldıktan sonra felsefe bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrenci sayısı ise bir hayli çok.
Lisans Programı, dört yıla yayılan Felsefe Tarihi derslerinin yanında Bilgi Felsefesi, Bilim Felsefesi, Varlık Felsefesi, Etik, Mantık, Sanat Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Hukuk Felsefesi ve İnsan Hakları vb. alanları kapsayan derslerden oluşuyor. Ders programı Felsefe Bölümü öğrencilerinin ve başka bölümlerden öğrencilerin karşılıklı çift anadal öğrenimi görebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenmiş. Bu bağlamda Felsefe Bölümü ile Hukuk Fakültesi arasında imzalanan Çift Anadal Anlaşması ile Felsefe Bölümü'nün ve Hukuk Fakültesi'nin başarılı öğrencileri karşılıklı çift anadal yapma olanağı kazanmışlar.
BÖLÜMÜN HEDEFLERİ
Halen Bölüm Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Saffet Babür Felsefe bölümün hedeflerini sıralarken şöyle diyor; “Öğrenciler Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde aldıkları eğitim sürecinde insana, olgulara, olaylara olabildiğince önyargısız, ‘felsefî bilgi’ye dayanarak bakabilme; kendilerinin belirlediği amaçların değerinin ne olduğunu bilme ve bu bilgileri eylemlerinde kullanma olanağı kazanır. Dolayısıyla, bölümde verilen eğitimle, öğrencilerin Türkçe'nin yanında en az bir yabancı dili iyi bilmeleri; bildikleri dilleri felsefe alanında da rahatça kullanabilmeleri, Türkçe felsefe diline, Türkiye'de felsefeye ve uluslararası alanda felsefe çalışmalarına özgün katkıda bulunabilmeleri amaçlanıyor.”
Felsefe Bölümü’nde 2002 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi Yayınları arasında yer alan ve Eylül 2004 tarihinden başlayarak Uluslararası Felsefe İndeksi Philosopher's Index'e girmiş bulunan Yeditepe'de Felsefe adlı hakemli ortak kitap yayına hazırlanıyor. Ayrıca, ERASMUS Değişim Programı çerçevesinde Almanya'da Köln Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bremen Üniversitesi Felsefe Bölümü, İtalya'da Bologna Üniversitesi Felsefe Bölümü, Hollanda'da Leiden Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Maastricht Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Polonya'da Marie Curie Üniversitesi Felsefe Bölümü ile öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları imzalandı.
Felsefe Bölümü’nün çalışma alanı sadece öğrencilerle sınırlı değil her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen panel, söyleşi ve sempozyumlar ilgilenen herkese açık. Geçtiğimiz yıllarda Adalar’da Felsefe ismi ile Adalar Belediyesi işbirliği ile bir dizi etkinlik düzenlemiş Özgürlük, Devlet, Feminizm gibi konularla sempozyum ve tartışmalar yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl “Felsefe Tarihinde Yaygın Yanlışlar” isimli etkinlik ve Kapadokya Çalıştayı ise yoğun ilgi görmüştü.
DÜNYA FELSEFE GÜNÜ KUTLANIYOR
UNESCO tarafından Türkiye Felsefe Kurumu’nun önerisi ile 2002’de ilan edilen "Dünya Felsefe Günü" ülkemizde de başta Türkiye Felsefe Kurumu olmak üzere, özellikle üniversitelerin felsefe bölümleri günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü de hem Dünya Felsefe Gününü hem de bölümün kuruluşunun 15. yılını yapılacak bir etkinlik ile kutluyor. 30 Kasım Çarşamba Günü Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Konferans Salonunda yapılacak etkinliğe ilgilenen herkes davetli.
İletişim: [email protected]
Tel: (0216) 578 06 94

ARŞİV