Dünyanın farklı noktalarından gelen sokak sanatçıları, 24-30 Eylül tarihleri arasında “Mural-ist / Sokak Sanatı Festivali”yle Kadıköy Yeldeğirmeni’nde buluşuyor.
Semra ÇELEBİ
Kadıköy Belediyesi ve Çekül Vakfı’nın desteği ile gerçekleştirilecek festival, Türkiye’de bina cephelerinin bütünüyle boyandığı ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor.
Kentin içindeki büyük sağır duvarların resim tuvaline dönüştüğü Mural Art yani “duvar sanatı”, dünyada giderek popülerlik kazanan bir sanat türü. Büyük, boş ve çoğunlukla ürkütücü gözüken sağır bina cepheleri, sokak sanatçılarının marifetiyle kentin en cazip noktaları haline getirilebiliyor.
Bu yıl ilki düzenlenecek Mural-ist / Sokak Sanatı Festivali’yle 4 sokak sanatçısı, Kadıköy’ün özgün mahallelerinden Yeldeğirmeni’nde bir araya gelerek 1 hafta boyunca, atıl kalmış 4 farklı binanın cephelerini boyalarıyla canlandıracak, sanatı sokaklara taşıyacaklar.
Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projesi kapsamında, Kadıköy Belediyesi ve Çekül Vakfı’nın desteği ile düzenlenen festivalde; İtalyan Pixel Pancho 21-26 Eylül’de Nüshet Efendi Sokak’ta, Fransız Amose 26-30 Eylül’de Karakolhane Caddesi’nde, Alman Dome ve Brezilyalı Cladio Ethos 22-30 Eylül’de Misakı Milli Sokak’ta olacaklar. Festival süresince ayrıca workshoplar, film gösterimleri ve sergiler Yeldeğirmeni sokaklarında izlenebilecek. Festivale katılan tüm sanatçılar, mahalle halkı ve sokak sanatı tutkunları, 28 Eylül akşamı da İskele sokakta düzenlenecek sokak partisinde bir araya gelecekler.
Önümüzdeki yıllarda Yeldeğirmeni sınırlarından çıkarak tüm Kadıköy’e yayılması planlanan Mural-ist’in, Türkiye’de sokak sanatına destek verirken içinde bulunduğu mahalleleri de renklerle canlandırması amaçlanıyor.
SOKAK SANATI / STREET ART NEDİR?
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde örneklerine sıkça rastladığımız grafiti kültürünün içinden kopup kendi yolunu çizen bir akım “street art”. Başka bir terimsel karşılıkla post-graffiti olarak anılıyor. 1985’lerde New York’ta kullanılmış bu terim, sokağı sanatsal yüzey olarak kabul ediyor. Birçok sanat alanından etkilenen, yerleştirme, geri dönüşüm, anlık eylemler gibi birçok türevi kapsayan, şehrin oluşturduğu platformu kullanarak ürünler veren anti-disipliner bir sanat akımıdır. Şehirlerin mutsuz boş bina cephelerine, dev fabrika binalarına yapılan heybetli işlere ise “mural” deniyor.
Street Art terim olarak Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Richard Hambelton gibi sanatçılar tarafından kullanılmış. Çoğu sanatçı reklamın egemenliğine bir başkaldırı olarak medyalarını sokak olarak belirlemiş. Dünyanın önemli şehirlerinde Street Art ve graffiti ürünler görmek mümkün. Paris, Berlin, Londra, Tokyo, Barselona ve daha birçok şehirde önemli sanatçılar çalışmalarını devam ettiriyor. Türkiye’de ise bu sanatsal akım özellikle İstanbul’da son beş yılda gelişti.
Grafiti& streetart&mural sanatçıları mutsuz durağan şehirlerin reklam ve istismar dünyasına karşı, dev hayalleriyle mücadele veren, şehirlerini, sokaklarını, yaşadıkları yerleri kaptırmayan savaşçılar oldular.