Yeldeğirmeni sakinleri baz istasyonu istemiyor

Kadıköylülerin baz istasyonlarına karşı mücadelesi sürüyor. Mimarlar Odası 1. Bölge Temsilciliği ve Yeldeğirmeni Mahallesi sakinleri tarafından mahalledeki baz istasyonlarının kaldırılması...

10 Kasım 2010 - 15:27


Kadıköylülerin baz istasyonlarına karşı mücadelesi sürüyor. Mimarlar Odası 1. Bölge Temsilciliği ve Yeldeğirmeni Mahallesi sakinleri tarafından mahalledeki baz istasyonlarının kaldırılması için eylem yapıldı.

İnsan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi olduğu belirtilen baz istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Kadıköy’de de sayısı artan baz istasyonlarına karşı Kadıköylülerin tepkisi büyüyor. Mahallelerinde baz istasyonu istemeyen Kadıköylüler, bu konuda mücadelesini sürdürüyor. Son olarak, Mimarlar Odası 1. Bölge Temsilciliği ve Yeldeğirmeni Mahallesi sakinleri tarafından Osmangazi İlköğretim Okulu önüne konulan baz istasyonunun kaldırılması için eylem yapıldı.
Mimarlar Odası yetkilileri ve mahalle sakinleri; Kadıköy Rıhtım Caddesi İskele Sokağı’nda 3 Ekim Perşembe günü toplandı. Ellerinde “Mahallemizde Baz İstasyonu İstemiyoruz”, “Çatılardan Ölüm Saçan Baz istasyonları Kaldırılsın”, “Çocuklarımızın Kanser Olmasına İzin Vermeyeceğiz”, “Siz Kaldırmazsanız Biz Söküp Atacağız” yazılı dövizler taşıyan çocuk-yaşlı, kadın-erkek mahalleliler yetkilileri göreve çağırdı.
Rıhtım Sokağı no 29’daki binaya 2004 yılında 2 adet baz istasyonu konulduğunu ve bu zamana kadar hâlâ kaldırılmadığını söyleyen Mimarlar Odası 1. Bölge Temsilcisi Arif Atılgan, insan sağlığını tehdit eden baz istasyonlarının kaldırılmasını istedi.
Kadıköy Kaymakamlığı’na baz istasyonunun kaldırılması için başvurduklarını, ancak başvuru sonucunda Kaymakamlığın bu konuda yetkisi olmadığını ve şikâyetçi olanların sözü geçen tesislerin zararlı olduğunu kanıtlamaları gerektiğini öğrendiklerini ifade eden Atılgan, bundan sonraki süreci şöyle anlattı:
“Bu yöntemin uzun süreceğini ve sonuçsuz kalacağını düşünerek 15.07.2008 tarihinde iki GSM şirketine ve bu binanın malikine dava açtık ve dava halen ediyor.”
Uzun zamandır mahalle sakinlerinden, Osmangazi İlköğretim Okulu öğrencileri, velileri ve çalışanlarından baz istasyonlarının zararlı olduğu yönünde yoğun şikâyetler aldıklarını söyleyen Arif Atılgan sözlerini, “Kırk Katır mı Kırk Satır mı, dercesine cep telefonu kullanacaksanız baz istasyonlarını kabulleneceksiniz’ tavrını asla kabul etmiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Mahalle Sakinleri ise bu tesislerin merkezi bölgeler dışında ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesini istedi.

BAZ İSTASYONUNUN ZARARLARI

Baz istasyonları tarafından çevreye yayılan mikrodalgalrın, canlıların sağlığına olumsuz etki ettiği biliniyor. Yönetmeliğe uygun olsa da baz istasyonları uzun sürede insan sağlığına zarar veriyor. Bir baz istasyonunun yaydığı radyasyon referans değerlerinin altında olsa bile, meskûn alanlarda yol açtığı radyasyon etkisinden dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlının olumsuz yönde etkileneceği çeşitli yargı kararları ile belirlenmiş durumda. Baz istasyonu çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde sağlık değerlerini zararlı yönde etkiliyor.
Cansu ÇAĞIRTEKİN
 


ARŞİV