Yeldeğirmeni'nde ‘beynelmilel' forum

Yeldeğirmeni Dayanışması, mahalleyi mesken tutan farklı ülkelerin insanları için Gezi direnişini anlatan bir forum düzenledi.

09 Ekim 2013 - 10:26

Semra ÇELEBİ

Gezi direnişinin ardından mahallelerde başlatılan forumlar arasında yaptıkları etkinliklerle dikkat çeken Yeldeğirmeni Dayanışması, mahallelerinde yaşayan yurt dışından okumaya, çalışmaya, Türkiye’yi anlamaya gelmiş farklı ülkelerin yurttaşları için bir forum düzenledi.
Mümkün olduğunca genel ve yerel sorunları ele alıp onlara çözüm aktiviteleriyle yaklaşan dayanışmanın bu seferki etkinliği “uluslararası” bir forum oldu. “Why Did We Occupy” (Neden işgal ettik?) başlığı altında hazırlanan ve genel olarak Yeldeğirmeni’nde yaşayan diğer ülkelerin insanlarıyla tanışma ve Gezi sürecini anlatmayı hedefleyen forum, tahmin edilenin çok üstünde geniş bir katılıma sahne oldu.
26 Eylül akşamı gerçekleştirilen ve sadece Yeldeğirmeni değil İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yaşayan birçok farklı ülkenin insanlarıyla ortaklaşa gerçekleşen forum, çay kahve eşliğinde Gezi müzikleri ve görüntüleriyle başladı. Park işgalinin oluşum süreçleri, nedenleri ve sonuçları üzerine yarım saatlik bir sunumun ardından, işgalin ardından oluşan forum alanları, Yoğurtçu ve Yeldeğirmeni Dayanışması’nın oluşum süreçleri, aktiviteleri üzerine ikinci bir sunumla devam etti. Sunumları sonrasında süreci daha da pekiştirmek için Global Uprising’in hazırladığı Taksim Commune adlı belgesel izlendi. Belgeselin ardından ortak foruma geçildi.
Yaklaşık iki saat süren forum boyunca, Gezi süreciyle ilgili akıllarda kalan sorular da mümkün olduğunca yanıtlanmaya çalışıldı.
Yunanistan’da 2 yıl önce Gezi Parkı işgaline benzer, Syntagma Meydanı işgalinde de Türkiye’deki dayanışma ve kitleye benzer bir kitle olduğu aktarıldı. Ancak işgalde de var olan ve sonrasında kurulan milliyetçi, faşist parti Golden Dawn’ın (Altın Şafak) şu anda meclisteki 3. büyük parti oluşu ve birçok anti-faşist hareketlere yaptığı saldırıların şu anda Yunanistan’daki en büyük sorunu oluşturduğu vurgulandı. Hindistan’dan katılan bir katılımcı da bu tür ayaklanmaların yaklaşık son 50 yıldır olduğuna, Hindistan, Meksika ve diğer hareketlerden örnekler vererek, artık bunların daha somut sonuçları olması gerektiğine vurgu yaptı. Avustralyalı başka bir katılımcı da dünyada giderek artan neoliberal akımdan, rant dönüşümlerinden, kendi ülkesinden ve dünyadan örnekler vererek bahsetti.
Çeşitli ülkelerden katılımcıların da aldıkları sözler doğrultusunda sorunların küresel ve ortak olduğu noktasına vurgu yapıldı. Uluslararası dayanışmanın ön plana çıktığı forumda, katılan herkesin bu aktiviteden dolayı mutlu olduğu gözlenirken, forumun bundan sonra 2 haftada bir devam etmesi ve bir sonraki forumlardaki konuları ortak belirleme kararı alındı.

DİRENİŞİN KAYIPLARI İÇİN ÇINAR AĞACI
Mahallede park bulunmamasından dolayı uzun süredir sıkıntı yaşayan Yeldeğirmeni halkı, Kadıköy Belediyesi ile elele vererek forum alanındaki boş arazinin park yapılmasını sağladı. Dayanışmanın talebiyle biran önce çalışmalara başlayan Belediye ekipleri parkı ağaçlandırdı. Gezi direnişinde yaşamını yitirenler anısına çınar ağacı dikilmesi için önceki günlerde oturma eylemi yapan mahalle halkı, Kadıköy Belediyesi’nin getirdiği çınar ağacını kendi elleriyle parklarına dikti.

ARŞİV