Rasimpaşa Gönüllü Evi’nin girişimiyle Yeldeğirmeni Sanat’ta gerçekleştirilen söyleşide semtin tarihi konuşuldu
Kadıköy Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak atıl durumdaki kiliseden kültür merkezine dönüştürdüğü Yeldeğirmeni Sanat’ta semtin tarihine dair önemli bir söyleşi yapıldı. Rasimpaşa Gönüllüleri’nin düzenlediği söyleşiye kendisi de mahalleli olan mimar Arif Atılgan’ın yanı sıra Prof Dr. Semavi Eyice, Rasim Paşa’nın torunu Necat Gülgün, semtin eski bakkalı Sabahattin Ören ve sanatçı Yasemin Kumral ile çok sayıda mahalleli katıldı.
Yeldeğirmeni tarihi hakkında bilgi veren mimar Arif Atılgan, semtin tarihi eser yönünden de oldukça zengin olduğunu belirtti.
Atılgan şunları anlattı: “Bu semtte 18.yüzyılda Padişah Abdülhamit tarafından ordunun, sarayın ve halkın ihtiyacı için 4 yel değirmeni yaptırılmış olup adını buradan almıştır. Günümüze dek bu değirmenler varolamamıştır. Bu semtteki kiliselerden Saint Euphemie Kilisesi, Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilerek Yeldeğirmeni Sanat merkezi olarak hizmete açılmıştır. Aynı zamanda semtte Rum Ortodoks Kilisesi ve ortaokulu ile Hemdat İsrael Sinagogu vardır.”
İLK TRAMVAY KARAKOLHANE’DE
Kadıköy’ün ilk tramvayının Karakolhane Caddesi’nden geçtiğini belirten Atılgan ilk sinemanın da bu semtte yazlık sinema olarak açıldığını ve Eski Özen Sineması’nın şimdi Tasarım Atölyesi olarak hizmet verdiğini belirtti. Atılgan “ Yine ilk postane İzzettin Sokak’ta, ilk hamam Aziziye Hamamı da Recaizade Sokak’tadır. Haydarpaşa’da çalışan mühendis ve mimarların çocuklarının eğitimi için bu semte birçok okul yapılmıştır. Bunlar Saint Louis İlkokulu, Saint Euphemie Fransız Kız Ortaokulu, Rum Ortodoks Ortaokulu, Alman Okulu, Osman Gazi İlkokulu ve Cumhuriyetle kurulan Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’dur. Bu semtte mahallenin adını da aldığı Rasimpaşa Cami hala ibadete açıktır. Bu semtteki çeşmeler: Ayrılık Çeşmesi, Osmanlı padişahların sefere çıktığı ve karşılandığı yerdir. Ladikli Ahmet Ağa çeşmesi(Servili Ç.), Halit Ağa Çeşmesi (Kayışdağı Çeşmesi) yer alır.” dedi. Bu semtin tarihini oluşturan Türkler, Ermeniler, Yahudiler ve Rumlar’ın hep birlikte yaşadıkları, birbirlerini sevip saydıkları vurgulanan söyleşide, anılar da paylaşıldı.
CUMHURİYETİN KAZANIMLARI
Rasimpaşa Gönüllüleri 5 Şubat Perşembe günü Gönüllü Evi’nde Eski Devlet Bakanı Av.Önay Alpago’nun konuk olduğu “Cumhuriyetin Kazanımları ve Kadınlarımız” konulu bir seminer düzenledi. Seminerde Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte eğitim ve kadın haklarında yapılan değişiklikler, seçme ve seçilme hakkı, kadınların üst düzeylerdeki görevlerde yer almaya başlamaları, bir ülkenin kalkınmasının kadına verilen önemle orantılı olması, kadına uygulanan şiddet ve taciz olaylarının nasıl önlenmesi gerektiği konuşuldu.
MÜZİKLİ ŞİİRLİ GÜN
Rasimpaşa Gönüllü Evi’nde 8 Şubat Pazar günü müzikli ve şiirli bir etkinlik vardı. Şef Şule Mandık yönetimindeki koronun yer aldığı programın sunuculuğunu Bülent Altıntoprak yaptı. Müzikli Şiir Günü’nde şiir ve şarkıların yanı sıra tiyatro oyunu da oynandı.