Yeldeğirmeni’nde kardeşliğin sofrasını kuran savaş karşıtları, barış isteyenleri aynı masada buluşturdu
Yeldeğirmeni’nde kardeşliğin sofrasını kuran savaş karşıtları, barış isteyenleri aynı masada buluşturdu
Erhan DEMİRTAŞ
Kısa bir süre önce kurulan “Yeldeğirmeni’nde Barış” grubu 4 Ekim Pazar günü Yeldeğirmeni mahallesinde barış sofrası kurdu. Son dönemde artan mülteci düşmanlığına tepki göstermek ve savaş mağduru çocukların mahalle halkı ile kaynaşmasını sağlamak için kurulan barış yemeğine yoğun bir katılım vardı. Mahallede yaşayan Afganistanlı, Suriyeli ve Afrikalı savaş mağduru çocukların büyük bir mutlulukla yemek yediği ve eğlendiği barış yemeğine mahalle esnafı da destek verdi. Yöresel lezzetlerin yendiği barış yemeğinin ardından, Afrikalı göçmen müzisyen Enzo, yemeğe katılanlar için kısa bir müzik dinletisi verdi.
“MAHALLEMİZDEN BAŞLAYACAĞIZ”
Yeldeğirmeni’nde Barış gurubunun kuruluş amacı ve çalışmalarını Gazete Kadıköy’e anlatan Gamze Toksoy, gurubun Yeldeğirmeni’nde yaşayan ve Kadıköy Barış Bloku içinde çalışmalar yapan insanlar tarafından kurulduğunu söyledi. 7 Haziran seçimlerinin ardından ülkenin yeniden savaş ortamına döndüğünü hatırlatan Toksoy, “Barışa inanan insanlar olarak savaş ortamının son bulması için bir araya geldik” dedi.
Savaş mağduru binlerce mültecinin dili ve rengi yüzünden hem Türkiye’de hem farklı ülkelerde şiddete maruz kaldığını belirten Toksoy, barış yemeği düzenleme amaçlarını şöyle açıkladı: “Mahallemizde ülkelerindeki savaştan kaçan onlarca mülteci çocuk yaşıyor. Biz onların burada yalnız olmadıklarını göstermek için barış sofrası kurduk ve çocukları da bu yemeğe davet ettik. Mahallle halkı ile mülteci çocuklarımızı aynı sofrada buluşturarak onların sosyal yaşama katılmalarını sağlamayı amaçladık.”
“SOFRADA DÜĞÜN ÇORBASI”
Mahalle halkı ile savaş mağduru çocukların aynı sofrada buluştuğu barış yemeğine Yeldeğirmeni esnafı da destek verdi. Yaptığı düğün çorbası ile sofrada tuzu olan Sancho Panza Cafe’nin aşçısı Aytuğ Sağlam, “Barış için sofranın çok önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek, şöyle konuştu: “Bugün için sebze çorbası yapacaktım ama düğün çorbasının daha uygun olacağını düşündüm. Bu kadar insanın geleceğini sanmıyordum ama bugün buraya her milliyetten çok fazla insan geldi. Dilleri ve renkleri farklı olan birçok insanın aynı sofrada buluşması bizim için çok önemli.”
“HER YERDE HALKIZ”
Hem fikirleriyle hem de yemekleriyle sofranın kurulmasını sağlayan Çayyaş Hane’nin sahibi Sevgi Tekmen de barışın mahallelerde başlayacağını vurguladı. Yeldeğirmeni esnafının Nuh Köklü’nün öldürülmesinden sonra ikiye bölündüğünü söyleyen Tekmen, “Biz barışı isteyen esnaflar olarak mahallede yaşayan herkesi bir arada tutmaya çalışıyoruz. Bir şeylerin değişmesi gerekiyor ve bu yaşadığımız yerden başlamalı” diye konuştu.