Yemeğe yüzde 200, yurda yüzde 87.5 zam

Marmara Üniversitesi yönetimi, bu ay yemek ücretlerine yüzde 200, yurt ücretlerine ise yüzde 87.5 oranında zam yaptı. 1.250 TL KYK yurt ücreti alan öğrenciler zamlara tepkili

24 Ağustos 2023 - 23:25

Marmara Üniversitesi yönetimi ağustos ayı içerisinde yemekhane ücretlerine yüzde 200’lük, yurt ücretlerine ise yüzde 87,5’lik zam yaptı. Yapılan zamlarla birlikte 800 TL olan yurt ücreti 1500, 5 TL olan yemekhane ücreti ise 15 TL oldu.

 

Okulun öğrencileri ise alınan zam kararlarına tepkili. Devletin vermiş olduğu 1.250 TL’lik KYK ücretinin en temel ihtiyaçları bile karşılamadığını söyleyen öğrenciler, okuldan arta kalan zamanlarında part-time çalışmak zorunda kalıyorlar.

Marmara Üniversitesi öğrencilerinden Boran Takak ve Ronahi Pulgat, yaşadıkları mağduriyeti gazetemize anlattı.

“PART-TİME ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Marmara Üniversitesi öğrencilerinden Boran Takak, “Yemekhane ücretleri dışarıdan bakıldığında çok uygun fiyatlar gibi gözüksede bizim için hiç de kabul edilebilecek ücretler değil. Spor yapmak ya da herhangi bir hobi edinmek için cebimizde 10 TL bile kalmıyor. Üstüne boş zamanlarımızı da sigortasız, part-time işlerde çalışarak değerlendirmek zorunda kalıyoruz. Buralardan kazandığımız paraların da büyük bir kısmı yine yemek ve konaklama masraflarına gidiyor. Bu sene Marmara Üniversitesi bu problemler hiç yokmuş gibi yemekhane fiyatlarını 3 katına, yurt fiyatlarını ise 2 katına çıkarttı. Piyasadaki en ucuz konaklama seçeneği olan yurtlar aylık 1500 TL, yemekhaneler ise 15 TL oldu. Bu esnada KYK kredileri hala 1.250 TL. Yani şehir dışından gelen bir öğrencinin konaklamasına bile yetmeyecek bir miktarı devlet faizli borç şeklinde öğrencilere veriyor. Okurken çalışmak zorunda bırakıldığımız yetmiyor, üstüne üniversiteden mezun olduğumuz zaman 4-5 yıllık faizli bir borcu ödemek zorunda bırakılıyoruz” dedi.

Akademik bir hayat sürmenin ve kendini derslere vermenin lüks haline geldiğini dile getiren Takak, “Kimse artık kendini öğrenciliğe ve derslere verebilecek konumda değil. Hepimiz part-time öğrenciler haline geldik. Ne zaman bunlardan yakınıp en ufak bir basın açıklaması yapmaya çalışsak bize türlü türlü engeller çıkartmaya çalışıyorlar fakat konu bu sorunları düzeltmeye gelince kimse kılını kıpırdatmıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Marmara Üniversitesi’nin bu sene 2.4 Milyar TL bütçesi var. Öğrencilerin vereceği 15 TL’lik yemekhane ücretiyle çevirdikleri yemekhane masraflarını gayet rahat bir şekilde üniversite bütçesinden karşılayabileceklerini biliyoruz. Öğrencilere ayrılabilecek her türlü masraftan kaçınıp kampüslerimizi elden çıkarabiliyorlar ama tuvaletlerde bile ne tuvalet kağıdı var ne de düzgün bir sabun. Bu sene Göztepe kampüsünde elimize pet şişelerden sabun döküyorduk. Okulun bütçesi ne temel ihtiyaçlar için düzgünce harcanıyor ne de öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırmak için kullanılıyor.”

“YURT YEMEKHANESİ HİZMETİ VERİLMİYOR”

Marmara Üniversitesi’nden bir başka öğrenci Ronahi Pulgat ise konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Okulumuzun yapmış olduğu zam, tüm öğrencilerini ciddi anlamda etkiledi. Devletin bize verdiği 1.250 TL’lik burs, bırakın sosyal ihtiyaçları, en temel barınma ve beslenme ihtiyaçlarımızı bile karşılayabilecek bir miktarda değil. Okulumuz kendi yurdunda kalan öğrencilere -ben de o öğrencilerden biriyim- yurt yemekhanesi hizmeti sunmuyor. Zamlardan sonra aylık 1.500 TL yurt masrafıyla birlikte en ilkel şartlarda, günde iki aynı öğünle yemekhaneden beslenirsek aylık beslenme giderimiz 600 TL’yi buluyor. Bu basit hesabı yemekhanenin açık olmadığı hafta sonu günlerini bile katmadan yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Pulgat, “Marmara Üniversitesi bir devlet okulu ama sadece okul sınırları içerisinde bile bursumuz, temel giderlerimizi karşılamıyor. Devletin bizlere verdiği burs en temel giderlerimizi karşıladığı zaman bile okulumuz bizi düzenli bir okul hayatından ziyade part-time öğrenciliğe zorluyor. Ben ve okulumda okuyan birçok öğrenci yarı zamanlı bir yerlerde çalışıyoruz çünkü okuyabilmek hatta yaşayabilmek için başka bir şansımız yok. Çok üzücü ama bu dengesiz sistemde ya geçinemeyip okulu bırakmak zorunda kalacağız ya da üniversite hayatımızı okul-iş ekseninde yürüteceğiz. Bu da çalışıp, iyi puanlar alıp girdiğimiz okulumuzdan bizi uzaklaştırıyor” şeklinde konuştu.


ARŞİV