Yemek yolculuğu devam ediyor...

Kadıköy'ün ünlü mekânı Çiya Kebap'ın dergisi “Yemek ve Kültür”ün yaz sayısı çıktı. Çiya Yayınları'ndan çıkan 3 aylık derginin son sayısında, “Tadımlık” başlığı altında bir giriş yazısı yer alıyor.

07 Eylül 2011 - 09:45

Kadıköy'ün ünlü mekânı Çiya Kebap'ın dergisi “Yemek ve Kültür”ün yaz sayısı çıktı. Çiya Yayınları'ndan çıkan 3 aylık derginin son sayısında, “Tadımlık” başlığı altında bir giriş yazısı yer alıyor. Yazıda, “Aradan kaç mevsim geçti ve nihayet dergimiz 25. sayısına geldi. Özverili bir ekibin çabalarıyla yayımlanan bir dergi için bu sayıya ulaşmak gerçekten heyecan verici. Mutfak ve ocak, yaşamın merkezi iken, evi canlı tutan, bizi ayakta tutan yemek pişirme ve yeme eyleminin anlamını göz önünde bulundurduğumuzda, dergimizin birçok işlevinden birini de, avlanarak, tarım yaparak, beslenerek, yemek tekniklerini geliştirerek bugünlere kadar gelebilmiş insan soyunun sosyal ve tarihsel gelişimine dair bilgiyi paylaşmak olduğunu söylemek doğru olur” deniliyor.

ENDÜLÜS MUTFAĞI, EKOLOJİK TARIM...

Pierre Raffard’ın “Coğrafi İşaretlemeler”e dair, yani Türkiye'deki belirli bölgelerle özdeşleşmiş olan gıda ürünlerine dair coğrafi ve tarihi incelemesi, David Waines’in Endülüs mutfağına dair makalesi bulunan derginin son sayısında, H. Yıldırım Ağanoğlu, bir Osmanlı belgesi üstünden 1800’lerin ortalarındaki Saraybosna mutfağına dair ipuçlarını aktarıyor. Bu sayıda, geçmişi Türkiye’de çok eskiye dayanmayan ekolojik tarım ele alınıyor. Selim Çetiner, makalesinde, ekolojik tarımın farklı yönlerini tartışıyor. Türkiye’de ekolojik tarımı başlatan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nden Batur Şehirlioğlu ile yapılan bir söyleşide de konuyu destekliyor. Geçen sayılarda başlatılan dünyaca tanınmış şeflerle röportaj dizisi bu sayıda Joe Barza ile devam ediyor. Lübnanlı şefin yemek yapma hikâyesi ilgi çekici yazılardan biri olarak dikkat çekiyor.

Dergiden öne çıkan diğer başlıklar da şöyle:

Güzin Yalın / Kestane, parmak uçlarımda İstanbul sıcaklığı
Gültekin Emre / Yemek Kitapları Seçme Kılavuzu
Brillat-Savarin / Bitkinlik ve Ölüm Üstüne
Âşık Hüseyin / Aç Gözlü Destanı
Burhan Felek / 100 yıl önce yemekle ilgili avadanlıklar
Özcan Yuradalan / Seyyahın Sofrası: Cimri
Musa Dağdeviren / Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif
Kızılderili Türküsü / Bolluk Tanrısına Övgü
Özge Açıkkol / Yemek, Kolektivizm ve Sanat
Pelin Özer / Balık Pazarı'nda canlı balık Reis Usta
Gültekin Emre / Yeşil Peri Gecesi'nde yeme-içme betimlemeleri
Alp Türkmenoğlu / Sinemada Çin Mutfağı


ARŞİV