Yener Çakmak’a veda

Türkiye’deki ilk korku ve mizah fotoromanlarının çizeri Kadıköylü karikatürist Yener Çakmak yaşamını yitirdi. Karikatürcüler Derneği üyesi olan Çakmak, Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin de destekçisiydi

08 Şubat 2017 - 15:35

Korku ve mizah fotoromanları alanında ilklere imza atan Kadıköylü çizer Yener Çakmak, 67 yaşında yaşamını yitirdi. Asıl adı Tevfik Yener Çakmak olan Yener Çakmak, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Kızıltoprak’taki Zühtü Paşa İlkokulu’nda okuyan Yener Çakmak, amatör olarak karikatür çizmeye ilkokul yıllarında başladı. Lise yıllarında yaz tatillerinde portre ve karikatür çizerliği yaparak tatil yerlerini dolaştı. Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü mezunu olan Çakmak, bir yıl öğretmenlik yaptı.

Karikatürleri 1966 yılından itibaren çeşitli gazete ve dergide; yurt içinde ve dışında yarışma albümlerinde yayınlandı. Yener Çakmak, çizerliğinin yanı sıra yazarlık, araştırmacılık, tiyatro, sinema, foto roman oyunculuğu, yönetmenliği, senaristliği de yaptı. 1969 - 1990 yılları arasında çok sayıda gazete ve dergiye fotoromanlar yaparak bu konuda bir rekora imzasını attı. 1988’de Altın Video’nun yapımcılığında Piknik video filmini yazıp yönetti. Film Saklambaç gazetesinde yayımlandı. Yener Çakmak, ayrıca “Vampir Dehşet Saçıyor”, “Okey”, ve “Avrat Peşinde” mizahi fotoromanları çizdi. Karikatürcüler Derneği üyesi olan Çakmak, Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin destekçisi ve takipçisiydi.

 “İNSANA İLİŞKİN…”

Kaikatürcü Akdağ Saydut’un geçtiğimiz yıl Yener Çakmak ile yaptığı söyleşide Çakmak, karikatür ile ilişkisini şöyle anlatmıştı: “Karikatür çizmek, içimden gelen sanat içgüdüsünün eseridir. Yaradan beni resim ve karikatüre yatkın yaratmış. Gazete, dergilere çalıştığım yıllarda, o yılların politikacılarını konu alan karikatürler çizdim. Editoryal karikatürlerde çizdiğim politikacılar, her gün gündemi belirleyen kişiler oldukları için daima karikatürlerle eleştirinin hedefidirler. Onların dışındakiler ise sevdiğim, takdir ettiğim kişilerin ve karikatür isteğinde bulunanların karikatürleridir. ‘Hepsi fazlasıyla hak ediyor’. Fakat politik karikatürlerden çok insana ilişkin konuları çizmeyi daha çok seviyorum.”


ARŞİV