Kadıköy Kent Konseyi 11. Genel Kurulu sonrası çalışmalarını sürdürüyor. Yeniden başkan seçilen TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy temsilcisi Saltuk Yüceer ile Kent Konseyi’nin çalışmaları hakkında konuştuk.
Kadıköy Kent Konseyi’nin 11 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Başkan Saltuk Yüceer, buna rağmen kent konseylerinin tam olarak anlaşılamadığını ifade etti. Kent konseylerini bir belediyenin birimi veya bir siyasi partinin arka bahçesi olarak algılayan pek çok yanlış anlayış ve uygulamanın olduğunu belirten Yüceer, kent konseylerinin, yerel paydaşların birbiriyle iletişim ve ortak akıl oluşturduğu bir çatı yapı, “konsey” olduğunu vurguladı. Yönetişimin, katılımın, sivil toplumun güçlendirilmesinin temel aracı olduğunu söyledi.
MECLİSLER GÜNDEMİ BELİRLEYECEK
Yüceer, Kadıköy Kent Konseyi’nin, olması gerektiği gibi açık, şeffaf, yönetmeliğe uygun, demokratik seçimle organlarını belirlediğini belirtti. Benzer yaklaşımı meclis ve çalışma gruplarında da uygulayacaklarını ifade eden Yüceer, Kadın Meclisi Genel Kurulu’nu 11 Mart’ta toplayacaklarını, Gençlik Meclisi’nin de benzer şekilde yeniden yapılandırılacağını ve gençlerin bu konu ile ilgili ön hazırlık yapmakta olduklarını belirtti.
Bir engelli meclislerinin olmadığını belirten Saltuk Yüceer, Türkiye Görme Engelliler Derneği’nden Ahmet Cantürk’ün Yürütme Kurulu üyesi olduğunu vurgulayarak bu dönem Engelli Meclisi’nin oluşturulması için gerekli çalışmaların başlatılacağını ifade etti. Kadıköy’deki tüm engelli STK’ları ve engellilik üzerine çalışan kurumları meclise davet edeceklerini belirten Yüceer, Kadıköy’de yaşayan ve çalışan tüm engellilerin meclisin doğal üyesi olduğunu vurguladı.
Sadece engelliler için değil kadınlar, çocuklar, yaşlılar, gençler, LGBTİ’ler, kent yoksulları için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Yüceer, kentin ulaşım politikasında evrensel değerlere uygun şekilde erişilebilirlik ilkesine göre planlama ve tasarım yapılması gerektiğini söyledi.
Kadıköy Kent Konseyi’nin işleyişinde tanımlı altı meclisin, sekiz çalışma grubunun olduğunu belirten Yüceer; meclis ve çalışma gruplarını Kent Konseyi’nin yönetişim, katılım ve sivil toplumun güçlendirilmesi perspektifi ile yeniden yapılandırıp güçlendireceklerini vurguladı.
ÇALIŞMA GRUPLARI KURULUYOR
Yüceer, iki yeni çalışma grubunun kurulması için gerekli çalışmalara başladıklarını vurguladı. Gıda güvenliği konusunda bir çalışma grubu kurmak için harekete geçtiklerini belirten Saltuk Yüceer, Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma” hedeflerinin Kadıköy’de takibini yapacak bir çalışma grubunun kurulması için ilk hazırlık toplantısının 11 Şubat Cumartesi saat 15.00’de yapılacağını belirtti. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele, şehir içi ulaşım, hayvan hakları gibi alanlarda faaliyet yürütecek çalışma gruplarını oluşturacaklarını söyledi.
KENT SUÇLARIYLA MÜCADELE
Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, Kadıköy’ün yerel gündeminin takipçisi olacaklarını da ifade etti. Yüceer, “Başta Taşyapı olmak üzere kent suçu işleyen yapı ve kurumlara karşı toplumsal hakları savunacakları savunmaya, kamusal alanların korunması için çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.
BİN KADINA ULAŞILDI
Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve Kıdemli Yurttaşlar Meclisi çalışanı Işıl Beyazıtlı da Konsey’de dezavantajlı gruplar için pek çok çalışma yapıldığını belirtti. Kelebek Kadın Projesi’nde dramalı anlatım tekniği ile kadını güçlendirme ve bilinçlendirmeyi hedeflediklerini ve projenin 1 yıl sürdüğünü belirten Beyazıtlı toplamda bin kadına ulaştıklarını söyledi. 65 yaş ve üstü Kadıköylüler için paneller ve bilgilendirme sohbetleri düzenlediklerini ve bunların yeni dönemde artarak süreceğini de belirten Beyazıtlı, gençleri çalışmalarda aktif yer almaya davet etti.
Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Nüket Karadeniz ise şunları söyledi: “Evde oturan kadınımız, ‘ekonomiye nasıl katkıda bulunabilir ve ekonomik bağımsızlığını nasıl kazanabilir?’ düşüncesi ile belediyemizle yaptığımız çalıştaylarda Kadın Emek Pazarı’nı oluşturduk ve kadın istihdamında kadının üretkenliğini öne çıkaran bir çalışma oldu. Sonrasında bu Pazar CKM’de dükkana taşındı. Kadınlarımız bu şekilde üretimlerinin emeğini kazanca dönüştürdü.”