Yeni eğitim öğretim yılı zamla birlikte geliyor

Yeni eğitim öğretim dönemi 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Milyonlarca öğrencinin okul sıralarındaki yerini alacağı yeni dönemde aileleri de okul alışverişi telaşı sardı. Temel okul malzemelerindeki fiyatlar, geçen seneye göre iki kat zamlandı

28 Ağustos 2024 - 21:00

Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül pazartesi günü başlıyor. Çocukları okul heyecanı sararken, veliler okul masrafları için hesap kitap yapmaya başladı. Defterden kaleme, okul çantasından kıyafete kadar birçok temel okul ihtiyacı ürününde fiyatlar geçen seneye göre iki kat artış gösterdi.

KADIKÖY’DEKİ KIRTASİYELERDE DURUM NE?

Nazım Kitapevi işletmecisi fiyat artışlarıyla ilgili şunları söyledi: “Okul malzemelerinde geçen seneye göre yüzde yüz artış oldu. Ürünlerin bize geliş fiyatları arttı. Sadece defter, kalem için değil, kitaplarda da durum böyle. Geçen sene aldığınız herhangi bir ürünün fiyatı bu sene iki katına çıkmış durumda.”

Alper Kırtasiye’den ise konuya ilişkin, “Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl fahiş bir fiyat artışı olmasa da, markalara göre değişen bir artış söz konusu. Çanta fiyatları 600-2 bin lira arasında değişiyor. Piyasada artık çok fazla marka var. Biz hep sağlıklı ürünler üreten firmalarla çalışıyoruz. Bu doğrultuda marka tercihine göre 1.000-3.000 lira arasında genel kırtasiye ihtiyaçlarını karşılanabilir” değerlendirmesi yapıldı.

TÜKİD FİYAT LİSTESİNİ AÇIKLADI

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı (TÜKİD) tarafından hazırlanan 2024 Tüketici Fiyatlama Çalışması Raporu’na göre, geçen sene 15 liraya satılan küçük boy, 60 sayfalık yazı defteri bu sene 28 liradan tüketici karşısına çıkıyor. Geçen sene 17 liraya satılan küçük boy 40 yapraklı resim defterinin ise bu sene ortalama fiyatı 30 lira. Yapıştırıcı 19 liradan 25 liraya, kalem kutusu 50 liradan 75 liraya, elişi kağıdı 15 liradan 22 liraya, 12’li kurşun kalem ise 44 liradan 57 liraya çıktı.

TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil, “Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 30 ila yüzde 60 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 1.600 ila 1.800 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 400 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 1.000 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor” dedi.

Kırtasiye ürünü alırken velilerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Şendil, “Taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünleriyle olan mücadelemiz devam ediyor. Ancak bu süreçte velilere de çok iş düşüyor. Veliler merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durmalıdır. Kimliği belli olan ürünler alınmalı. Ürünün kimliği derken neyi kastediyoruz, bunun da altını çizmek gerekir. Tüketiciler ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan, yani bir kimliği olan ürünleri tercih etmeliler. Özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dikkat etmeliler. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar” ifadelerini kullandı.

OKUL TAKSİTLERİ CEP YAKIYOR

Çocuğu bu sene yuvaya başlayacak olan Zeynep Pehlivan, “Sene başından beri oğlumu yuvaya vermek için fiyat araştırması yapıyoruz. Yaklaşık 4-5 tane okul öncesi eğitim kurumundan fiyat aldık. Butik anaokulları aylık ortalama 25 bin TL ve buna ek olarak kırtasiye ve yemek ücreti için 2 bin 500 TL ücret istiyor. Zincir okullara baktığımızda ise fiyatların 45 bin TL’ye kadar çıktığını gördük. Bu kurumlar da okul ücretine ek olarak 20 bin TL’ye kadar kırtasiye parası talep ettiler. Bu fiyatları gördüğümüz zaman ne yapabiliriz diye araştırma yapmaya başladık. Kadıköy Belediyesi’ne ait yuvaları keşfettik ve hemen başvuru yaptık. Kuraya katıldık ve şansımıza Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Çocuk Yuvası çıktı. Aylık 4 bin TL’ye kayıt yaptırdık, bizden ekstra hiçbir ücret talep edilmedi. Diğer okulların fiyatlarını duyduktan sonra Kadıköy Belediyesi’nin sunmuş olduğu hizmet bize ilaç gibi geldi. Kırtasiye masrafları tarafımıza ait fakat ister en pahalısını alıyoruz istersek de uygun fiyatlı olanlarını. Genelde okul dönemi marketlere gelen ürünler ve internet siteleri bütün kırtasiyelerden çok daha hesaplı oluyor. Kırtasiye alışverişimizi de bu şekilde halletmiş olduk. Kadıköy Belediyesi’ne ait çocuk yuvaları hem çok kaliteli hem de çok uygun fiyatlı dedi.


ARŞİV