Yeni taksiler geliyor

Minibüs ve taksi dolmuşların “yeni taksiye” dönüştürülmesi için yapılan başvurular tamamlandı. Noter huzurunda çekilen kura sonucu bin 342 adet taksi, dönüşüm hakkı kazandı

28 Mart 2023 - 13:47

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı UKOME kararı doğrultusunda bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun “yeni taksiye” dönüştürülmesi için yapılan başvurular tamamlandı. 2 bin 532 başvuru içerisinden bin 342 taksinin dönüşüm hakkı için kura çekimi Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “yeni taksi” projesinin İstanbul’a ve esnafa değer katacağını belirterek, “Bu taksiler, İstanbul'da aranan taksiler olacak. Sayısı çok olmasa da engelli vatandaşlarımızı da taşıyan hem para kazanan ama hem de hayır duası alan insanlar olacaksınız.” diye konuştu.   

YENİ TAKSİLERİN ÖZELLİKLERİ

  • Yeni taksiler geniş kapasiteli panelvan araçlardan olacak.
  • Taksilerde akıllı tepe lambası olacak. Akıllı tepe lambasında “TAKSİ”, “DOLU”, “BOŞ”, “REZERVE”, “SERVİS DIŞI” ve “S.O.S” ifadeleri yazacak ve tepe lambaları, taksimetre ile bağlantılı olacak. Böylece taksiciler ile vatandaş arasında yolcu seçme, yolcu almama gibi yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak.
  • Yeni taksiler, İBB tarafından verilen Elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı almış olan en az bir mobil uygulama ile faaliyet gösterecek.
  • Taksiler, sarı taksi ücret tarifesinden yüzde 30 daha fazla ücret alacak.
  • Yolcu ve şoför arasında güvenlik bölmesinin olacağı taksilerde nakit para alışverişi için açılıp kapanabilen kapak olacak. Araçlarda, şoför ve yolcu iletişimi intelkom sistemi ile sağlanabilecek.
  • Taksilerde kredi kartı, banka kartı ve İstanbulkart ile ödeme seçeneğini aynı anda sunabilecek ödeme cihazı bulundurulacak.
  • Taksilerde tekerlekli sandalyenin sığabileceği alan sağlanacak. Görme engelli yolcular için araç içerisindeki taksimetrede yer alan bilgiler sesli anons ile belirtilecek, görme engelli yolcular için de “braille alfabesi” bulunacak.
  • Taksi şoförleri kıyafetlerine dikkat edecek; şort, terlik gibi kıyafetler giyemeyecek.
  • Taksi şoförleri; “Kişisel Gelişim ve Farkındalık, İstanbul Şehir Bilgisi, Yabancı Dil, Acil Durum, Kriz Yönetimi ve İlk Yardım, Güvenli Sürüş Tekniği, Dezavantajlı Gruplar ile Empati ve İşaret Dili” gibi konularda 15 günlük eğitim aldıktan sonra şoförlüğe başlayacak.
  • Taksilerde TUDES’e (Toplu Ulaşım Hizmetleri Kalitesi Değerlendirme Sistemi) göre cezası olmayan şoförler çalışacak. Eğer taksi şoförü, üç kez suça karıştıysa, taksi plakası dönüşümden önceki haline geri dönecek.

 


ARŞİV