Yeni yasa tüketicilere yeni haklar getirdi

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hakkında merak edilenleri, Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Genel Başkanı Fuat Engin ile konuştuk.

26 Haziran 2014 - 16:46

MUSTAFA SÜRMELİ
Tüketici haklarıyla ilgili Türkiye’deki süreci anlatan ve tüketicilerin ilk kez 1995 yılında yasal haklarına kavuştuğunu söyleyen Fuat Engin, hak temelli mücadelenin 2003 yılında koşulların yeniden gelişmesi ve ihtiyaçların artması sonucu AB uyum yasaları çerçevesinde daha da geliştirilip, yeni bir boyut kazandığını söyledi. Engin, en son 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (TKHK) ile yasaya yeni başlıkların da katıldığını açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi süreçte 28. Fasıl olan “Tüketicinin ve Sağlığının Korunması Faslı” kapsamında tüketici haklarının yeniden ele alındığını ifade eden Fuat Engin, “Yeni Kanun’da çok önemli gelişmeler var. Sigorta, taşımacılık, (kargo, otobüs, uçak biletleri dâhil) emlakçı sözleşmeleri, vekalet sözleşmeleri (avukatlar dâhil olmak üzere vekalet verdiğiniz her konudaki sözleşmelerde yaşanan uyuşmazlıklara), her türlü bankacılık işlemlerine yasa kapsamında bakabileceğiz” dedi.
Bankacılık işlemleriyle ilgili olarak, yeni yasada tüketiciler aleyhine bazı gelişmelerin de olduğunu, BDDK’nın yapacağı yönetmeliği beklediklerini de belirten Fuat Engin, “Yönetmelik tüketici aleyhine çıkarsa Tüketici Örgütleri Federasyonu olarak iptal davası açacağız. Tüketicinin kazandığı tüm hak ve hukuksal sürecin arkasında olacağız, yanında olacağız ve bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Kazanılmış haklarımızın geri alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

KADIKÖY’DE HAKEM HEYETİ SAYISI ARTACAK
TÖF ve TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanundaki bazı değişiklik ve düzenlemeleri anlattı: Tüketicilerin mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren firmalarla ilgili uyuşmazlıkları, ayıplı mal ve hizmet veya diğer olumsuzluklar karşısında tüketicinin hak ve çıkarını koruyan nitelikteki Hakem Heyetlerinin limitlerinin değiştiğini açıklayan Fuat Engin, İlçe hakem heyetlerinde uyuşmazlık üst sınırının 2000 TL.’ye yükseldiğini, Büyükşehirlerde 2000 ile 3000 TL arasındaki uyuşmazlıklara İl Hakem Heyeti’nin bakacağını belirtti. Engin, 3000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklara ise Tüketici Mahkemeleri’nin bakacağını söyledi. Bu durumun uyuşmazlıkların çözümü için olumlu bir gelişme olduğunu belirten Engin, yeni dönemde Kadıköy’de bir olan Hakem Heyeti sayısının iki ya da üç’e çıkarılacağını ve tüketicinin hak arama sürecinde hızlı karar almayı sağlayacağını ifade etti.

KONUT SÖZLEŞMELERİ NOTERDEN YAPILACAK
Yeni dönemde konut projelerinde tüketiciyi koruyacak önemli yenilikler geldiğini de sözlerine ekleyen Engin, “Konut finansmanı sözleşmelerine önemli düzenlemeler getirildi. Öncelikle maketten konut satışı yapılamayacak. Satış vaadi sözleşmesi noterden yapılacak. 28 Mayıs 2014 tarihinden sonra noter dışında yapılan bütün sözleşmeler geçersizdir” diyerek, böylelikle aynı zamanda bir konutun birden fazla kişiye satışının da önlenmiş olacağını vurguladı.
Haksız ticari uygulamalara karşı da yeni yasada önlem alındığını belirten Engin önemli bir uyarıda bulunarak, “Asla ve asla tanımadığınız, bilmediğiniz kişilerle özellikle internet ve telefon ortamında kesinlikle kredi kartı numaranızı, banka bilgilerinizi paylaşmayın” dedi.

CAYMA SÜRELERİ ARTTIRILDI
Fuat Engin, mal ve hizmet alımında cayma sürelerinin yeniden düzenlendiğini de belirterek, “Kapıdan, mesafeli satışlarda 7 gün olan cayma hakkı 14 güne çıktı. Daha önce cayma hakkı olmayan konut kredilerinde 14 gün, taksitli satışlarda ise 7 gün içinde gerekçesiz vazgeçme hakkı getirildi. Diğer yandan çok çok önemli bir gelişme var. Aldığımız mal veya hizmette bir ayıp çıkmışsa eskiden 30 gün içinde ayıp bildirimiyle birlikte talepte bulunuyorduk. Bu süre 6 aya çıktı” dedi. Fuat Engin, hayatımıza haklarımız açısından yeni bir yön veren 6502 sayılı TKHK kapsamında tüketicileri hakları konusunda dikkatli olmaya, tüm alışverişlerinde belgelerini almaya ve yaşanacak herhangi bir uyuşmazlık karşısında tüketici derneklerinden destek alarak hak aramaya çağırdı.

FUAT ENGİN
Tüketİcİ Örgütleri Federasyonu ile Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Genel Başkanı, Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Fuat Engin, 1990 yılından bu yana tüketici hakları mücadelesi veriyor. 1997’de Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER), 2008’de Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) kuruldu. Her ikisinin de genel başkanlığını yürütüyor. 10 yıldır İstanbul Tüketici Hakem Heyeti üyeliği yapıyor. 2 yıldır Hal Hakem Heyeti üyeliği yapıyor. Bu dönem Ticaret Bakanlığı bünyesinde görev yapan Reklam Kurulu üyeliğine seçildi. 2014 yerel seçimlerinde Kadıköy Belediyesi Meclis üyeliğine seçildi. (Mecliste de Tarife ve Ekonomi, Hukuk, Çevre ve Enerji Verimliliği ile Avrupa Birliği Komisyonlarında görev alıyor.) “Fuat Engin’le Tüketici Sohbetleri” ve “Tüketimde Tüketici” adlı iki kitabı bulunuyor.

ARŞİV