Yeni yıl hindisiz olmaz

Yeni yıla sayılı günler kala, yılbaşının sembollerinden “hindinin” öyküsünü, faydalarını, fiyatlarını sizler için derledik

24 Aralık 2015 - 16:13
Yeni yıla sayılı günler kala, yılbaşının sembollerinden “hindinin” öyküsünü, faydalarını, fiyatlarını sizler için derledik. Faydaları saymakla bitmeyen hindiyi yılda sadece bir gün değil daha sık tüketmek gerekiyor

Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı. 2016 yılı için tüm hazırlıklar da devam ediyor. Yeni yılı kutlamaya hazırlananlar, şimdiden nerede ne yenir, nasıl eğlenilir sorularının yanıtını bulmaya çalışıyor. Yeni yıla evlerinde girenler için de hangi yemekler hazırlanmalı sorusu, bu yıl da gündemde. Yılbaşında ne yiyeceğiz, diye düşünenlerin sofrasında Hindi Dolması, Fırında Hindi gibi yemeklerin olması muhtemel. Yıllar önce canlı olarak satılan hindiler artık marketlerde, kasaplarda kesilip temizlenmiş olarak satılıyor. Hatta tavuk gibi parça olarak da yılın her zamanı almak mümkün ama yine de hindi deyince akla yılbaşı yemeği geliyor. Peki, yılbaşında neden hindi yenir?

‘ŞÜKRAN GÜNÜ’ YEMEĞİ
Hindiyle ilgili rivayetler çeşitli… Hindi, Hıristiyan âleminde aslında Noel’de değil, Şükran Günü’nde kesilir. Hz. İsa’nın doğumundan yaklaşık 350 yıl sonra Roma’da ortaya çıktığı biliniyor. Bu dönemde Roma İmparatorluğu’nun her bölgesinde güneşe tapılıyordu. Roma İmparatorluğu güneşperestlikle Hıristiyanlığı birleştirerek güneş tanrısının doğum günü olan 25 Aralık’ı Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul etti. İsa’nın doğumgünü içki, dans, ışıklandırma, ağaçları süsleme ve hindi kesme gibi etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Bu kutlamalarda hindi yemek de gelenek haline geldi. Diğer bir bilgiye göre ise; İngilizler, 387 yıl önce gemiden Amerika kıtasına ayak bastıklarında onları meraklı bakışlarla Kızılderililer karşılar, onlara yiyecek verir. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Kızılderililer’in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler, aradan geçen yıllardan sonra hayatlarını düzene sokar ve ilk geldikleri gün kendilerine sofralarını açan, onlara yardımcı olan Kızılderililer’e şükranlarını sunmak için İngiliz vali William Bradford öncülüğünde büyük bir ziyafet hazırlar. Kızılderililer’in şefi Massoit, 90 Kızılderili ile bu yemeğe katılır. O günden sonra her hasat sonrasında bu yemek geleneği sürer. 1863 yılında Amerika’nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını meclise önerir. Kızılderililerle aralarındaki bir yas günü olarak anılması için belirlenmiş olan bugün, günümüzde artık bir kutlama halini almış durumda. Amerika’da Şükran Günü’nde 5 gün tatil yapılıyor. İnsanlar evlerinde büyük hazırlıklar yapıyor, giyiniyor, süsleniyor ve 5-6 saat boyunca patateslerle süslenmiş hindilerini kısık ateşte kızartıp komşularını, dostlarını ve akrabalarını misafirliğe çağırıyor.

ANA VATANI AMERİKA
Tür adı Maleagris olan hindinin anavatanı Amerika kıtası. Kedi, havuç ve koleranın batıya, domates ve kauçuğun da doğuya gittiği Columbus Takası sırasında Eski Dünya da hindiyle tanışmış oldu. Avrupalılar bildikleri kümes hayvanlarına pek benzemeyen bu büyük kuşu çok egzotik buldu ve buna uygun bir isim bulmaya karar verdi. Avrupa dillerinde bu hayvana farklı isimler verildi.

NASIL HİNDİ ALINMALI?
Tüm kanatlı hayvan etlerinde olduğu gibi etin sağlıklı ve taze olması önemli. Ticari koşullar nedeniyle bu hindiler yılbaşından en az 2 hafta önce kesilmeye başlanıp satışa konuluyor. Kasaptan alıyorsanız çok beklenmemiş olanı tercih edin. Marketlerde satılan paketlerin de üzerinde üretim tarihi yazdığından son kullanma tarihine dikkat ederek hindinizi alın.

FAYDALARI…
Yılbaşıyla özdeşleşmiş hindi eti bazı kesimler tarafından sadece yılbaşında tüketiliyor. Uzmanlar ise hindi etinin çok sağlıklı olduğunu ve her zaman tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Peki, hindi etinin faydaları neler? Hindi etinin kırmızı ete göre kolestrol riski daha düşük. Mineral deposu olduğu söylenen hindi etinde bulunan çinko, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli bir mineraldir. Hindi etinde fosfor, magnezyum ve hindinin siyah etinde önemli miktarda demir bulunur. Hindi protein açısından da son derece zengindir.
 
KİLOSU 28 TL
Yeni yılda, hindi kızartması veya hindi dolması yemeği yapmak isteyenler şimdiden hindi almaya başladı. Ancak, bir hindi neredeyse kuzu kadar değerli. Kadıköy Tarihi Çarşı’da şatışa çıkan Kandıra hindisinin kilosu 28 ila 29 TL arasında değişiyor. Yılbaşında pişirilecek bir hindinin ortalama kilosu ise 4 ila 5 kilo. Yani bir hindi için en az 110 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.

HİNDİ KIZARTMASI
Gerekli malzemeler: 1 adet hindi, 2 adet soğan, 2 adet havuç, 2 klasik tereyağı, 2 kaşık salça ve tuz. Malzemeleriniz hazırsa sıra yemeği yapmaya geldi; hindiyi iyice temizleyin. Sebzelerle birlikte tencereye koyup haşlayın. Hindi biraz soğuduktan sonra fırın tepsisine koyup, üzerine salça ile yağ karıştırıp fırına sürün. Tepsinin dibine 2 bardak hindi suyundan koyup fırında çevirerek kızartın. Kızaran hindiyi servis tabağına alın ve üzerine tepsideki suyu dökerek servis yapın.

ARŞİV