Yeni yıl masasından sağlıklı kalkın

Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve seneye güzel bir başlangıç yapmanın yolu, yılbaşı sofrasında, dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor.

25 Aralık 2014 - 15:25
Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve seneye güzel bir başlangıç yapmanın yolu, yılbaşı sofrasında, dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. 
Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız yılbaşı akşamı için planlar yapmaya başladık. Kimimiz dışarda, kimimiz evde dostlarımızla ailemizle birlikte güzel bir sofra başında yeni yılı karşılamak için hazırlanıyoruz. Ancak, yılbaşı sofrasında da sağlığımızı düşünmemiz, aşırı yiyecek ve içecek tüketmemiz gerekiyor.
Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme, artan gıda ve içki tüketimi, yeni yılın ilk saatlerinde bize mide şikâyetleri, şeker ve tansiyon yükselmesi olarak geri dönüyor. Dolayısıyla sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve seneye iyi başlamanın yolu, o gece dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor.
Yılbaşı günü yapılan en büyük hatalardan biri de “nasıl olsa akşam yiyeceğim” diyerek gün içinde az yemek tüketmek. Ancak diyetisyenler, yılbaşı sofrasına çok aç oturulmamasını, birkaç saat öncesinde hafif bir öğün tüketmenin yararlı olacağını belirtiyorlar.  Sofraya aç oturulduğunda kalorisi yüksek olan çeşitli mezeler ve yemekler karşısında normalde yenilmesi gereken miktarlar kolayca aşılıyor.
Diyetisyenler, yılbaşı sofralarının vazgeçilmez ana yemeği olan hindinin sağlıklı bir seçim olduğunu, ancak eğer yanında kestaneli pilav tercih edilecekse; çorba, ekmek, patates püresi/kızartmasından uzak durulması önerisinde bulunuyor. Ana yemeğin yanında fırınlanmış/buharda sebzeler, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salata tüketmeye özen gösterilmeli. Sofrada çeşitli mezeler varsa kızartılmış, çok soslu, mayonezli olanlardan uzak durulmalı, yoğurtlu mezeler tercih edilmeli.
Yemek sonrasında tatlı olarak sütlü tatlı veya meyve tatlısı (kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı gibi) tercih edilmesini öneren diyetisyenler, tatlı yerine taze meyvelerden oluşan bir meyve tabağının da doğru bir seçim olacağını belirtiyorlar.
ALKOLE DİKKAT!
Sağlıkla ilgili bir sorun yaşamamak için yılbaşı sofralarına oturmadan önce alkol limitinin de belirlenmesi gerekiyor. Rakı, viski, votka ve karışık kokteyl gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksek. Tercihinizi bunu göz önünde bulundurarak yaptığınızda ertesi gün pişmanlık yaşamazsınz, kendisini daha zinde hissedersiniz.
Ertesi gün bolca su içmeniz ve sıvı almanız da yararlı olacaktır.
Hamile kadınlar, ülser- karaciğer hastaları ve diyabetli bireyler (şeker hastaları) ise kesinlikte alkol almamalı. Et, tatlı, hamur işi, kuruyemiş, cips ve alkolün birlikte ve fazla alınması hazımsızlık, şişkinlik gibi mide-bağırsak sorunlarına da neden olabiliyor.
 
 
 

ARŞİV