Yeni yıl umut ve huzur dolu olsun

Acı tatlı anılarıyla bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Takvimlerden 2013’ün son günlerine ait yaprakların birer birer koparılmaya başlandığı son günleri yaşıyoruz.

26 Aralık 2013 - 11:44
Acı tatlı anılarıyla bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Takvimlerden 2013’ün son günlerine ait yaprakların birer birer koparılmaya başlandığı son günleri yaşıyoruz. Kentimiz oldukça hareketli geçen bir yılı geride bırakırken, yeni umutlar ve heyecanlarla 2014 yılını karşılamaya hazırlanıyor. Kadıköy’de 2013 yılında yaşanan gelişmeleri ana hatlarıyla derledik. 365 güne o kadar çok gelişme sığmış ki…
 
Çevreden sağlığa, kültür ve sanattan spora bir çok alanda Kadıköy Belediyesi’nin örnek projelerle ve ödüllerle dolu başarılı bir yılı geride bıraktığını belirten Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, yaklaşan yerel seçimler öncesi güçlü adaylarla 2014’e umutlu girdiğini söyledi.
 
HABER MERKEZİ
 
Çevreden sağlığa, eğitimden sanata, kültüre, spora kent yaşamının her alanına varana dek birçok gelişme yaşandı Kadıköy’de. 2013 yılına 669. sayısıyla merhaba diyen Gazete Kadıköy, Kadıköy ile ilgili hemen hemen her konuyu sayfalarına taşıyarak, kentin tarihine de adeta not düştü.
 
SAĞLIKLI ÇEVRE SAĞLIKLI BİREYLER İÇİN
-Kadıköy Belediyesi 2013 yılında özellikle çevre konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekerken, Kadıköy’ün çevre dokusunun bozulmaması için kentlinin tutumu da hafızalarda kaldı.
-Kadıköy’de engelli vatandaşlar için engelleri kalsın parolasıyla yola çıkan Kadıköy Belediyesi 2013 yılında kentteki 100’ü aşkın parkı elden geçirdi ve engelli vatandaşların da kolaylıkla kullanabileceği hale getirdi.
-Çevrenin korunmasına ilişkin çalışmalar kapsamında Kadıköy Belediyesi öncülüğünde Kadıköylülerin ambalaj atıklarını çöp diye atmaması, ayrıştırması için örnek bir uygulama başlatıldı. 2012 yılında yaklaşık 5 bin 500 bina, 41 bin 800 hane gezen belediye ekipleri ambalaj atıkları konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptı. Aylık 900 bin ton ambalaj atığı toplandığı tespit edilirken, halkın konuya ilgisinin arttığı da saptandı. Kadıköy Belediyesi’nin çevre çalışmaları hız kesmedi. Kent genelinde atık yağların geri dönüşümü için ilginç bir kampanya başlatılarak, 5 litre atık yağ biriktirip getiren vatandaşlara 1 litre ayçiçeği yağı verildi. -Kadıköy Belediyesi çevre dostu hibrit araç filosunu kentte hizmete soktu. Böylece gürültü, görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi planlanarak örnek bir çalışma başlatılmış oldu.
-Kadıköy’de atık suların geri dönüşümünün sağlanması ve su israfının önüne geçilmesi için birtakım çalışmalar yapıldı. Kalamış Parkı’nda siyah suların sulama suyu olarak kullanılması ayrıca Kadıköy Belediyesi Kız Öğrenci Yurdu’nda çevre dostu uygulamalar kapsamında gri suların rezervuarlarda kullanılması için yeni sistemler hayata geçirildi.
-Kadıköy’de önemli bir gündem maddesi olan ve Türkiye genelinde de yakından takip edilen Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili plan 2013 yılının başında 5. defa askıya çıkarıldı. 2013 yılı boyunca önemini koruyan Fikirtepe’deki gelişmeler özellikle bölge sakinleri tarafından yakından takip edildi. Çevre Bakanlığı’nın konuya inisiyatifini koymasıyla konu çözüme kavuştu.
-Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki merkez binasına ait alanın bir bölümünü meydan haline dönüştürme kararı aldı ve uyguladı. Hasanpaşa ve Söğütlü Çeşme’nin merkezinde Kadıköylülere geniş bir meydan sunulmuş oldu.
-2013 yılının ilk günlerinde Kadıköy gündemine oturan konu ise Kuşdili’ne AVM yapılacağı yönündeki gelişmeler oldu. Gazetemizin de yakından takip ederek gelişmeleri manşetlerine taşıdığı konu nihayet Kadıköylülerin istediği şekilde sonuçlandı.
-Kadıköy’de yakından takip edilen diğer bir gündem ise Haydarpaşa Garı ile ilgili gelişmelerdi. Garın trenlere kapatılması yoğun eleştirilere konu oldu. Marmaray kapsamında raylar yenileneceği için 2 yıl boyunca trenlere kapatılan Haydarpaşa’da son tren 19 Haziran akşamı hareket etti.
-Fenerbahçe Koyu’na yeni bir marinanın yapılacağı yönündeki iddialar Kadıköy’de gündeme oturdu.
 
SAĞLIK OLMADAN ASLA…
-Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 6. yılını doldurdu. Merkez, 2013 yılı Mart ayına kadar 6 yılda yaklaşık 501 bin 869 diş tedavisi gerçekleştirdi. Çocukların diş tedavisi korkusunu yenmesinde büyük katkısı olan Merkez uluslar arası çapta ödül kazanarak ne kadar isabetli bir icraat olduğunu kanıtladı.
-Kadıköy Belediyesi “Yerinde Sağlık” adıyla başlattığı projeyle ilçe sınırları içinde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlara, engellilere, yaş sınırı olmaksızın yatağa bağlı olanlara evde ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya başladı.
-Avrupa Birliği üyesi ülkelerin belediye başkanları, Kadıköy’de düzenlenen “Enerji Verimliliği Toplantısı’nda bir araya gelerek çocuklarımıza sağlıklı çevre ve gelecek bırakmak için yapılabilecekler konusunda önemli kararlar aldı.
 
SANATIN, KÜLTÜRÜN KALBİ YİNE KADIKÖY’DE ATTI
-Kadıköy Belediyesi, Tarihi Şehremaneti binasının restore edilerek, “Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi” olarak hizmete açılması için çalışmalara başladı.
-Kadıköy Belediyesi, “Yeldeğirmeni Yenileme Projesi” ve “Tasarım Atölyesi Kadıköy” ile TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın düzenlediği “Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2013’te iki ödüle birden layık görüldü.
-Kadıköy yeni yıla Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencilerinin verdiği muhteşem bir konser programıyla başladı.
-Kadıköy Yeldeğirmeni’nde Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji İşbirliği ile “Tasarım Atölyesi Kadıköy” kuruldu.
 
BAŞARILARLA DOLU AKTİF BİR KADIKÖY
-Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Objective Research Center (ORC) adlı bağımsız bir araştırma şirketinin yaptığı Yerel Yönetimler Araştırmasında “En Başarılı Metropol İlçe Belediye Başkanı” seçildi.
-Yıllarca Kadıköy’deki gelişmeleri yakından takip etme imkânı sunan ve 15. kuruluş yıldönümünü ilk defa gerçekleştirdiği bir programla kutlayan Gazete Kadıköy yayın hayatına farklı bir yenilik getirdi. Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi’nin katkılarıyla Gazete Kadıköy, engelli vatandaşlarımızın da kentle ilgili gelişmeleri daha kolay takip edebilmeleri için sesli hale getirildi.
-Sevgililer Günü dolayısıyla Kadıköy Belediyesi’nin 2013 yılında ikincisini düzenlediği “Sevgi Postanesi” uygulaması ile Kadıköylüler sevdiklerine mektup ve kartpostallarını ücretsiz olarak gönderme imkânı bulurken, dijital çağda eski bir gelenek de yaşatılmış oldu.
-Kadınlar, kadına karşı şiddete dikkat çekmek için Kadıköy’de bir araya geldi ve dans ederek seslerini duyurmaya çalıştı.
-Kadıköy’de imal ettiği ilk Türk sivil uçağı Vecihi XIV ile Kadıköylü gökyüzü kahramanı haline gelen ve bu konuda hizmetleriyle tanınan Vecihi Hürkuş’un anıtı Kızıltoprak’ta törenle açıldı.
Hürkuş anıtının yanı sıra Kadıköy’e 16 adet heykel dikildi.
-Kadıköy gündemini meşgul eden bir başka konu ise Kadıköy’ün simgesi haline gelen Altıyol’daki boğa heykeliydi. Heykelin taşınması gündeme geldi. Kadıköy gündemi bir süre esprili bir konuyla meşgul oldu.
-Kadıköy’de Kadıköy Belediyesi tarafından belirli merkezi noktalarda vatandaşa ücretsiz internet hizmeti sunulmaya başlandı.
-Kadıköy’de Pazar günleri inşaat yasağı getirildi. Cumartesi ve Pazar günleri bina yıkımı yasaklandı.
-Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri öncülüğünde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 75 yıldönümü dolayısıyla yaklaşık 10 bin kişi 6 buçuk kilometrelik “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturdu.19 Mayıs ve Cumhuriyet Bayramları yüzbinlerin katıldığı törenlerle kutlandı.
 
ÖĞRENCİLERİMİZ SPORDA GÖZ DOLDURDU
-İstanbul çapında 320 okul arasından sıyrılarak finale yükselen Kadıköy Melahat Akkutlu Ortaokulu İstanbul Şampiyonu oldu.
-Kadıköy Dosteller İşitme Engelliler öğrencileri masa tenisi, basketbol ve atletizmde İstanbul çapında derecelere imza atarak Kadıköy’ün gururu oldular.
 
KADIKÖY ONLARI UNUTMAYACAK
-Kadıköy’de doğan usta Gazeteci Mehmet Ali Birand , tiyatromuzun usta ismi Tuncay Özinel’i, Kadıköy Belediyesi Eğitim Kültür ve Yazı İşleri Müdürlükleri’nde uzun yıllar görev yapan Tahsin Hoşatar’ı kaybettik.
-Hasanpaşa Gazhanesinin durumu, yıllarca temizleneceği ve tertemiz akacağı günleri bekleyen Kurbağalıdere, Kadıköy’ün çözüm bekleyen sorunları olarak yeni yıla kaldı.
 
‘2014’E UMUTLA BAKIYORUM’
 
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk
2013 yılında belediyemizin 6. Seçim dönemini hemen hemen bitirmiş oluyoruz. 2014 yılında da yeni bir seçim var belediyemizin önünde. Geriye dönüp baktığımda tüm Kadıköy Belediyesi’nin geçmiş yıllar içerisinde gelmiş olduğu yeri çok iyi görebiliyorum. Kadıköy Belediyesi’nin çeşitli binalarda hizmet verirken ve hiçbir tesisi, bir tek kültür, sağlık tesisi, bir tek spor alanı yokken bugün Türkiye’nin bu konularda en önde gelen ilçesi haline geldi. Bu da Kadıköylülerin bizlere vermiş olduğu destek, eleştiri ve proje sunumundan kaynaklanıyor. Kadıköy’de yapılan bütün iyi eserlerin altında Kadıköylülerin imzası var. Eğitim, sağlık, kadın sorunları, engelliler, çocuklar ve yaşlılarımıza yönelik uygulamış olduğumuz projeler bütün belediyeler tarafından örnek alındı. Dolayısıyla 2013 yılı bizim için başarılı bir yıldı. Bu yıl içinde Sosyal Demokrat Belediyeler Fuarına katıldık. Orada da en iyi projeleri olan belediyelerden bir tanesiydik. Sosyal medyada 2013 yılında ciddi mesafe kat ettik. Türkiye’de sosyal medyanın nasıl kullanılması gerektiğini en etkin şekilde gösterdik. Dolayısıyla bu alanda da ödüller aldık.
Çevre alanında da ödüller aldık. Dünya artık çevreye çok önem veriyor. Sera gazlarının salınımının azaltılması konusunda imzalamış olduğumuz Başkanlar Sözleşmesi gereği Kadıköy’de uluslar arası bir toplantı yapıldı. Kadıköy Belediyesi burada kullanmış olduğu elektrikli araçlarla çatılara koymuş olduğu güneş enerjisi panelleriyle atık sulardan sulama suyu ve kullanım suyu elde etmesiyle örnek projeler sundu. Önümüzdeki 5 yıl Kadıköy Belediyesi’nin hedefi çevre olacak.
2013 yılını Allah’a şükür problemlerin olmadığı bir yıl olarak bırakıyoruz. 2014’te ise yeni bir seçime gireceğiz. Gelecek 5 yılın vizyonunu, projelerini ortaya koyacağız. Bizim için çok zor değil bu çünkü biz görevdeyiz ve Kadıköy’ün neye ihtiyacı var, Kadıköylüler neleri istiyor, Kadıköy’ün ne olanakları var? Onları biliyoruz. 2014’te parlayan bir ışık var. Bugüne kadar biz Büyükşehir Belediyesiyle hiç çalışmadık, hükümetle hiç çalışmadık. 2014 yılı değişim yılı olabilir. Yani Büyükşehir Belediyesini almak gibi bir ışığımız var şu anda. Umudumuz var. Türkiye’de gelişen olaylara baktığınızda artık hükümetin de çok fazla duramayacağı ve değişeceği umudu doğmaya başladı. Böyle olunca bizim de belediye başkanı olarak bugüne kadar Kadıköyün alamadığı büyük projeler örneğin alt geçitler, üstgeçitler, otoparklar, yer altı otoparkları anlamındaki hizmetlerini önümüzdeki yılda Büyükşehirden alması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin Fahrettin Kerim Gökay ve Şemsettin Günaltay Caddesine metro veya raylı sistemin yapılma zorunluluğu var. Bunların hiçbiri yapılmadı. Dolayısıyla 2014 yılı bizim için daha umutlarla dolu baktığımız, beklediğimiz bir yıl olarak geliyor. Tüm bunlar Kadıköy içindi. Ülke için baktığınızda da 2013 yılı her ne kadar sıkıntıların olduğu bir yılsa da 2013 yılına damgasını vuran olay Taksim olayıdır. Kişilik haklarına dokunulmasına karşı birbirinden kopuk ama aynı şeyi söyleyen gençlerin, insanların bir araya gelişiydi. Bundan sonra bu daha akılcı olarak devam etmeye başladı. Toplumun kendini yönetenleri denetlemesi gibi bir organizasyon gelişti. Bu organizasyondan kimse korkmamalı. Bizler, yöneticiler denetlendikçe başarılı oluruz. En üzüntülü olayı da son günlerde yaşanan olaylardır. Bunu hiçbir siyasal parti hiçbir siyasi, hiçbir anne hiçbir baba yaşamak istemez. Dolayısıyla 2014 yılını ülke yönünden de büyük beklentilerin olduğu, hükümet değişikliklerine kadar gidebilecek güncel yaşamımızı etkileyen yeni kararların alınmış olduğu bir dönem olarak görebiliyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimleri son derece önemli Türkiye açısından. Türkiyenin geleceğini tayin edecek karar mekanizması. 2014 yılı hem Türkiye hem Kadıköy açısından çok umutların beslendiği bir yıl.
Her yeni gün, her yeni güneşin doğuşu bir umuttur. İnsanların umutla yaşaması kadar da güzel bir şey yoktur zaten. Umutları biten insan yaşamıyor demektir. Bu bakımdan 2014 yılında herkesin umduğunu bulmasını diliyorum. Herkese öncelikle sağlık diliyorum, mutluluk diliyorum, huzur diliyorum ve başarı diliyorum. Ülkemize de huzur ve barış diliyorum.

ARŞİV