Yerebatan Sarnıcı ziyarete açıldı

Tarihinin en büyük restorasyon çalışmasının ardından 22 Temmuz’da yeniden kapılarını açan İstanbul’un miraslarından Yerebatan Sarnıcı, müze ve sergi alanı olarak ziyaretçilerini bekliyor

05 Ağustos 2022 - 11:42

İstanbul’un önemli kültürel miraslarından olan Yerebatan Sarnıcı, 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımlarıyla düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Açılışta özel tasarlanan heykeller ve Mercan Dede’nin konseri yoğun ilgi gördü.

İLK HAFTA 70 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

140 metre uzunluğu ve 70 metre yüksekliğiyle 10.000 metre kare alanı kaplayan 1500 yıllık sarnıç, daha ilk haftadan 70 binden fazla ziyaretçisini ağırladı. İBB Miras ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sonucunda bir kültür-sanat mekanına da dönüşen sarnıç hakkında İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ile görüştük.

Yerebatan Sarnıcı’nın yeni yüzünü İBB nasıl tanımlıyor?

Yerebatan Sarnıcı restorasyon öncesinde içerisinde ağır hantal betonarme yürüyüş yolları olan ve bu yollar üzerindeki örtüler nedeniyle ihtişamı algılanamayan, potansiyelinin sergilenmediği müzeydi. Geçirdiği nitelikli restorasyon çalışması ile sarnıcın tüm ihtişamının ziyaretçiler tarafından algılandığı ve deneyimlendiği, suya yakın, geçirgen ve çağdaş yürüyüş yolları, aydınlatma tasarımı ve modern sanat eserlerinin de müze programına katılmasıyla dünya standartlarında bir müze olarak kapılarını açtı. İBB Miras dokunuşuyla İstanbul’a kazandırılan bu yeni yüzüyle ziyaretçilerine yeraltında oldukça heyecan verici mistik bir deneyim vaat etmektedir.

Sarnıç ziyaretlerin dışında ne gibi/hangi etkinliklere ev sahipliği yapacak?

Yerebatan Sarnıcı Müzesi geçici sergiler, çağdaş sanat gösterileri, kültür sanat etkinlikleri ve dinletilere ev sahipliği yapacak.  “Daha Derin” sergisiyle ve sergiye paralel olarak Yerebatan Sarnıcı Müzesi’nin geçmişten bugüne uzanan hikâyesini canlandıran dijital-video haritalandırma çalışması ile ziyaretçilere kapılarını açtı.

 

“DEPREME KARŞI KORUMA ALTINA ALINDI”

Restorasyonda beklenilmeyen bir durumla karşılaşıldı mı?

Çimentolu sıva ve derzler yapıdan uzaklaştırılırken mevcut gergilerin sütun başları içerisinde devam etmediği, dolayısıyla sistemin aslında çalışmadığı fark edildi. Beklenen büyük İstanbul depremi göz önüne alındığında 1500 yıllık sarnıcın oldukça savunmasız durumda olduğu tespit edilerek hızlıca statik modelleme yapılarak önerilen ince paslanmaz gergi çubuklardan oluşan proje koruma kuruluna iletildi. Kurul onayı sonucunda gergi imalatı yapılarak beklenen İstanbul depremi karşısında Yerebatan Sarnıcı koruma altına alınmış oldu

Restorasyon sürecinde neler ortaya çıkarıldı?

Restorasyon sürecinde zemindeki çamur katmanı altında çimento esaslı niteliksiz döşeme katmanları olduğu tespit edildi. Söz konusu niteliksiz döşemeler kaldırılarak 1500 yıl önce yapılan özgün tuğla döşeme katmanları açığa çıkarıldı. Bu çimento esaslı katmanlar yapıdan uzaklaştırılıp oldukça hassas mekanik yöntemlerle özgün döşemeler temizlendi ve özgün harç esas alarak döşeme derzleri yenilendi.

 

ARŞİV