Yerel seçimlere giderken...

Kadıköy’de 385 bin 760 seçmen 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak. Sandık başında nelere dikkat edilmeli? Tüm ayrıntılarıyla seçim rehberi hazırladık

29 Şubat 2024 - 11:23

Türkiye 31 Mart Pazar günü yerel yöneticileri seçmek için bir kez daha sandık başına gidecek. Peki, Kadıköy’ün seçmen sayısı ne kadar? Seçimde dikkat edilmesi gerekenler neler? Nerelerde ve hangi sandıklarda oy kullanabilecek? Tüm ayrıntılarıyla 31 Mart Yerel Seçimleri rehberi hazırladık.

SEÇMEN SAYISI ARTTI

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde 372 bin 369 seçmenin bulunduğu Kadıköy’ün seçmen sayısı yükseldi. 31 Mart seçimlerinde Kadıköy’de 385 bin 760 seçmen oy kullanacak. 21 mahallede toplam 1134 sandık kurulacak. Kadıköy’de ayrıca yatalak hastalar için 4 adet seyyar sandık hizmet verecek. Seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Oy pusulaları beyaz, turuncu, mavi ve sarı olmak üzere 4 farklı renkte olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

70 OKULDA OY KULLANILACAK

Kadıköy’de 70 okulda sandık kurulacak. Vatandaşların hangi okulda ve sandıkta oy kullanacaklarını bilmesi gerekiyor. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesinde yer alan “Nerede Oy Kullanacağım” sayfasını ziyaret ederek bu bilgilere ulaşabilecek.  Vatandaşlar, T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il ve eski nüfus cüzdanlarında nüfus sıra numarası, çipli nüfus cüzdanlarında ise seri numarası bilgisini girerek oy verecekleri sandığı öğrenebilecek. Seçmenlerin oy kullanabileceği saatler yaşadıkları illere göre değişiyor. İstanbul’da 08.00 ila 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

BUNLARA DİKKAT!

Seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanlarında kimlik, ehliyet veya pasaportlarını götürmesi gerekiyor. Seçmen kağıtlarını sandığa götürmek ise şart değil. Kullanılan oyun geçerli sayılması için 'evet' veya 'tercih' yazılı mührün ilgili alana basılması ve pusulaların zarflara koyularak sandığa atılması gerekiyor.

SON GÜN 28 MART

Kadıköy Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimlerinde engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlar için ulaşım hizmeti sunacak. Kadıköy’de yaşayan ve yürüme zorluğu çeken birçok vatandaş oy kullanacakları okullara engelsiz taksi, binek araçlarla götürülecek. Yatalak ya da yürümeyecek kadar hasta olan vatandaşlara da ambulans hizmeti sağlanacak.  Oy kullanma işlemi biten vatandaşlar araç ve ambulanslarla evlerine geri bırakılacak.

Ulaşım desteğinden faydalanmak isteyen Kadıköylülerin 12 Mayıs 23.30’a kadar Kadıköy Belediyesi resmi internet sitesinde yer alan kayıt formunu doldurup talep oluşturması gerekiyor. Kayıt için ayrıca 444 55 21’i arayarak bilgi almak mümkün.


ARŞİV