Yeşil Kadıköy panelinde buluşan uzmanlar, Kadıköy’ün daha yeşil olabilmesi için yapılması gerekenleri konuştu, Kadıköy Belediyesi’ne çözüm önerilerini iletti.
Yeşil Kadıköy panelinde buluşan uzmanlar, Kadıköy’ün daha yeşil olabilmesi için yapılması gerekenleri konuştu, Kadıköy Belediyesi’ne çözüm önerilerini iletti.
Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER
Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Çalışma Grubu tarafından “Yeşil Kent-Yeşil Çevre” başlıklı bir panel düzenlendi. 23 Mayıs Cuma günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel, Soma’da hayatını kaybeden madenciler için 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasıyla başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ülke olarak gergin bir dönemden geçtiğimizi, acılı günler yaşadığımızı anımsatarak, yine de bu yapılması gereken işlerin devam etmesinin önemine işaret etti. Bu kapsamda Kadıköy Belediyesi’nin çevreye yönelik projelerini özetleyen Nuhoğlu, “Önümüzdeki 5 yıllık stratejik planımızda, çevre konulu projelere özel önem veriyoruz” dedi.
İNŞAAT DENETİMİ İÇİN 3 EKİP!
Örneğin kentsel dönüşümdeki Fikirtepe’de yeni yapılacak binalarda gri suyun (duştan, küvetten, lavabolardan gelen evsel atık su) yeniden kullanımını zorunlu kıldıklarını, bunun kararını Kadıköy belediyesi Meclisi’nden geçtiğini anımsatarak, “Bu plan notlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi de onaylamıştı. Ancak Fikirtepe’de yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmesi üzerine, Bakanlık bu gri su kararını ‘tavsiye kararı’ olarak değiştirdi. Yani bir zorunluluk olmaktan çıktı maalesef. Oysa bu mecbur kılınmalıydı. Şimdi biz belediye olarak bölgedeki inşat firmalara bu işin önemini özellikle anlatıyoruz” dedi. Nuhoğlu, Kadıköy’ün yoğun bir inşat döneminden geçtiğini, bu konuda zaman zaman Kadıköylülerden şikâyetler aldıklarını anlatarak, bu şikâyetleri değerlendirmek ve inşatları denetlemek için 3 ekip oluşturduklarını açıkladı.
KADIKÖY’ÜN ÇATILARINA GÜNEŞ PANELİ!
Yeşil Kent-Yeşil Çevre panelinin moderatörlüğünü yapan Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı, Eurosalar Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, “Enerjide Çözüm: Enerjinin Etkin Kullanımı ve %100 Yenilenebilir Enerji” başlıklı bir sunum yaptı. Enerji kaynakları, enerji kullanımı, iklim değişikliği, sera gazı etkisi, yenilenebilir enerji gibi konuları anlatan Uyar, dünya genelindeki enerji kullanımını ve bazı ülkelerin enerji hedeflerini özetledi. Toplam enerji tüketiminin azaltılması gerektiğine dikkat çekerek, “Kentlerimiz artık yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji ile beslenmeli, fosil yakıtları bir kenara bırakmalıyız. Mesela Almanya binalarının çatıları güneş panelleriyle doludur. Kadıköy de böyle olmalı” yorumunu yaptı.
SOMA’DA MADEN OLMASAYDI…
Panelde konuşan Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, belediyenin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kentsel yaşam çalışmalarını detaylı olarak anlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarında bahsederken, Soma’daki maden faciasına da değinen Sümer, “Örneğin Soma’da kömür madeni yerine yenilenebilir bir enerji tesisi olsaydı böyle bir kaza olmazdı” ifadesini kullandı.
FİKİRTEPE, ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KADIKÖY’ İÇİN BİR FIRSAT MI?
Sümer, başta Fikirtepe olmak üzere Kadıköy’de yeni inşa edile yaşam alanlarında, “ekolojiye duyarlı, sürdürülebilir yerleşke kriterleri’’nin uygulanması için çaba gösterdiklerini vurgulayarak, “Amacımız ekolojiye uyum sağlayarak Kadıköy’e yaşam kalitesini arttırmak” diye konuştu. Şule Sümer şu örnekleri verdi; “Örneğin gri su kullanımı… Evlerimizde lavabo, küvet, bulaşık ve çamaşır makinelerinden gelen atık suların geri kazanımı çok önemli. Biz bu sistemin Fikirtepe’de yeni yapılacak 200 ve üstü daireli yapılarda kurulmasını istiyoruz. Firmalara da bunu tavsiye ediyoruz. Zaten yaklaşık 2.5 yılda kendini amorte edebilecek bir sistem bu. Fikirtepe bölgesi, sürdürülebilir Kadıköy için bir fırsat mı? Elbette doğru işler yapılırsa elbette. Yeşil uygulamaları müteahhitler yapmalı. Ki bunlar hiç de zor ve maliyetli değil. Biz de belediye olarak park, yol gibi kamu alanlarını yeşile duyarlı şekilde düzenlemeye devam edeceğiz.”
Panelde Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Dr. A. Kıvanç Kutluca İstanbul ve Kadıköy sınırları içerisindeki son durumu anlatırken, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Eylem Tuncaelli de yeşil kent örgütlenişi, sosyo-politik tavır, yaşam güvenliği konularını değerlendirdi ve 31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası programına çağrı yaptı. İTÜ Mimarlık Fakültesi‘nden Gözde Gali ise mimari yapılarda yeşil uygulamalardan bahsetti.