“Yeşilbahar Ortaokulu İmam Hatip Olmasın” diyenler, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda Kadıköylülerin, velilerin, öğrencilerin, forumların, sanatçıların katılımıyla “Okuluma Dokunma Şenliği”düzenledi
“Yeşilbahar Ortaokulu İmam Hatip Olmasın” diyenler, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda Kadıköylülerin, velilerin, öğrencilerin, forumların, sanatçıların ve aydınların katılımıyla “Okuluma Dokunma Şenliği” düzenledi.
Sinem SEZER
Yeşilbahar Ortaokulu velileri, öğrencileri ve Kadıköylüler, aylardır “Yeşilbahar Ortaokulu İmam Hatip Olmasın” sloganıyla sürdürdükleri direnişlerini kazandılar. Yeşilbahar velileri, Göztepe Dayanışması, Kadıköy Kent Dayanışması, İstanbul Kent Savunması Dayanışması ve Eğitim-Sen, iki aydır okulun imam-hatip olmaması için yoğun bir mücadele içindeydi. Sonuçta, Yeşilbahar Ortaokulu’nu imam hatibe dönüştürülme sürecinin durdurulduğu açıklandı. Ancak yazıyı görmeden ve Yeşilbahar için sonraki yıllarda nasıl bir planlama yapıldığını öğrenmeden rehavete düşmeme kararı alan veliler,mücadeleye devam ediyorlar. Geçtiğimiz hafta da Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda; Kadıköylülerin, velilerin, öğrencilerin, forumların, sanatçıların ve aydınların katılımıyla “Okuluma Dokunma Şenliği” düzenledi.
5 Eylül Cuma akşamı gerçekleştirilen şenlikte dönüşümüne direnen Kartal Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu velilerinin “Okul İçinde Okul İstemiyoruz” pankartı dikkat çekti.
Oyuncu Fırat Tanış ile Damla Özen Kılıçoğlu'nun sunduğu program, Yeşilbahar Ortaokulu'nun imam hatibe dönüşmemesi için mücadele eden velilerin üç aylık çabalarının anlatıldığı video gösterimi ile başladı. Ardından Eğitim-Sen adına İlknur Birol ve avukat Can Atalay konuştu. İlk olarak söz alan Birol, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin okullarda bilimin aydınlığında gerçek iyi insan haline gelmesi için uğraşan bizler, bir anda gördük ki bazı karanlık odaklar, okullarımızı ve eğitimimizi üzerinden kâr edilebilecek bir mal haline getirmeye çalışıyorlar. Bizim okullarımızı ve çocuklarımızı dinci gericiliğin, ırkçılığın, cinsiyetçiliğin ve tekçiliğin elinde kapkaranlık bir geleceğe doğru koşuşturmaya çalışıyorlar. Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istediğimizi suratlarına çarpa çarpa bugüne geldik… Sabah bir uyanıyoruz okulumuzun tabelası İmam Hatip oluvermiş… Çocuklarımızı bu gerici, arsız düzene teslim etmeyeceğiz” dedi.
Birol’un ardından konuşan avukat Can Atalay, yeni yurttaşlık bilincine dikkati çekerek, “Bu topraklarda mızmızlanmayan, dilekçe vermekle yetinmeyen, torpil aramayan, hakkını bilen ve onu almak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlı olan bir yeni yurttaşlık bilinci mayalanıyor. Bu yurttaşlık bilinci gerek görürse dava da açıyor. Mahkeme koridorlarında da seslerini yükseltiyorlar ama sokaklar ve hak mücadelesinin yeri neresiyse orası onların esas mücadele alanı oluyor. Sadece talep etmiyorlar haklarını kararlıkla alacaklarını muhataplarına iletiyorlar. ‘Ya bu hakkı verirsiniz, ya da sonuçlarına katlanırsınız’ diye çok açık söylemiştik” diye konuştu.
Okuluma Dokunma Şenliği’nde sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Şenlikte sahne alan Metin Tapkı ile Cansu Aslan, Kesmeşeker grubundan Cenk Taner ile Diler Ebeperi ve Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım, bu kez şarkılarını, eğitim hakkı mücadelesi verenler için söyledi. Gecenin sonunda öğrenciler el ele tutuşarak balon uçurdular. Şenlik, “Yeşilbahar daha başlangıç mücadeleye devam” sloganıyla sona erdi.