Yeşilbahar'da imam hatipten vazgeçildi!

Öğrencilerinin, öğretmenlerin, velilerin ve Kadıköylülerin itiraz ettiği Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatibe dönüştürülmesi kararından vazgeçildi.

04 Eylül 2014 - 14:56

Semra ÇELEBİ
Göztepe’de bulunan ve Milli Eğitim Müdürlüğü kararıyla İmam Hatip Ortaokulu’na dönüştürülmek istenen Yeşilbahar Ortaokulu velileri, öğrencileri ve mahalleli “Yeşilbahar Ortaokulu İmam Hatip Olmasın” talebi ile başlattıkları eylemlere 29 Ağustos’ta Kadıköy Boğa Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla devam etti.
Boğa’da toplananlar basın açıklaması öncesinde “Kararımız kesindir okulumuz bizimdir” diyerek imza toplamaya devam etti. İmam hatip dayatmasına karşı çıkan ve “Artık Yeter Okuluma Dokunma” diyen mahalleli, veli ve öğrencilerle birlikte çeşitli parti temsilcilileri, demokratik kitle örgütleri, dernekler, mahalle dayanışmaları ve Eğitim-Sen’li öğretmenler de basın açıklamasında hazır bulundu. Yıkımı gerçekleşen Ahmet Sani Gezici Lisesi velileri ve Kartal’da dönüştürülmeye çalışılan Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu velileri de Yeşilbahar’la dayanışmayı güçlendirmek için eylemde yerlerini aldı.
 
KARAR GERİ ALINDI
Halkevleri eski başkanı ve eğitim emekçisi İlknur Birol’un, Kadıköy’de yaşanan okul dönüşümlerine dair yaptığı konuşmanın ardından Yeşilbahar Ortaokulu öğretmenlerinden Özden Aras’a söz verildi. Aras, okul idaresi tarafından kendilerine atılan telefon mesajıyla, okulun imam hatibe dönüştürülmesi kararının geri alındığının kendilerine bildirildiğini söyledi. Kalabalık büyük bir sevinç yaşarken bazı veliler gözyaşlarını tutamadı.
  
“KADIKÖY İMAM HATİBE SIĞMAZ”
Öğretmen Dilek Fidan, Yeşilbahar velilerinin avukatı Can Atalay ve okul velisi İbrahim Gençer’in de söz aldığı basın açıklamasında, iktidarın okulları imam hatiplere dönüştürerek gerici ve piyasacı bir eğitim düzenini inşa etmeye çalıştığı, “talep var” denilerek olmayan bir talebin varmış gibi gösterildiği ama “Kadıköy’ün imam hatibe sığmayacağı” belirtildi.

 
KARAR TEBLİĞ EDİLMEDİ
Yeşilbahar ile ilgili olarak, ellerine tebliğ edilen bir resmi belge olmadığını ve bilginin mesajla geldiğini belirten okul velisi İbrahim Gençer “Resmi yazı olmadığından bu söyleme güvenmiyoruz, eylemleri sürdüreceğiz” dedi. Avukat Can Atalay ise, yaptıkları eylemlerin yeni bir yurttaşlık anlayışını ördüğünü belirterek, Yeşilbahar’da hâlâ 5. sınıflara öğrenci kaydı yapılmadığını, bunun yeni bir İmam Hatip’e dönüştürme planı olabileceğini, yöneticilerin niyetinin ne olduğu anlaşılana kadar eylemlerin süreceğini vurguladı.
 
13 BİN İMZA TOPLANDI
Yeşilbahar Ortaokulu için Veli-Der, Göztepe Dayanışması, Kadıköy Kent Dayanışması, İstanbul Kent Savunması ve Eğitim-Sen’in desteğiyle iki aydır yoğun bir mücadele süreci yürütülüyor. Çeşitli yürüyüşler ve eylemler organize eden veliler konuyla ilgili olarak TBMM’ye giderek soru önergesi sunulmasına önayak oldular, kampanya kapsamında 13 bin imza topladılar.

KAPTAN HASAN PAŞA DA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Yeşilbahar Ortaokulu, itirazlar ve yürütülen kararlı mücadele sonucunda şimdilik imam hatibe dönüştürülmekten vazgeçildi ancak Hasanpaşa’da bulunan Kaptan Hasanpaşa Ortaokulu sessiz sedasız imam hatip yapıldı. Geçen yıl kademeli olarak imam hatibe geçiş yapan okul bu yıl resmi olmasa da fiili olarak İmam Hatip Kız Lisesi olarak eğitime devam edecek.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, Yeşilbahar’daki kazanımı ve Kaptan Hasan Paşa’nın sessiz dönüşümünü gazetemize yorumladı: 
“Yeşilbahar’da hiçbir talep olmadığı halde siyasi iktidar kendi siyasi ihtiyaçları üzerinden okulu imam hatibe dönüştürmeye çalıştı ama halkın büyük bir tepkisiyle karşılaştı. Belki de böyle bir tepkiyi beklemiyorlardı. Bütün merciler, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Biz kararımızı verdik geri dönemeyiz” demişlerdi. Ama başta Göztepe halkı olmak üzere tüm Kadıköylüler, mahalle dayanışmaları, sendikalar, veli örgütleri kesintisiz bir mücadele yürüterek okullarının imam hatibe dönüştürülmesini şimdilik engellediler. Ancak henüz elimize resmi bir yazı geçmediği gibi 5. Sınıfa kayıtların alınmadığını biliyoruz. Bu da bizi endişelendirmektedir. Kısmi bir geri adım atma ya da erteleme olarak düşünüyoruz. Şu an oluşan tepkileri bertaraf etmek için yapıyorlar ve zamana yayıyorlar. Bu sene başaramadıklarını önümüzdeki yıllarda yapmaya çalışacaklardır. Bu yüzden de bütün duyarlı çevrelerin duyarlıklarını kaybetmemeleri ve mücadeleye devam etmeleri önemlidir.
Kaptan Hasan Paşa ise sessiz sedasız, fiili olarak imam hatibe dönüştürüldü. Geçen sene okulun bir katını imam hatipleştirdiler. Bu yıl eğitim yılı sonunda apar topar Kaptan Hasan Paşa’ya, Acıbadem’deki İmam Hatip Kız Lisesi öğrencilerini taşıdılar. Fiili bir işgal yaptılar. Kaptan Hasan Paşa’nın öğrenci ve öğretmenlerini adeta sürgün gibi başka bir okula gönderdiler. Resmi olmasa da bu okulumuz da imam hatibe dönüştürülmüş durumda. İleride resmi olarak da devam etmeyeceğini bilemeyiz.” 
 
ÖZGÜRLÜK’TE ŞENLİK VAR
Resmi yazıyı görmeden ve Yeşilbahar için sonraki yıllarda nasıl bir planlama yapıldığını öğrenmeden rehavete düşmeme kararı alan velilerin şimdilik netleşen eylem programı şöyle:
-5 Eylül Cuma akşamı saat 20.00’da Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda aydın ve sanatçıların katılımıyla Okuluma Dokunma şenliği düzenlenecek.
-13 Eylül Cumartesi akşamı saat 19.00’da Altıyol Boğa’dan başlayıp okul önünde sonlanacak ve eğitim alanında yaşanan bütün sorunların dillendirileceği büyük yürüyüş gerçekleştirilecek.
 
 

ARŞİV