Yıkımlar dert oldu

Kadıköy’de bina yıkımları ile ilgili şikâyetler artınca inşaat yetkilileriyle acil bir toplantı yapan Başkan Nuhoğlu, herkesin üzerine düşeni yapmasını istedi

11 Haziran 2015 - 15:54
Mustafa SÜRMELİ
Kentsel dönüşümün hızlı şekilde sürdüğü ilçede yıkımlar nedeniyle Kadıköy Belediyesi’ne şikâyetler arttı. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaşanan sorunların bir an önce giderilmesi için inşaat yetkilileriyle acil toplandı. Toplantıda konuşan Nuhoğlu, kentsel dönüşüm sürecinin sorunsuz atlatılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp, kentsel dönüşümün en az sorunla yürüyebilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili karşılıklı bilgi alışverişi yapılacağını belirtti. Günalp, yüzlerce inşaatın bulunduğu ilçede toplantıya katılımın az olmasını ise eleştirdi.

CİDDİ EKSİKLER VAR
Başkan Nuhoğlu konuşmasına Kadıköy’de çevre ve iş sağlığının korunması konusunda azami gayret sarf ettiklerini ifade ederek başladı. Sorumluların çevre ve iş güvenliğinin korunması konusunda inşaatlarda gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyleyen Nuhoğlu, kendisinin de zaman zaman inşaat denetimlerine katıldığını, iş güvenliği veya yıkımlar konusunda ciddi eksikler tespit ettiğini söyledi. “Yıkımları sağlıklı bir şekilde yapmak zorundayız. Bu meselelere uyulmuyor.  Binalar yıkılacak diye vatandaş bu tozu toprağı çekmek zorunda değil. Toz var, toprak var. İnsanlar bu sıkıntıyı çekmek zorunda mı?” diyen Nuhoğlu sorumlulardan yıkım işleminin daha sağlıklı bir şekilde yapılmasını istedi.
Her yıkımda yüzlerce şikâyet telefonu geldiğini, vatandaşın yaşanan olumsuzluklardan Kadıköy Belediyesi’ni sorumlu tuttuğunu ifade eden Nuhoğlu, “Firmalar bu işi çözmek zorunda. Çözmedikleri takdirde bu şekilde yıkım yaptıramayız. Bu toplantının ana nedeni bu. Bana göre ben de bu meslekten biri olarak bunun çözüleceğini düşünüyorum.

YIKIM RUHSATINA KOŞUL
Kadıköy, 25 kilometre kare alan. Bu kadar yoğun bir inşaat olduğu zaman çok ciddi şikâyetler geliyor. Yıkımdan önce izolasyon malzemeleri alınmalı. Ondan sonra yıkım ruhsatı vereceğiz. Güvenlik tedbirlerinin de tamamı sağlanacak. Çok zor bir şey değil. Bu meslekten gelen biriyim. İnşaatta iş güvenliği, toplam maliyetin binde biri ile karşılanabiliyor. 10 yıl devam edecek bir süreç. Bunu belli bir kurala bağlarsak siz de vatandaş da rahat eder” dedi. Başkan Nuhoğlu inşaat yetkililerinin sorun ve önerilerini de dinledi. Kentsel dönüşümün sorun yaşanmadan sağlıklı şekilde ilerlemesi için hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiği mesajı verdi.

ARŞİV