Yıkıntılar arasında yaşam sürmek...

Fikirtepe’de değişen bir şey yok. Yaklaşık 5 yıl önce başlayan ve ağır aksak devam eden kentsel dönüşüm kapsamındaki Fikirtepe’de sorunlar bitmiyor

16 Ekim 2015 - 09:43
Mustafa SÜRMELİ
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında inşaat faaliyetlerinin sürdüğü, yarısı yıkılmış durumdaki Fikirtepe Mahallesi'nde yaşam sıkıntılarla devam ediyor. Kadıköy’ün yanı başında, açık hava şantiyesini andıran mahallede, yağan her yağışta çamurdan, sıcakta ise tozdan geçilmiyor.

SOKAKLARDA YÜRÜMEK ZOR
Kentsel dönüşümün bir türlü istenildiği gibi ilerlememesi mahalledeki yaşamı da olabildiğince olumsuz etkiledi. Mahallenin yarısında dozer, kepçe, kamyon gibi ağır inşaat araçlarını görmek sıradan hale geldi. Gürültü ve toz altında bir yaşamın devam ettiği mahallede durumdan en çok etkilenenler ise mahallede yaşamını sürdüren aileler ve terk edilmiş, mezbele haldeki sokak aralarından okula giden çocukları.
Kentsel dönüşüm öncesi çocuk sesleriyle dolu olan mahallede şimdi sokaklar terk edilmiş, sessiz vaziyette. Sokaklarda yollara saçılmış bina atık malzemelerini ve çöpleri görmek olağan. Yıkılan binaların atık malzemeleriyle dolan sokaklarda yürümek ise kolay değil. Yıkılacak veya yıkılmış haldeki binalardan çıkan atık malzemeler ise atık toplayanlar için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Pek çok sokakta yıkılan veya yıkılacak binalardaki atıkları toplayanlarla karşılaşmak mümkün. Atık ve çöpleri toplayarak sokakları temizlemeye çalışan belediye ekiplerini de görmek mümkün.
Fikirtepe Derneği Başkanı Sabır Karakoçoğlu ise Mahalledeki 57 yapı adasından 24 tanesinin yıkıldığını söyledi. Fikirtepe’deki yaşamı özetleyen Karakoçoğlu, “İnsanlar kira gelirlerinden oldu. Çevrenin şekli değiştiği için güvenlik sorunu da var. Kirada olanlar çıktı. İnsanlar artık kiraya da veremiyor.” dedi.

SOSYAL YAŞAM ETKİLENDİ
Mahallede spor sahası, sosyal alanlar olmadığını, bundan sosyal yaşamın olumsuz yönde etkilendiğini anlatan Karakoçoğlu, komşuluğun kalmadığını belirterek, sözleşme imzalayanlarla imzalamayanların arasının da bozulduğunu ifade etti, “Artık kimse kimseye selam vermiyor” diye konuştu.
Fikirtepe’de kentsel dönüşümün müteahhitle vatandaşa bırakıldığını, bunun da sorunları beraberinde getirdiğini ifade eden Karakoçoğlu, acele kamulaştırmanın iptal edildiğini söyledi. 20 yıllık Fikirtepeli olduğunu söyleyen bakkal esnafı Hakan Can, “Ne yapılacaksa yapılsın artık” diyerek Fikirtepe’deki durumdan duyduğu sıkıntıyı dile getirdi. Kentsel dönüşüm nedeniyle evini kiraya veremediğini, gidenler nedeniyle dükkan gelirinin de düştüğünü belirten Can, sözleşme imzalamayanlar nedeniyle de dönüşümün sekteye uğradığını ifade etti.

ARŞİV