Yıldız kent Kadıköy

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından organize edilen 12 Yıldız Şehir sertifikası törenine katılan Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Kübra Küçükerden izlenimlerini yazdı

11 Şubat 2016 - 14:42
Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu olarak, Meclisimize Temmuz ayında 12 Yıldız Şehir proje başvurusu için öneride bulunduk. İlgili Müdürlükle süreci takip edip, sonraki aylarda da Meclis’ten oybirliği ile bu kararı geçirip çalışmalara başladık.
2015 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz Demokrasi Haftası etkinlikleri neticesinde; Avrupa Konseyi’nin  “12 Yıldız Şehir” faaliyetleri kapsamında Mural-İst Duvar Boyama Festivali ile başvuruda bulunduk.  Başvurunun onayına istinaden Kadıköy Belediyesi olarak Fransa’nın Başkenti Paris’te Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından organize edilen 12 Yıldız Şehir ödülleri törenine katılım gösterdik.
12 yıldız şehir payesi takdimi öncesinde; başvurusu onay görmüş yerel yönetimler faaliyetlerini sunumlarla aktardılar. İnteraktif sunumlar esnasında; Kadıköy Belediyesi olarak, Kadıköy’ü anlamak için önce Kadıköy’ü iyi bilmek gerekir düşüncesiyle; Kadıköy profilinin de yer aldığı sunumumuzda, 4 yıldır düzenlediğimiz Muralist Duvar Boyama Festivali hakkında bilgi verdik.  Pek çok yerli - yabancı graffiti sanatçısının Kadıköy duvarlarını renklendirdiği bu Festival tüm toplantı katılımcılarının ilgisini çekti. Şöyle ki, sürece ayrı bir vizyon kazandırdığımızı ve 2016 yılında 12 yıldız şehir logosunun da tema edildiği bir çalışmanın uygulanması için; Kadıköy’den gidecek sanatçı bir ekiple, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yer aldığı Strazburg’a, ortak bir çalışma ile; “Duvar Boyama Sanatını” taşımamız önerildi.  Uluslar arası ortak katılımcılığı pekiştiren bu çalışmamız, ivme kazanarak yurtdışındaki diğer yerel yönetimlerle sosyo-kültürel alanda işbirliği geliştirilmesi ve yerel yönetim uygulamaları için bilgi ve deneyim paylaşımı hususunda uluslar arası yeni ortaklıklar kuracaktır.
Sunumlar sonrasında;  Avrupa’yı kapsayan, ana teması ‘Çok kültürlü toplumlarda birlikte yaşamak: saygı, diyalog ve etkileşim’ olan, Avrupa Yerel Demokrasi Haftası (European Local Democracy Week-ELDW) kapsamındaki ‘12 Yıldız Şehri’ payesini ilgili Politika Koordinatörü Gaye Doğanoğlu’ndan Kadıköy Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu aldı.
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası; vatandaşları toplum hayatına ve yerel politikaya dahil ederek katılımcı bir kültürü yaygınlaştırmak, toplumun etkinliklerine bir Avrupa boyutu kazandırmak ve yerel politikayla ilgili bilgilerini ve yerel politikaya katılımlarını arttırmak üzere Avrupa vatandaşlarının dikkatlerini yerel demokrasi üzerinde toplamak için destekleyici bir süreç olduğu fikrindeyim. Bu etkinliklerle beraber, Avrupa’nın her yerinde yerel demokrasiyi ve insan haklarına saygıyı güçlendirme politikaları doğru olarak işleyecektir.
İtalya, Portekiz, Belçika, Ukrayna, Romanya, Yunanistan, Moldova, Fransa ve Polonya’dan yerel yönetim temsilcilerinin de katıldığı toplantıya, Kadıköy’ün yanı sıra; Türkiye’den İzmir Karşıyaka, Antalya Büyükşehir, İstanbul Büyükçekmece, İzmit Büyükşehir ve Lüleburgaz Belediyeleri  ile yurtdışından sivil toplum kuruluşu ve üniversite temsilcileri de katılım göstererek, kültürler arası bilgi ve deneyim paylaşımında bulundular.
Heyetimiz toplantı aralarında diğer yerel yönetim temsilcileri ile de bir araya gelerek, gelecek dönemler için uluslar arası olası projeler ve işbirlikleri konusunda görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca, yine toplantı aralarında Kadıköy’ümüzü ve faaliyetlerimizi de içeren tanıtım materyallerimizi tüm katılımcıların dikkatine sunarak, fikir ve deneyim paylaşımında bulundu.

 


ARŞİV