Yıldızların tiyatroyla dansı sona erdi

Kadıköy Belediyesi’nin, her yaz açık havada sezonun en iyi oyunlarını izleyiciyle ücretsiz buluşturan etkinliği Tiyatro Festivali, 10 yılı geride bırakarak sona erdi.

09 Ağustos 2012 - 10:22

Kadıköy Belediyesi’nin, her yaz açık havada sezonun en iyi oyunlarını izleyiciyle ücretsiz buluşturan etkinliği Tiyatro Festivali, 10 yılı geride bırakarak sona erdi. Bu yıl da festivalde, kahkaha, hüzün, alkış eksik olmadı. Kadıköylüler, 19 gün boyunca her akşam tiyatro izlemenin zevkini yaşarken sahnede gerçek bir ‘evlilik teklifi’ne de tanıklık ettiler.

 
 
 
 
Semra ÇELEBİ
 
 
10. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali, 18 Temmuz Çarşamba akşamı Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da sahnelenen Volkan Severcan’ın “Canlı Yayın” oyunuyla sona erdi. 30 Haziran’da başlayan ve 19 gün aralıksız her akşam sezonun en iyi oyunlarını izleyiciyle ücretsiz buluşturan festivale ilgi yoğundu. Kış ayları boyunca izleme fırsatı bulamadıkları oyunları, yazın en sıcak günlerinde açık gökyüzünün altında hafif esen rüzgârlar eşliğinde seyretmek isteyenler, saatler öncesinde Özgürlük Parkı’nın yolunu tuttu, amfi tiyatronun önünde kuyruklar oluşturdu. Sıcakta beklemek zor olsa da karanlık çökünce izleyecekleri oyunları düşünerek motive oldular. Sonunda beklediklerine değdi ve sandalyelerde yer bulamasalar bile, sahnenin önüne, kenarlara, merdivenlere oturup tiyatro sanatçılarıyla özel bir gece paylaşmış oldular.

GENCO ERKAL AZİZ’CE SORDU, TİYATROSEVERLER DİNLEDİ
 
Kadıköy Festivali Tiyatro Festivali’nde sahnelenen tüm oyunlara ilgi yoğundu. İlk gün, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun “Beni Unutma” oyunu için saatler öncesinde kuyruğa girenler son gün Volkan Severcan Tiyatrosu’nun “Canlı Yayın” oyununu da kaçırmadılar. Festival boyunca Akla Kara Tiyatrosu’nun “Tom, Dick ve Harry”, Tiyatro Kedi’nin “Kamelyalı Kadın”, Duru Tiyatro’nun “Tatlı Çarşamba”, Tiyatrokare’nin “Onca Yoksulluk Varken”, Nâzım Oyuncuları’nın “Barış…Barış…Barış” ve İstanbul Halk Tiyatrosu’nun “Paçi- Bir Karadeniz Komedisi” adlı oyunları tiyatroseverlerin en büyük ilgiyi gösterdiği oyunlar oldu. Bunlar arasında en özel yeri ise Genco Erkal’ın kurduğu Dostlar Tiyatrosu’nun “Nereye Gidiyoruz?” sorusunun yanıtını aradığı oyunuydu. Nesin’in öykü, şiir, oyun, masal, taşlama ve köşe yazılarından uyarlayan, yöneten, oynayan ve sahne tasarımını yapan Genco Erkal’ın bu tek kişilik oyunu iki yılda yüzlerce kez sahnelendi, binlerce izleyiciye ulaştı. Bu ilginin belki de en önemli nedeni, Genco Erkal’ın çağdaş bir meddah tavrıyla, bugünlerde herkesin birbirine sorduğu''Nereye gidiyoruz?'' sorusuna yanıt araması.İçinde yaşadığımız toplumun çelişkilerinin, çıkmazlarının anlatıldığı oyun, vurucu bir dille güldürüyor, düşündürüyor. Yıllar öncesinde yazılmış metinlerin bugün ne kadar güncel olabildiği insanı şaşırtıyor. Aziz Nesin’in 17. ölüm yıldönümünden tam 10 gün sonra sahnelenen “Nereye Gidiyoruz?” sezon boyunda gördüğü ilgiyi Kadıköylülerden de gördü. Erkal, Aziz’ce sordu, tiyatroseverler dinledi, birçok sahnede alkışla cevap verdi.
 
SAHNEDE EVLİLİK TEKLİFİ!
 
Festivalin son akşamı ise sahnede bir sürpriz vardı. Volkan Severcan Tiyatrosu’nun “Canlı Yayın” oyununu izlemeye gelenler, gerçek bir evlilik teklifine de şahitlik etti.
Seyirciler arasında bulunan Bekir Karkuş, tiyatro izlemek için getirdiği kız arkadaşı Suna Tolu’ya sürpriz yaparak sahnede binlerce kişinin önünde evlenme teklif etti.
Ataşehir’de oturan Bekir Karkuş, Tiyatro Festivali’nin yapıldığı Özgürlük Parkı’na erken saatlerde gelerek gece sahne alacak olan tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’dan da oyun öncesi kız arkadaşına evlilik teklif etmek için izin aldı. Tiyatroya daha sonra kız arkadaşı Suna Tolu ile gelen Karkuş, oyununun başlamasından birkaç dakika önce sunucu Bülent Çakırer’den kendisini ve kız arkadaşı Suna Tolu’yu acil olarak sahneye davet etmesini istedi. Seyircilerin ve kız arkadaşının şaşkın bakışları arasında mikrofonu alarak kız arkadaşına çiçek verip, evlenme teklif etti. Gaziantep’ten tatile gelen Suna Tolu ise erkek arkadaşının bu evlilik teklifiyle âdeta şoka girdi ve şaşkınlığını gizleyemedi. Tiyatroya gelen binlerce Kadıköylünün desteğiyle teklife “Evet” yanıtını verdi. Karkuş, nişanlısı Suna Tolu’ya yüzüğü sahnede taktı.
İzleyiciler arasında bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk de sahneye çıkarak gençlere mutluluklar diledi. Öztürk, “Açıkçası böyle bir teklifin yapılacağından benim haberim yoktu. Ben de sizin gibi tiyatro izleyeceğimi düşünmüştüm. Ama böylesi güzel bir sürprizi yapan arkadaşımı tebrik ediyorum. Bize düşen bu mutluluğun devamı olmasını istemek ve yürekten alkışlamaktır” dedi.
10. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali, Volkan Severcan’ın “Canlı Yayın” adlı tiyatro oyununu sahnelenmesi ile son buldu.

ARŞİV