YKS ve LGS sınavlarına sayılı günler kaldı

Arka arkaya gerçekleşecek liselere ve üniversiteye geçiş sınavı öncesi Eğitim Danışmanı Barış Balcı ile konuştuk. Balcı günlük rutinler oluşturulmasının yararlı olacağını söylüyor

01 Haziran 2022 - 12:00

2022 YKS ve LGS sınavlarına sayılı günler kala öğrencilerin ve velilerin heyecanı giderek artıyor. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ise 5 Haziran Pazar günü, Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18-19 Haziran tarihlerinde yapılacak.

2022 LGS

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınav 17 bin 915 okulda yapılacak. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin.  

LGS merkezi sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 2018'den beri uygulanan sınavın aynı formattaki uygulaması bu yıl da devam edecek. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak. Sözel oturum saat 09.30'da başlayacak ve öğrencilere Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.Saat 11.30'da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği sayısal oturumda ise öğrencilere 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

Öğrenciler, geçerli kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı, geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile sınava alınacak. Velilerin sınavdan bir gün önce bu belgelerini hazırda tutmaları gerekiyor.

YKS SINAV GİRİŞ YERLERİ AÇIKLANDI

Yükseköğretim Kurumları sınavı için de geri sayım başladı. Bu yıl 3 milyonun adayın gireceği sınav giriş belgesi ve sınav yerleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından erişimine açıldı. Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecekler. Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2022-YKS 1. Oturum (TYT), 18 Haziran 2022 tarihinde saat 10:15'te uygulanacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2022-YKS 2. Oturum (AYT), 19 Haziran 2022 tarihinde saat 10:15'te uygulanacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2022-YKS 3. Oturum (YDT), 19 Haziran 2022 tarihinde saat 15:45'te uygulanacak. 

“GELECEĞE DAİR UMUDU KORUMAK ÖNEMLİ”

24 yıldır öğrenme becerilerini geliştirme üzerine öğrenci ve aileler ile bir araya gelen Eğitim Danışmanı Barış Balcı ile, yaklaşan sınavlar hakkında konuştuk. Balcı, öğrenci ve veliler için tavsiyelerde bulundu. Yaklaşan sınavların Türkiye’de yaşayan tüm bireyler için önemli olduğunu söyleyen Balcı öğrenci ve velilere şu tavsiyelerde bulundu:  “Ailelere öncelikle en değerli varlıkları, evlatları için gösterdikleri çabaların çok değerli olduğunu belirtmek isterim. Bizleri doğdukları an itibariyle model alan çocuklarımıza sakin ve huzurlu bir ruh hali ile yaklaşmamız çok kıymetli. Çocuklarımız için bu sınavın sadece akademik bilgilerini ölçeceğini, sonuç ne olursa olsun koşulsuz sevileceğini bilmesi kendine olan güvenini artıracaktır. Bazen geçmiş hayat tecrübelerimiz çocuklarımız için fazladan endişelenmemize sebep olabiliyor. Biliyorsunuz, deneyim dediğimiz kavram bizleri olgunlaştırıyor. İnanıyorum ki çocuklarımız için de bu durum çok farklı olmayacak. Özellikle bu dönemlerde alınan iyi sonuçlara odaklanmak ve geleceğe dair umudu korumak çocuklarımıza güç verecektir” ifadelerini kullandı. 

Sınavların yaklaştığı dönemde günlük rutinler oluşturulması gerektiğini belirten Balcı, “Aynı saatlerde beslenmek ve uyumak, düzenli yürüyüş yapmak, kitap okumak, gelecekle ilgili olumlu sohbetlerin içinde bulunmak öğrenci için iyi olacaktır” dedi. 

“UZMAN DESTEĞİ İLE TERCİH YAPILMALI”

Sınav öncesi tavsiyelerde de bulunan Balcı, “Sınavdan birkaç gün önce sınava girilecek okulu, salon ve sıraları görmek heyecanı azaltabilir. Sınav günü sabahı sınav salonuna girmeden 10-15 dakika yürümek iyi gelebilir. Sınav sonucu ne olursa olsun gösterilen çabanın çok değerli olduğunu belirtmekte yarar görüyorum. Sonuçlar açıklanıncaya kadar biraz özgür zamanlar geçirilebilir. Tercihler esnasında çocuklarımızın karakter özelliklerine uygun ve mutlaka bir uzman desteği ile tercihler yapılabilir” şeklinde konuştu.

Balcı, LGS’ye girecek olan öğrenciler için ise şunları söyledi: “Öğrenciler iki aşamalı bir sınava girecekler. Son soruya kadar ümitlerini korumalarını öneririm.İki bölüm arası mola da gelecek. Hafif atıştırma ve biraz yürüyüş iyi olacaktır. Sınavlara girecek olan tüm öğrenciler ve ailelere başarılar diliyorum.”


ARŞİV