Yoğun çalışanlara 6 adımda sağlıklı beslenme

Sıcak yaz günleri kendini hissettirmeye başlarken forma girme telaşı da hız kazandı.

24 Nisan 2014 - 08:42
Sıcak yaz günleri kendini hissettirmeye başlarken forma girme telaşı da hız kazandı. Yoğun iş ve hayat temposu nedeniyle sağlıklı beslenmeye vakit ayırmanın imkansız olmadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, 6 adımda sağlıklı beslenmenin anahtarını paylaştı
 
 
1-Dondurulmuş gıdalar:
Dondurulmuş sebzeler zaman kazanmak için en uygun besinlerdendir. Sağlıklı şekilde beslenmek istiyorsanız donmuş sebzelerin sossuz olanlarını seçmelisiniz. Bunun için dondurulmuş sebze alırken etiketlerini okumalısınız. Donmuş sebzeler mevsiminde yetiştirilip kısa sürede donduruldukları için sebzelerin vitamin kaybetmesini önleyerek sağlıklı beslenmenize katkıda bulunurlar.
2-Porsiyonları önceden ayarlayın:
Pişmemiş tavuk, balık ya da etlerinizi marketten geldikten sonra yiyebileceğiniz kadar paketleyip dondurucuya koyun. Sabah evden çıkarken buzdolabına indirerek akşam sadece pişirme işlemi kalır.
3-Bir kere pişirin, iki kere yiyin:
Yemek pişirdiğinizde biraz fazla miktarda hazırlamaya özen gösterin. Böylece fazla olan kısmı dondurucuya koyabilir ve bir dahaki sefere ısıtıp, yiyebilirsiniz.
4-Yumurtayı ana yemek yapın:
Yumurta hazırlaması kolay ve hızlı bir besindir. Bu nedenle yumurtayı ana yemek olarak kullanabilirsiniz. Örneğin peynirli bir omlet yapabilirsiniz. Bir tam yumurta ve iki yumurta beyazını pişirebilirsiniz.
5-Etsiz yemek hazırlayın:
Akşam yemeğinde mutlaka et ya da et türü bir yemek yemek şart değil. Donmuş sebze, az yağlı peynir ile pişirilmiş fırında patates de iyi bir akşam yemeği olabilir. Patatesi mikrodalgada ya da fırında kolayca pişirebilirsiniz.
6-Salata sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır:
Salata kullanacağınız roka, maydanoz, marul gibi yapraklı sebnzeleri topluca yıkayıp, kurutucuda kurutup ve bir peçeteye sararak dolabınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
7-Dışarıda yemek yemenin püf noktaları
Yoğun iş temposu ndan dolayı evinizde yemek yapamıyor ve sıklıkla dışarıda mı yemek yiyorsunuz? O zaman büyük ihtimalle fazla kalori alıyorsunuz. Peki daha fazla kilo almamak için dışarıda yemek yemeyecek miyiz? Zamansızlık nedeniyle dışarıda yemek yemek, bazen evde yemek yemekten çok daha pratik olabiliyor. Porsiyonların daha büyük olması, geniş menü seçenekleri, pişirme tekniklerinin farklı olması ve sunum çeşitliliği gibi nedenlerle dışarıda yemek yediğimizde daha fazla kalori alıyoruz.
-Ana yemekten önce hafif bir çorba içmeniz, yemeğin geri kalan kısmında daha az kalori almanızı sağlayacak.            
-Yemeğinizin nasıl yapıldığını sormaktan çekinmeyin. Çok yüksek kalorili yiyecekler kullanılıyorsa hemen o yemekten vazgeçin.                                                                       
-İsteyeceğiniz yemeğin sizin için daha az yağ kullanılarak yapılmasını rica edin. Unutmayın siz müşterisiniz ve müşteri her zaman haklıdır.                                            
-Aperatifler yerine salataları tercih edin. Ancak salatanızı sipariş ederken yağsız ve sossuz olarak istediğinizi belirtmeyi unutmayın. Salatanız, masanıza geldikten sonra yağı, limonu ve sirkeyi kendiniz ayarlayın.                                                                      
-Başlangıçları arkadaşınız ile paylaşmayı deneyin.           
-Kırmızı et dışında bir başlangıç tercih edin.                       
-Yemeğe çıkmadan birkaç saat önce meyve, grisini veya küçük bir kepekli sandviç gibi bir ara öğün tüketirseniz, yemekte çok aç olmayacağınız için aşırıya da kaçmayacaksınız.  
-Eğer tatlı yiyecekseniz, seçiminiz kesinlikle sütlü veya meyveli hafif tatlılardan biri olmalıdır. Şerbetli tatlıları hayatınızdan çıkarmanın vakti çoktan geldi.                    
  -Yanınızda sürekli diş fırçanızı ve diş macununuzu taşıyın. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalarsanız daha fazla bir şey yemek istemeyeceksiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.  
-Eğer gittiğiniz yerde çok da sağlıklı seçenekler yoksa porsiyonlarınızı küçültmeyi deneyin.

ARŞİV