'Yoğun yağış tünele zarar verdi'

Haziran ayı ortasında bitmesi planlanan Kurbağalıdere atık su tüneli yoğun yağış ve sel sebebiyle zarar gördü.

23 Haziran 2016 - 16:39
Haziran ayı ortasında bitmesi planlanan Kurbağalıdere atık su tüneli yoğun yağış ve sel sebebiyle zarar gördü.  Onarım çalışmalarının sürdüğü atık su tünelinin haziran ayı sonunda devreye sokulması planlanıyor

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’ün ve İstanbul’un en önemli sorunlarından biri haline gelen Kurbağalıdere, vatandaşların şikâyetiyle yıllardır gündemde.
Derenin kokusundan ve kötü görüntüsünden rahatsız olan Kadıköylüler, sıcaklar arttıkça bu sorunla daha fazla baş başa kalıyor. Uzunluğu 68 kilometreyi bulan Kurbağalıdere’nin yıllardır bu kadar kötü kokmasının sebebi ise kanalizasyon sularının dereye aktarılması. 17 Haziran Cuma günü bitirilmesi planlanan atık su tüneli ise geçtiğimiz haftalardaki yoğun yağış ve sel sebebiyle devreye sokulamadı. Yerin 10 metre altına döşenen boruların etkili yağış sonrası zarar gördüğünü belirten firma yetkilileri, onarım çalışmaların sürdüğünü ve atık su tünelinin haziran ayı sonunda devreye sokulacağı bilgisini paylaştı.
Atık su tünelinin devreye girmesiyle birlikte kötü kokuya neden olan kanalizasyon atıkları dereye akmayacak. Böylece yıllardır Kurbağalıdere’den çevreye yayılan pis kokunun ve kötü görüntünün azalması bekleniyor.

DEREYE TEMİZ SU VERİLECEK
Atık su tüneli inşaatı ıslah çalışmalarının sadece bir bölümünü oluşturuyor. Tünel inşaatı devreye girse bile ıslah çalışmaları devam edecek. Dere yatağının genişletilmesi ve köprü çalışmalarının da yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Derenin debisinin neredeyse sıfır olduğunu ifade eden yetkililer, deredeki kokunun bitirilmesi için ise denizden ya da başka bir yöntemle pompalanacak temiz suyun dereye akıtılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu yöntemin uygulanması için Moda sahilinde çalışmalara başlandı. Moda sahilinden İETT Hasanpaşa Garajına kadar yer altından itme usulüyle borular döşenecek. Islah çalışmalarının sonunda ise borular aracılığıyla denizden alınan temiz su, yine borularla Kurbağalıdere’ye taşınacak. Doğal su akışının yeterli olmadığı Kurbağalıdere bu yöntemle beraber hareketlenecek. Temiz su akışının başlaması ile beraber çevreye yayılan pis kokunun en aza inmesi hedefleniyor.
 
“SAĞLIK SORUNU YARATIYOR”
Kurbağalıdere’de yürütülen ıslah çalışmalarını yıllardır yakından takip eden Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yeni bir rapor yayınladı.  Raporda, Kurbağalıdere’deki suyun dördüncü sınıf su kategorisinde olduğu ifade edilirken, şu görüşlere yer verildi: “Deredeki oksijen miktarı yok denecek kadar azdır ve şu an derede oksijensiz mikrobiyal faaliyet sürmektedir. Derede görülen kabarcıkların nedeni bu mikroorganizmaların oksijensiz ortamda gerçekleştirdikleri faaliyet sonucu çıkarmış oldukları gazlardır. Derenin koyu rengi ise dereye yüklenmiş ve parçalanmamış ya da bir şekilde dereden uzaklaşarak seyrelmemiş kirlilik yükünü işaret ediyor. Dereden uzaklaşamayan bu kirlilik dere dibinde birikerek balçık oluşturmuş ve bu da dereye bugünkü rengini vermiştir.”
Raporda derenin yarattığı sağlık sorunlarına da dikkat çekildi. Atık suların dereye verilmesi sonucu artan kolibasili oranı Kadıköy halkını dizanteri, karaciğer, solunum yolu rahatsızlıkları, menenjit ve birçok hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığı belirtilirken,  kalıcı çözüm için dere yataklarının daraltılmaması ve dereye yakın yerlerin yerleşime açılmaması gerektiği ifade edildi.

1560 metre atık su tünelinin 3 metre çapında olan çelik boruları, yatay itme yöntemiyle yerleştirildi. Kanalizasyon atıkları dereye karışmadan Moda’daki arıtma tesisine aktarılacak

ARŞİV