Yoğurtçu Parkı'nda Kent Hakkı Paneli

Gezi Direnişi ile hep bir ağızdan dillendirilen ‘kent hakkı’ talebi, Yoğurtçu Parkı'nda akademisyenlerin katıldığı bir panelde tartışıldı.

14 Ağustos 2013 - 13:56

Hakan NİŞANCI
Bir kent parkının savunusuyla başlayan direniş, kentlerin sermayenin değil halkın olduğunu hatırlatmıştı. 1968’de Henri Lefebvre tarafından ortaya atılan “kent hakkı” kavramı tam da buna işaret ediyordu. Değişim değeri değil kullanım değerinin öne çıktığı, ortak yaşam pratiklerinin mekânı olan bir kent tahayyülü olarak tanımlanan kent hakkı kavramı Yoğurtçu Parkı'nda Haziran ayında başlayan forumla birlikte kurulan Kent Hakkı Atölyesi’nin düzenlediği “Kent Hakkı: Büyüyen Şehir Küçülen İnsan” panelinde tartışıldı. Kendisine ait olanı geri almak, yaşadığı mekânı sahiplenmek için semt forumlarında bir araya gelen Kadıköy halkı, kent hakkında söz sahibi ve karar hakkı olduğunu Yoğurtçu Parkı’nda yapılan panelde dile getirdi ve kent hakkı kavramını akademisyen ve aktivistlerle birlikte tartıştı. 2 Ağustos Cuma akşamı saat 21.00’de başlayan panelin katılımcıları Profesör Doktor Fuat Ercan, yıllardır İslami kesimin dönüşümü üzerine çalışan ve konuyu bu bağlamda da ele alanaraştırmacı yazarAyşe Çavdar, “Mutlu Kent: Başka Bir Kent Mümkün” bloğuyla tanınan Yaşar Adanalı ve Özlem Ünsal’dı. Panelde katılımcıların ‘kent hakkı’ kavramını bir kent parkında tartışmanın anlamlılığını vurgulaması dikkat çekiciydi. Kent hakkı vurgusunun önemi üzerine konuşan panelistler bu talebin önümüzdeki dönemlerde en çok tartışılan gündemlerden biri olacağını belirtti. Panelde, rant kavramına, iktidar-sermaye ilişkisine, bu düzlemde kentin yeniden yapılandırılmasına Sulukule, Kuşdili gibi örnekler üzerinden değinildi.
Profesör Doktor Fuat Ercan ve Ayşe Çavdar’ın kent hakkı kavramını olumsuzlayan düşüncelerinin de tartışıldığı panele yaklaşık 350 kişi katıldı. Kent Hakkı Paneli, Yoğurtçu Parkı'nda bir kez daha bir araya gelme sözüyle sona erdi.

ARŞİV