Yoğurtçu ve Abbasağa gözaltılar için yürüdü

Yoğurtçu ve Abbasağa Forumları, 16 Temmuz günü üniversite öğrencilerine yönelik baskınlarda gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için eylem yaptı.

25 Temmuz 2013 - 10:56
 
16 Temmuz Salı günü öğrencilere yönelik gerçekleşen ev baskınlarına dikkat çekmek ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için 18 Temmuz Perşembe akşamı Kadıköy’den Galatasaray Lisesi’ne yürüyen Yoğurtçu Parkı Forumu, burada Abbasağa Forumu ile birleşerek basın açıklaması yaptı.
Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan gençler, “Üniversitelileri özgür bırak” pankartı açarak Kadıköy rıhtıma yürüdü. Çevredeki insanlara yönelik bilgilendirme ve çağrı yapıldıktan sonra, gençler “parasız ulaşım” hakkını kullanarak turnikelerin üzerinden atlayarak vapura bindi. Vapurda da 16 Temmuz Salı günü gerçekleşen operasyonlar ve gözaltılara ilişkin bilgilendirme yapıldı. Karaköy”den Beyoğlu Tünel’e, buradan da “Üniversiteleri özgür bırak” pankartıyla Galatasaray Lisesi önüne yürüyen Yoğurtçu Parkı Forumu, Abbasağa Forumu ile birleşti. Abbasağa Forumu “Gezi direnişi yargılanamaz” pankartı ile eyleme katıldı.
Eylemde “Ali’nin katili üniversiteye giremez”, “Sokağı özgür bırak”, “Liselileri özgür bırak” dövizleri taşınırken sık sık “Öğrenciler içeride katiller dışarıda”, “Gözaltılar serbest bırakılsın”, “TMMOB halkındır dokunulamaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Biz de çıktık Taksim’e bizi de alın memleketi kurtarın”, “Öğrenciyi değil palalıyı tutukla”, “Gençliğin isyanı yargılanamaz” sloganları atıldı.
Galatasaray Lisesi önüne TOMA, akrep ve çok sayıda çevik kuvvet polisi konumlandırıldı. Eylemde forumlar adına basın açıklamasını Pelin Zorbay okudu.
16 Temmuz sabahı öğrencilerin kaldığı evlerin basılarak 29 kişinin “Halkı isyana teşvik etmek”ten gözaltına alındığını hatırlatan Zorbay, halkın üzerine satır ve sopalarla çıkanlara ise izin verdiğini kaydetti. Zorbay, “AKP ve Tayyip Erdoğan istediği kadar hapishaneleri direnenlerle doldurmaya, sokaklara katilleri salmaya devam etsin, bizler sokakları bırakmıyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından konuşan aileler de gençliğin Taksim direnişi ile özgürlüğü ve bilimi savunduğunu ve bunun için gözaltına alındığını belirterek çocuklarının eylemini desteklediklerini belirtti. Oyuncu Emre Canpolat da üniversitelilere destek verdi, “Yaşananlardan dolayı ülkem ve demokrasi adına utanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından ev baskınlarında el konulan 20 doları polise vermek isteyen eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Biber gazıyla müdahale eden polise sloganlarla karşılık veren gençler, Tünel’e doğru yürüyerek dağıldı.
 
 


ARŞİV