Yoksulluk büyüyor, ya yardımlar?

 Sosyal adaletsizlik büyürken, birçok kurum ve kuruluş sosyal yardım kampanyaları gerçekleştiriyor. Kadıköy Kaymakamlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yardımların hangi şartlarda yapıldığını sorduk

27 Şubat 2015 - 12:25

Eylül BİROL

Kadıköy Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile sosyal yardımlarını gerçekleştiriyor. Vakıf, fonda toplanan kaynağı ayni ve nakdi yardım olarak dağıtma görevi gerçekleştiriyor.

Kaymakamlık vakıf aracılığıyla “uygun başvuruları” değerlendirerek gıda, yakacak, barınma (kira), sosyal destek, eğitim, şartlı eğitim, şartlı sağlık, engelli ihtiyaç, afet destekleri, terör zararı ve proje destekleri yardımı gerçekleştiriyor. Ayrıca eşi vefat etmiş, sosyal güvenceli aktif çalışan olmayan kadınlara yönelik dul maaşı ve sosyal güvenceleri bulunmayan muhtaç asker ailelerine iki ayda bir 500 TL maddi yardım veriyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, bunların yanında 2022 sayılı yasa kapsamında engelli aylığı, engelli yakını aylığı ve yaşlılık aylığı yardımında bulunuyor. Yardım için verilen miktarın ise aile içerisinde aktif çalışan kişilerin gelir toplamlarının kişi sayısına bölünmesiyle elde edilen “Muhtaçlık Sınırı”nı geçmemesi gerekiyor. Maaşlar, engel derecesi ve yaşlılık oranlarına göre de değişiyor.
 
ÖNCELİKLİ KRİTERLER NELER?
Vakıfta dosyası olup yardım almada öncelikli kriterler; engelli vatandaşlar, yaşlı ve kimsesizler (70 yaş üzeri olup bakacak kimsesi olmayanlar), eşinden boşanmış veya eşi vefat etmiş çocuklu dul kadınlar, annesi ve babası vefat etmiş çocuklar ve bu çocuklara bakan aileler, heyet raporu bulunan kanser hastaları ve yatalak hastalar, çocuk sayısı 5 ve yukarısı olan 18 yaşından küçük öğrenci çocuğu olan aileler, 5 yaşından küçük ve 3 çocuğu öğrenci olan aileler, 2 çocuğu aynı anda askerde olanlar ile eşi askerde ve cezaevinde olanlar, 3 çocuğu aynı anda okulda okuyanlar, oturacak evi olmayanlar olarak belirlenmiş. Vakıfta dosyası olup aynı yardım talebinde bulunan kişilerin bir sonraki talepleri ise 3 ay sonra değerlendiriliyor.
Görevlilerin belirttiğine göre, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamına giren tüm kişiler yardım alabiliyor.
 
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Son dönemlerde artan kadına yönelik şiddete dair de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, pozitif ayrımcılık ilkesini uyguladığını söylüyor. Kaymakamlık görevlileri bu durumu “Aile içinde kadına yönelik şiddet, her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli, her ülkeden kadının gerçeğidir. Sosyal yardımlaşma vakıfları olarak kadın sığınma evlerinde kalan cinsel, fiziksel istismara uğramış kadınlarımız, yardım kriterlerimizde öncelikli kişiler olup; nakdi yardımlar yapılmakta gerek barınma, gerekse maddi ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla sosyal hizmetler ile koordineli olarak çalışılmaktadır.” diye açıklıyor.
 
YARDIMLAR ÇÖZÜM MÜ?
İlçede en güçlü devlet kurumunun yapabildiği yardımlar böyleyken, ayda bir açıklanan istatistikler ise sosyal adaletsizliğin gitgide açıldığını gösteriyor. TÜİK tarafından açıklanan Hane Halkı İşgücü Anketi Kasım 2014 dönem sonuçlarına göre Türkiye’de işsiz sayısı 5 milyon 473 bin oldu. 2015 Ocak ayı itibariyle ise dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.256,80 TL iken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.093,80 TL.
Kadıköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tel: 0216 346 43 96 / 0216 418 04 36

ARŞİV