Yoksulluk sınırı 34 bin liraya dayandı

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 9 bin 752 liraya, yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 liraya yükseldi

25 Nisan 2023 - 12:55

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) açlık ve yoksulluk sınırlarının yer aldığı aylık raporunu yayınladı. BİSAM tarafından yapılan araştırmada Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünün hazırladığı Türkiye’ye Özgü Beslenme Kalıbı ve TÜİK’in 2023 yıllı madde fiyatları dikkate alındı.Raporun sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Mart 2023 için 9 bin 752 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 33 bin 754 lira oldu.

GÜNLÜK HARCAMA 325 LİRA

Rapora göre yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 385 lira oldu. Bu değer yetişkin bir kadın için 2.276, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 471, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 651 lira olarak tespit edildi. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira oldu. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı olurken, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarının 30 bin 379 liraya ulaştığı görüldü.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Günlük harcamalarda Mart 2023’de en yüksek maliyet grubunu 114,60 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 61,60 lira olarak belirlendi. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 61,26 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,4 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 19.44 lira oldu. Harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 35,3 ile en yüksek paya sahip olurken, et, yumurta ve kurubaklagil grubu yüzde 27,1 ile ikinci sırada yer aldı.

 


ARŞİV