7’den 70’e herkesin yapabileceği en kolay egzersizlerden biri olan yürüyüşün öncesinde ve srasında dikkat etmeniz gereken kurallar olduğunu biliyor muydunuz?
7’den 70’e herkesin yapabileceği en kolay egzersizlerden biri olan yürüyüşün öncesinde ve srasında dikkat etmeniz gereken kurallar olduğunu biliyor muydunuz? Eski milli jimnastikçi Ebru Karaduman, yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik faydasını artırmak için uyulması gereken 11 kuralı açıkladı.
Spor salonuna gitmeye fırsat bulamayan ancak her gün spor yapmak isteyenler için yürüyüş hem mental hem de fizyolojik anlamda fayda sağlıyor. Eski milli jimnastikçi Ebru Karaduman, yürüyüşün kişinin kendisine kaliteli bir zaman ayırmasına aracılık eden en kolay egzersiz yöntemi olduğunu belirterek yürüyüş öncesinde ve sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirtti.
Spor Danışmanı Ebru Karaduman, yürüyüş öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken 11 kuralı şu şekilde açıkladı:
1-Yürüyüşten en az 1 saat önce yemek yemelisiniz. Aksi takdirde sindirim için vücut çok enerji harcar ve yemek sonrası hemen yapılan egzersiz kendinizi daha fazla yormanıza neden olur.
2-Kilo vermek amacıyla naylon vb. giysileri vücudunuza sarmamalısınız.
3-Sağlık sorunları olanlar ve 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalıdır.
4-Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanlar sık sık doktor kontrolünden geçmelidir.
5-Egzersizinizi ne zaman yaptığınız çok da önemli değildir. Sabah yürüyüşünün daha iyi olmasının nedeni, havanın sabah daha taze olmasıdır.
6-Yürüyüş yaparken araç trafiğinin olduğu yollardan kaçmakta fayda var. Yeşil bir doğada yapılan yürüyüş ile vücudunuza giren oksijen artar ve maksimumda fayda elde edersiniz.
7-Yürüyüş sırasında, nefes alabilen ve ayağınızın rahat olduğu, destek bölgeleri bulunan spor ayakkabılar tercih etmelisiniz.
8-Yürüyüş boyunca kullanmadığınız kaslarınızı hareket ettirmeyi unutmamalısınız.
9-Yürüyüş yaparken susamayı beklemeden, her 10-15 dakikada bir mutlaka sıvı tüketmelisiniz.
10-Soğuma hareketleri yapmadan yürüyüşü bitirmemelisiniz. Gün sonunda yürüyüşü bitirdiğinizde mutlaka esneme hareketleri yapın. Böylece hem vücudunuz rahatlayacak hem de ileride oluşabilecek olası zedelenmeleri önlemiş olacaksınız.
11-Uzun bir yürüyüş sonrasında sıcak bir duş yerine, soğuk/ılık bir duş tercih etmelisiniz. Soğuk duş yürüyüş boyunca vücudunuzda meydana gelebilecek şişlikleri önleyecektir.