Yüz yüze eğitim sorularla başladı

Anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için ders zili 21 Eylül Pazartesi günü çaldı. Aylar sonra başlayan yüz yüze eğitimin nasıl olacağı ve ne gibi önlemlerin alındığıyla ilgili pek çok soru gündemde

24 Eylül 2020 - 12:37

Pandemi nedeniyle Mart ayından beri kapalı olan okullarda anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için yüz yüze eğitim 21 Eylül Pazartesi günü başladı. Peki eğitimler nasıl olacak? Nelere dikkat edilecek? Haftada iki gün eğitim nasıl düzenlenecek? Çocuklar nasıl korunacak? Bunlar gibi pek çok soru gündemde.

Milli Eğitim Bakanlığı okullar açılmadan yüz yüze eğitimin nasıl uygulanacağına dair teknik detayları içeren yazıyı, 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderdi. Bakanlık tarafından açıklanan programa göre okul öncesi eğitimde ilk hafta 1 gün 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati uyum eğitimi verilecek. İlkokul 1. sınıf öğrencileri de ilk hafta 30'ar dakikalık 5 ders saati eğitim görecek.

Düzenlemeye göre öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu değil. Velinin isteğine bağlı olarak çocuklar uzaktan eğitim yöntemiyle de eğitim ve öğretime devam edebilecek.

Uyum haftasından sonraki 28 Eylül - 2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında okul öncesi eğitim kurumlarında haftada iki gün olmak üzere günde otuzar dakikalık 5 ders saati eğitim yapılacak. Yüz yüze eğitimle Türkçe dersi haftada iki gün 3'er ders saati olmak üzere 6 ders saat, matematik haftada iki gün 1'er ders saati olmak üzere 2 ders saati, hayat bilgisi dersi de haftada iki gün 1'er ders saati olmak üzere 2 ders saati verilecek.

Ders süreleri 30 dakikaya çekilerek öğrencilerin en geç 12.30'da okuldan ayrılmaları sağlanacak. Okullarda öğle yemeği uygulamasına da ara verilecek. Yüz yüze eğitim uzaktan/canlı derslerle desteklenecek.

ÇARŞAMBA DEZENFEKTAN GÜNÜ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yüz yüze eğitimde iki gün hangi günler olacak?” sorusuyla ilgili, “Temelde pazartesi-salı günleri sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz. Bu diyelim ki 'kırmızı, yeşil veya mavi grup' olur. İkinci grup da mavi grup olarak perşembe-cuma gelsin, çarşamba günü ve hafta sonu bir ara verelim istiyoruz. Niye ikiye bölüyoruz, bölmezsek sosyal mesafeyi sağlayamıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Selçuk’un belirttiği gibi okullarda çarşamba günleri eğitime ara verilerek dezenfekte çalışması yapılacak. Bu günlerde eğitim, uzaktan eğitimle devam edecek. Uzaktan/canlı ders planlaması öğretmenler tarafından velilere bildirilerek veli takibi sağlanacak.

Yüz yüze eğitimlerinin hangi gün olacağı okul yönetimleri tarafından planlanacak. Okulun fiziki şartları da dikkate alınarak sınıflar bölünecek ve sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okula gelecekleri günler birbirinden farklı olacak.

Yeni düzenlemede ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme süresi olacak. Okul yönetimleri teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için gerekli önlemleri almakla yükümlü.

ZİYARETÇİ KABUL EDİLMEYECEK

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği yazıya göre okullara ziyaretçi kabul edilmeyecek. Zorunlu olması halinde ziyaretçi kayıt altına alınarak, tedbirler doğrultusunda okula alınacak.

Yine bakanlığın açıklamasına göre tüm okullarda ateş ölçer bulunacak ve tüm öğrencilere maske desteği verilecek. Okulların pek çoğu dezenfektan, maske gibi ihtiyaçlarını okul aile birlikleri ya da yerel yönetimlerin desteğiyle sağladı. Okulda ateş, öksürük belirtileri gösteren öğrenci varsa önlemler alınarak velisine haber verilecek ve sağlık kuruluşuna sevk edilecek.

 ÖZEL OKULLAR AÇIK

Devlet okullarında sadece anasınıfı ve birinci sınıf öğrencileri yüz yüze eğitim alırken özel okullarda durum biraz daha farklı. Özel okullarda ana sınıfı ve birinci sınıflar dışında 8. ve 12. sınıf öğrencileri de yüz yüze eğitim görüyor. Eğitimciler ve velilerin eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştireceğini belirttiği bu uygulamanın ne zamana kadar devam edeceği konusunda ise henüz bir netlik yok.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada önümüzdeki üç haftanın ardından 8, 9 ve 12. sınıflar gibi diğer sınıflar için yeniden değerlendirme yapılacağı açıklamasını yaptı.

Sınavlara hazırlanan 8. ve 12'nci sınıflar için bir müfredat düzenlemesi olup olmayacağına ilişkin ise Selçuk, “Bu sene öğrencilerimizin, müfredatın tamamından sorumlu olmasını ve ölçme değerlendirme açısından okullarda sınav yapılması konusunu gündeme getiriyoruz. Resmi açıklamayı yakında yapacağız. İlkokulda sınav yok, ortaokullar, liseler için yani mevzuatta sınav muhatabı olan bütün çocuklarımız için sınavlarımızı okullarda yapacağız.” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN BİLGİLENDİRME

Sağlık Bakanlığı işletmeler, açık ve kapalı alanlar, işyerleri, resmi kurumlar ve okullar için Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi hazırladı. Rehberde yer alan okullarda alınması gereken bazı önlemler şöyle sıralandı:

  • COVID-19’dan sorumlu olarak, eğitim kurumları iş sağlığı ve güvenliği kurulları ve kurullardan sorumlu müdür yardımcısı görevlendirilmelidir. COVID-19 ile ilgili olarak gerekli hallerde il/ilçe sağlık müdürlüğü ile iletişime geçilmeli.
  • Okullarda temassız ateş ölçer, tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı.
  •  Mümkünse sınıflarda en fazla 15 kişinin olması sağlanmalı.
  • Oturma düzeninde sosyal mesafe en az 1 metre olmalı. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmamalı, çapraz oturma olmalıdır.
  • Temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturması sağlanmalıdır.
  • COVID-19 vakası olması durumunda o sınıf/oda boşaltılmalı, 24 saat süreyle havalandırılmalı ve boş tutulması sağlanmalıdır. Bunun sonrasında temizliği yapılmalı.
  • Öğrenciler (2 yaş üzeri), öğretmenler ve diğer çalışanların tümü ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli.
  • Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen ve diğer çalışanlar tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanmalı.

ARŞİV