Yüzbinler 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı

İşçi sınıfının “Birlik Mücadele Dayanışma Günü 1 Mayıs”, İstanbul’da görkemli bir şekilde kutlandı. Taksim Meydanı’nı dolduran 500 bini aşkın emekçi, adeta ‘77 1 Mayıs’ının coşkusunu yaşadı.

03 Mayıs 2011 - 13:17

Taksim Meydanı bir kez daha yüzbinlerin kitlesel buluşmasına ev sahipliği yaptı. 500 bini aşkın kişinin katıldığı Taksim 1 Mayıs’ı tüm toplumsal mücadele güçlerinin kardeşçe, yoldaşça birlikteliğine sahne oldu.
1 Mayıs Pazar günü gerçekleşen buluşma Kazancı Yokuşu’ndaki anma töreniyle başladı. 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitiren emekçilerin anıldığı törenin ardından Türk-İş, Hak-İş, KESK, DİSK genel başkan ve yöneticileri, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ‘1 Mayıs’ yazılı çelengi anıta bıraktılar.

EMEK, BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN…
1 Mayıs için İstanbul’da sendika konfederasyonları, siyasi partiler ve kitle örgütleri dört koldan Taksim Meydanına girdi. Türk-İş Dolmabahçe’den, DİSK Şişli’den, KESK Şişhane’den, Hak-İş ise Mete Caddesi’nden Taksim Meydanına yürüdü. Sendikaların yanı sıra emek ve kitle örgütleri, öğrenci dernekleri, kadın örgütleri, taraftar grupları, siyasi partiler, LGBTT’ler de renkli pankart, döviz ve balonlarıyla kortejlerdeki yerini aldı. Konfederasyonlar, kortejlerinin en önüne “Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük için Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açtı. Kürsü programı için bütün kitlenin alana girişi beklendi. 77 1 Mayıs’ındaki 500 bin sayısının üzerinde bir katılımın olduğu 2011 işçi bayramı, şimdiye kadar 1 Mayıs’larda öldürülen emekçiler için saygı duruşuyla başladı. Bu mücadelede katledilenlerin adları tek tek okunurken bütün alandan “aramızda” sesi yükseldi.

AKM’DE 34 YIL SONRA DEV İŞÇİ AFİŞİ
Afişler, pankartlar dövizlerle süslenen alanın en göz dolduran noktası ise dev işçi afişinin asıldığı AKM binasıydı. 1 Mayıs 1977 ile birlikte anılan, tarihi, zincirlerini kopartan işçi afişi 34 yıl sonra Atatürk Kültür Merkezi’ne asıldı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesi yaşananların konu edildiği “Ayhan Hanım” film ekibinin 1 Mayıs olaylarının çekimleri için birebir ölçüleri ile yaptırdığı 33×15 metre boyutlarındaki ‘zincirlerini kıran işçi’ pankartı DİSK’in özel isteği üzerine yeniden AKM’ye asıldı.

ORTAK METNİ DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER OKUDU
Saygı duruşunun ardından Ruhi Su Dostlar Korosu yüzbinlerce kişiyle birlikte 1 Mayıs Marşı’nı seslendirdi. Direnişte olan ve 19-20 Nisan’da iki günlük grev yapan sağlık emekçilerinden Sevgi İnce, 129 gündür Bericap’ta direnişte olan Petrol-İş üyesi Ayşe Karahasanoğlu ve DİSK’ten Casper işçisi Bahtiyar Engin ortak metni okudu.
Metinde, 1 Mayıs’ın, güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Biz sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Biz, özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için; inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hâkim kılınmasını önüne çıkarılmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz, 1 Mayıs 1977’nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz.”
Konuşmaların ardından Grup Yorum sahne aldı. Cemo ve Çav Bella gibi bilinen marşları yüz binlerce kişi ile birlikte söyledi. Değişik dillerde türküler söyleyen Kardeş Türküler’in ardından, Agire Jiyan Kürtçe ezgileriyle mitinge katılanları coşturdu.

96’da katledilen işçiler Kadıköy’de anıldı
KESK, DİSK ve direnişçi işçiler ‘96 1 Mayıs’ında öldürülen devrimci işçileri katledildikleri yerde, Kadıköy Söğütlüçeşme’de andı. Kızıl karanfillerin bırakıldığı eylemde, 1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.KESK MYK üyesi Akman Şimşek, 77’den sonra en kitlesel 1 Mayıs olan ‘96 1 Mayıs’ını sindiremeyenlerin işçilerin üzerine kurşun yağdırdığını söyledi. Şimşek, Hasan Albayrak’ın katledildiği noktayı göstererek, 1 Mayıs’ı bu ülkenin devrimcilerinin, sosyalistlerinin, yurtseverlerinin, emekçilerinin bayram olarak değil mücadele günü olarak gördüğünü ifade etti. Taksim alanının kolay kazanılmadığını, 2007’de, 2008’de, 2009’da Taksim alanına girmek için herkesin canını ortaya koyduğunu belirten Şimşek, “İşte biz 1 Mayıs’ı ve 1 Mayıs alanı Taksim’i böyle kazandık. Kimse 1 Mayıs alanını bize vermedi, biz aldık. Direndik ve kazandık” dedi.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV