Yüzbinler 1 Mayıs'ta Taksim'e aktı

Birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Taksim’de yüzbinlerin katıldığı bir mitingle kutlandı...

03 Mayıs 2012 - 15:28

Birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Taksim’de yüzbinlerin katıldığı bir mitingle kutlandı. Şişli, Beşiktaş ve Şişhane yönlerinden Taksim Meydanı’na yürüyen yüzbinlerce işçi ve emekçi, pankartlarıyla, sloganlarıyla, dövizleriyle bir kez daha tek yürek oldu, taleplerini haykırdı.

1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü, resmi tatil günü olarak kabul edildiğinden beri ilk kez bu yıl iş gününe denk geldi ancak bu durum hiçbir şeyi değiştirmedi ve her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim’e aktı. Hazırlıklar günler öncesinden başlamıştı. Kadıköy’de 28 Nisan Perşembe günü, 1 Mayıs’larda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarından oluşan bir sergi açıldı. ESP Kadıköy ilçe örgütünün açtığı, Kilise Meydanı’ndaki bir günlük sergiye ilgi yoğun oldu. Halkların Demokratik Kongresi Kadıköy ilçe örgütü de 30 Nisan Pazartesi akşamı, Söğütlüçeşme’de ’96 1 Mayıs’ında yaşamını yitiren üç işçiyi bir basın açıklamasıyla andı. Nihayet 1 Mayıs Salı günü olduğunda, bayramlarını kutlamak üzere yola düşenler sabahın erken saatlerinde buluşmaya başladılar. Kadıköy’deki buluşmanın adresi, Söğütlüçeşme metrobüs durağıydı. Önlüklerini, şapkalarını giyen emekçiler, tulumla horon tepti, coşku metrobüsün içinde söylenen marşlarla devam etti. Kadıköy Belediyesi işçileri de DİSK Genel-İş sendikasıyla Taksim’e yola çıkanlar arasındaydı.

YÜRÜYÜŞ 4 SAAT SÜRDÜ

Şişli, Beşiktaş ve Şişhane’de buluşan emekçiler, rengarenk pankartları, bayrakları, dillerinde taleplerini dile getiren sloganlarıyla Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçti. Beşiktaş- Çarşı, Galatasaray-Tek Yumruk, Fenerbahçe- Sol Açık ve Trabzonspor taraftar grupları; son dönemde Şehir Tiyatroları’nda yaşanan gelişmeler sonucunda iyice kenetlenen sinema ve tiyatro emekçileri; onlarca arkadaşı cezaevlerinde bulunan “Dışarıdaki Gazeteciler”, kortejlerde dikkat çeken gruplardı. Yaklaşık 4 saat süren yürüyüşün ardından saat tam 14.00’te tek bir ağızdan “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganının atılmasıyla 1 Mayıs programı başladı. 1 Mayıslarda yaşamını yitiren emekçilerin adlarının okunduğu program konuşmalarla devam etti. Coşkulu miting, Koma Asmin, Grup Yorum ve Kardeş Türküler’in söylediği şarkılar ve marşlarla, çekilen halaylarla sona erdi.

Semra ÇELEBİ

 


ARŞİV