Kadıköy’e gelen ilk onu görüyor, yüzlerce yıldır insanlar gölgesinde serinliyor.
Mustafa SÜRMELİ
Her karışı tarih kokan bir kenttir Kadıköy. Günümüzün betonlaşan yapılaşma anlayışına inat Kadıköy’ün neresine baksanız bakın, giderseniz gidin tarihi bir mekân ya da yaşanmışlık bulabilirsiniz. Kuşdili’nden Moda’ya, Yeldeğirmeni’nden Fikirtepe’ye, Merdivenköy’e, Bahariye’ye, Kadıköy Çarşısı’na, Haydarpaşa’ya, Ayrılık Çeşme’ye Bağdat Caddesi’ne…
Sadece adı kalanları bir tarafa bırakırsak, ayakta duran birbirinden güzel, zarif, estetik kokan köşkleri veya her yaz geldiğinde akın akın gelen İstanbulluları ağırlayan o plajları unutulur mu hiç Kadıköy’ün… Şimdi birçok güzelliği siyah beyazdan öte sararmaya yüz tutmuş fotoğraflarda görsek de Kadıköylüler için Kadıköy, yine o eski tarih kokan yaşanası bir kent.
BİR FİDANDI ŞİMDİ KOCA BİR ÇINAR
Kadıköy’de buram buram tarih kokan bir yer daha var ki ne görülmeden ne de söylenmeden geçilmez. Kadıköy İskelesi’nde vapurdan indiğiniz vakit “Şöyle bir Tarihi Çarşı’ya yürüyeyim” veya yine “Şöyle bir Altıyol’a bakıyım” dediğinizde görmemeniz de mümkün değildir zaten. Gün içinde birlerce insanın gelip geçtiği yerde Osmanağa Camisinin minaresini gördükten sonra orada bir cami olduğunu fark edersiniz. Tabi tarihi değere sahip çınar ağacı da tüm ihtişamıyla karşılar sizi. 1603-1617 tarihleri arasında padişahlık yapmış I. Ahmed’in Bâbüssaâde ağası olan Osman Ağa tarafından yaptırılan Osmanağa Camisi’nin ana kapısından içeri girdiğinizde kentin o yoğun gürültüsü de büyük oranda kesilir, rahatlayıverirsiniz. O anda bir serinlik sarar yaprak sesleri eşliğinde bedeninizi. Caminin, 1451-1481 yılları arasında padişahlık yapmış olan Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Kadı Mehmed Efendi Mescidi’nin yerine 1612 tarihinde yaptırıldığını da belirtelim. Girişin sağ tarafında bulunan ve iki üç insanın birlikte zor kucaklayacağı genişlikteki çınar ağacı abdest alıp soluklananlar için serinleme imkânı sunar. Kim bilir kimler serinledi dalları altında, kim bilir nelere tanık oldu bu koca çınar demeden edemezsiniz. Ağacın dallarının da dibe ve çevreye doğru geniş şekilde kök saldığı, hatta köklerden birinin camiden uzakta bir yerden yüzeye çıktığı da belirtiliyor cemaat tarafından. Osmanağa Camisinin bahçesindeki çınar ağacı Kadıköy’e renk katıyor, keşmekeşi andıran, gürültülü kent yaşamını yemyeşil yapraklarıyla unutturuyor adeta.