Kuruluşunun 188. yılını kutlayan Zabıta Teşkilatı’nda görev yapan kadın memurlar, bu zorlu meslekte hangi şartlar altında görev yaptıklarını anlattılar...
Kuruluşunun 188. yılını kutlayan Zabıta Teşkilatı’nda görev yapan kadın memurlar, bu zorlu meslekte hangi şartlar altında görev yaptıklarını anlattılar...
Mustafa SÜRMELİ
Zabıta teşkilatı, kuruluşunun 188. yılını çeşitli törenlerle kutluyor. Belediyenin en önemli birimlerinden biri olan zabıtanın görevleri arasında semt pazarları ile gıda maddeleri satan kurumların denetiminden seyyar satıcılarla mücadeleye, ana arter, yol ve meydan işgallerinin kaldırılmasından dilencilere mücadeleye ve kaçak inşaat denetimine kadar kent yaşamını yakından ilgilendiren birçok görevi var.
Kadıköy Belediyesi’nde de 160 zabıta memuru görev yapıyor. Yaptığı işin doğası gereği vatandaşlarla sık sık karşıya gelen zabıta memurları, bazen sözlü ve fiili saldırılara da maruz kalabiliyor. Bu yüzden zabıta memurları, ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor. Ancak tüm zorluklarına karşın erkeklerle birlikte görev yapan kadın zabıtalar da var.
Kadıköy Belediyesi’nde çalışan Şadiye Dosdoğru bu zabıta memurlarından biri. 1985 yılında zabıta memuru olarak göreve başlayan Dosdoğru, aynı zamanda halkla ilişkiler uzmanı. Uzun yıllar Kadıköy’de zabıta memuru olarak görev yapıyor.
“Görevinizi sevmezseniz hiçbir zaman verimli olamazsınız. Çünkü devamlı insanlarla iletişim içindesiniz. Sorunu olan zabıtayı arar. Pek çok durumla karşılaşabiliyoruz” diyen Dosdoğru, görevi sırasında bilhassa seyyarlar konusunda, sonuçta bir insan ve bir kadın olarak, pek çok meslektaşı gibi üzüldüğü anlar yaşayabildiğini belirtiyor. Ancak bir kurumda görev aldığını ve o kurumun gerektirdiği görevi yapmak gibi bir sorumluluğu olduğunu belirten Dosdoğru, görevin duyguların önünde yer aldığını da ifade ediyor.
Zabıtalığın zor bir iş olmasına rağmen insanlara devamlı yardımcı olan bir işleyişi olduğu için güzel bir meslek olduğunu özellikle vurgulayan Dosdoğru, “Ataerkil bir toplum olmamızın getirdiği bazı durumlarla karşılaşsak da kadınlar da mesleklerinde gayet başarılılar” diyerek, erkek meslektaşlarına gönderme yapmayı ihmal etmiyor.
Dosdoğru, insanlara yardım etmenin güzel bir şey olduğunu ve zabıtanın da bunu yaptığını belirtiyor.
“Zabıta deyip geçmeyin! Bir zabıta, örneğin veterinerden trafiğe, imara kadar çeşitli alanlardaki yasal mevzuata sahip olmalı. Yoksa mesleğini yapamaz” diyen Şadiye Dosdoğru, görev sırasında her an farklı alanlarda şikâyet veya konularla karşılaşabildiklerini, bunlara da mevzuatla ilgili donanımları sayesinde cevap verebildiklerini anlatıyor.
“Üniformamı sevdiğim için 29 yıldır üzerimde taşıyorum” diyen Dosdoğru, yurt dışı ziyaretlerinde de mesleğiyle ilgili izlenimlerde bulunduğunu, Kadıköy’de görev yapmaktan memnun olduğunu belirtiyor.
‘GÜZEL BİR MESLEK İCRA EDİYORUM’
Nazlı Kaplan ise 20 yıllık zabıta. Zabıta olmaktan çok memnun olduğunu ve çok güzel bir mesleği icra ettiğini söylüyor.
Aynı zamanda bir çocuk annesi olan Kaplan, mesleğinin yorucu tarafları olsa da her sabah severek işine gittiğini belirtiyor. Kadıköy’de çalışmaktan dolayı memnun olduğunu ifade eden Kaplan, Kadıköy’ün daha yaşanılır bir kent olması için üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını, halktan da anlayış beklediklerini belirtiyor.