Zaferin 100. Yılında Çanakkale'ye selam

Kadıköy’ün 21 mahallesinden 21 otobüsle yola çıkan yaklaşık bin Kadıköylü, zaferin 100. yılında Çanakkale’ye gitti. İlçede de Çanakkale Zaferi söyleşi, konser ve sergi gibi bir dizi etkinlikle kutladı

20 Mart 2015 - 10:03

Sinem TEZER ÇATAL
Kadıköy Belediyesi ve Mahalle Muhtarları işbirliği ile Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında, Çanakkale Gezisi düzenlendi. 13 Mart Cuma akşamı bağlı bulundukları muhtarlıklara giden vatandaşlar 21 mahalleden 21 otobüs ile Çanakkale’ye yola çıktı.
Gazete Kadıköy olarak biz de mahalleli ile birlikte otobüslere binerek Çanakkale’ye gitmek üzere saat 23.00’te Kadıköy’den yola çıktık. Aynı mahallelerde oturan fakat birbirlerini daha önce görmemiş pek çok kişi Çanakkale gezisi sayesinde birbirlerini tanıma olanağı bulurken, daha yolculuk sırasında sıcak arkadaşlıklar kuruldu.
Sabah vardığımız Çanakkale’de, binlerce Kadıköylüyle birlikte rehberimiz eşliğinde gezimize başladık. Çanakkale gezimizin ilk durağında, kaldırdığı top mermisiyle savaşın kaderini değiştiren Seyit Onbaşı’nın Eceabat ilçesi Kilit Bahir köyündeki Rumeli Mecidiye Tabyası’ndaki heykelini ziyaret ettik.  Daha sonra Şahindere Şehitliğini ziyaret ederek Salim Mutlu Müzesi’ni görmek üzere yola devam ettik.
 
BAKKAL DÜKKÂNINDAN MÜZEYE
Çanakkale’nin Eceabat İlçesi Alçıtepe köyünde yaşayan 75 yaşındaki Bakkal Salim Mutlu, çocukluğundan itibaren Çanakkale tarihinin yok olup gitmemesi için Çanakkale savaşından kalanları tarlalardan ve civar köylerden toplamış, daha sonra bakkal dükkânını müzeye çevirmiş. Kıyafet düğmesinden dağılmış tespihe kadar bütün hatıraları toplamış. Gözlükleri, mermileri, el bombalarını, mataraları, tüfekleri, üstün hizmet madalyalarını, yemek yedikleri çatal kaşıkları, tabakları tüm hatıraları bu müzede bir araya getirmiş. 2004 yılında vefat etmiş Salim Mutlu.  Çanakkale Savaşı Müzesi şimdilerde çocukları ve yakınları tarafından idare ediliyor. Müze’ye yerli ve yabancı birçok ziyaretçi akın ediyor. Kadıköylülerin de yoğun ilgi gösterdiği müzede duygu dolu anlar yaşandı.
 
ŞEHİTLER ABİDESİNDE MİNİ KONSER
Şehitler Abidesi’nin önünde toplanan Kadıköylüler, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi eğitmenlerinin çaldığı keman ve gitar eşliğinde Çanakkale Türküsü’nü hep bir ağızdan söylediler. Şehitliği gezen Kadıköylüler duygulu anlar yaşadı, dualar okudu.
Mahalleli ile birlikte çekilen toplu fotoğrafın ardından Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizine bakan tarafında bulunan Seddülbahir Kalesi ile geziye devam edildi.  Seddülbahir Kalesi, 1656 yılında Venediklilerin Limni ve Bozcaada’yı işgal etmelerinin ardından, 1659 yılında Mimar Mustafa Ağa tarafından savunma amacıyla inşa edilmiş bir kale. 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından Korunması Gereken Kültürel Varlık olarak tescil edilmiş.
Kadıköylüler buradan rehber eşliğinde 57. Piyade Alay Şehitliğine gittiler. Daha sonra Conkbayırını ziyaret eden Kadıköylüler binlerce kişiyle birlikte Eceabat’ta Çanakkale Belediyesi’nin sosyal tesislerinde öğlen yemeklerini yiyerek İstanbul’a döndü.
 
ŞEHİTLER ABİDESİ
Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde bulunuyor. 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden 253 bin Türk askerin anısına yaptırılmış.  21 Ağustos 1960 tarihinde yapılan anıtın altında Savaş Eserleri Müzesi, yanında Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği bulunuyor.
 
“TARİH KİTAPLARINDAN BİLİYORDUK”

Gazete Kadıköy olarak Zaferin 100. Yılında Çanakkale’yi ziyaret eden Kadıköylülere duygu ve düşüncelerini sorduk. İşte cevaplar:

- Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi sakiniyim. Gençlerimizin özellikle bu topraklara gelmesi,  ziyaret etmesi çok önemli. Tarih kitaplarında okuyoruz evet ama burada bu ortamı gerçek anlamda yaşıyorsunuz.
-Caferağa Mahallesi sakiniyim. İlk kez Çanakkele’ye geliyorum. Mahalle Muhtarlıklarımıza ve Kadıköy Belediyesi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz. Her sene tekrarlanmasını temenni ediyoruz.
-Acıbadem Mahalle sakiniyim. Çanakkale gezisi düzenleneceğini duyduğumda çok heyecanlandım. Her fırsatta Çanakkale’ye geliyorum. Kendi mahallemle ve Kadıköy’ümle buraya gelmek çok güzel bir duygu, her zaman yapılsın. Bizleri çok mutlu ediyor bu tür organizasyonlar.
-Fikirtepe Mahallesi sakiniyim. Çanakkale Zaferinin 100. yılında burada olmak çok anlamlı. Duygularımı ifade etmekte çok zorlanıyorum.
-Yeldeğirmeni Mahallesi sakiniyim. 13 Mart gecesi İstanbul’dan başladı yolculuğumuz sabah 05.30 sularında Çanakkale’ye geldik. Kahvaltı ikramından sonra şehitliği rehberlerimizle gezdik. Fotoğraflar çektirdik. Şehitlerimize dualar okuduk ve inanılmaz bir duygu burada olmak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

ARŞİV